Abans d’acabar la legislatura, els pàrquings de Son Espases i Can Misses seran gratuïts

Podem ho dúiem al nostre programa electoral i també ho vàrem incloure als Acords pel Canvi a inici de legislatura. Ens hauria agradat que fossin gratuïts el primer any de legislatura però l’important és que hi ha un acord perquè abans de final de legislatura els pàrquings de Son Espases i Can Misses puguin ser gratuïts per a tothom.

El proper ple del Parlament dimarts que ve aprovarem la llei de Seguretat laboral que posarà en marxa l‘Institut de Salut Laboral que és una necessitat històrica per les xifres de sinistralitat laboral que patim a la nostra comunitat amb el nombre per habitat més alt de sinistres de tot l’Estat. Així ho ha explicat el portaveu de Podem, Alberto Jarabo, en declaracions als mitjans després de la junta de portaveus del Parlament.

‘És evident que l’Institut era necessari per prevenir la sinistralitat i les dificultats que tenen en la seva tasca diària les persones que treballen en la nostra comunitat en oficis com el turisme, en el qual les Kellys ens donen exemple amb la seva lluita reclamant una vegada darrera altra que hi ha determinades malalties que són producte de la seva tasca del seu ofici fent netes les habitacions en què dormen els turistes’, ha explicat Jarabo.

La sinistralitat laboral ha augmentat en Balears més d’un 2% en 2017 respecte a l’any anterior, segons dades de la conselleria de Treball. ‘Podem hem insistit que s’havien de posar en marxa mesures d’inspecció i també un institut com passa a altres comunitats per prevenir i actuar en contra d’aquesta sinistralitat laboral’, ha detallat.

Jarabo ha afegit que dins la llei de Seguretat laboral que s’aprovarà el proper dimarts hem incorporat una esmena per posar en marxa l’Oficina anticorrupció. ‘Hi havia una mancança en la llei prèvia de l’Oficina anticorrupció que era que l’oficina no tenia CIF. Per començar a treballar, contractar-hi gent i posar-la en marxa era imprescindible el CIF d’una oficina necessària per prevenir la corrupció a la nostra comunitat’, ha assegurat el diputat.

LLEI PER A LA GRATUÏTAT DELS PÀRQUINGS DELS HOSPITALS DE LA NOSTRA COMUNITAT

Segons ha explicat Jarabo, Podem volem accelerar en el màxim aquesta possibilitat. ‘Ja ho dúiem en el nostre programa; ja ho vam dur als Acords de governabilitat de principis de legislatura i ja ens hauria agradat que des del primer any s’hagués treballat en la línia de fer-los gratuïts. Les persones que han de visitar els seus familiars malalts a l’hospital no han d’estar pendents de quant han de pagar pel pàrquing sinó que s’han de concentrar en atendre a la persona que visiten. I les persones que estan treballant als hospitals ja és ben hora que no hagin de pagar per anar a fer feina’, ha lamentat el portaveu.

‘Podem hem demanat en diferents ocasions que s’havia de negociar amb la concessionària i arribar-hi a un acord. Ara amb la Llei que hem presentat es pot accelerar el procés de negociació i esperam que després que MES per Menorca i Ciutadans i el grup mixt votassin (ahir en comissió) en contra d’accelerar el procés, encara hi hagi la possibilitat d’arribar a qualque acord per unanimitat per al proper ple de dimarts i que finalment es puguin acurçar aquests dos mesos que es podria endarrerir si finalment no hi ha unanimitat’, ha demanat.

Per a Jarabo, ‘Ciutadans ha demostrat una vegada més que està en contra de la universalització de la salut. Ja va estar en contra que es tornés la targeta sanitària a tothom en aquestes Illes i ara, de nou, trobant excuses formals, no acaben de participar en intentar que els pàrquings puguin ser gratuïts’, els ha retret.

Mai a la nostra comunitat s’ha de privatitzar ni cap pàrquing ni cap servei d’atenció bàsica a la ciutadania, ni en educació ni en sanitat. Tots els grups haurien d’estar d’acord en fer gratuïts els pàrquings però també en un compromís posterior que mai es tornarà a privatitzar un servei bàsic com és el d’anar a visitar a un familiar a un hospital públic de la nostra comunitat’.

Segons el portaveu, ‘hi ha uns responsables de què durant dècades s’hagués de pagar per això que haurien de demanar disculpes per com es varen produir les licitacions de les concessions dels hospitals de Son Espases i de Can Misses a Eivissa’.

A preguntes dels periodistes, Jarabo ha dit que ‘hi ha una Proposició no de llei aprovada al Parlament fa tres mesos que obligava al govern a intentar cercar la fórmula jurídica per fer gratuïts els pàrquings i a més hi ha uns Acords de governabilitat des de 2015 segons els quals s’hauria d’haver posat en marxa molt abans’.

‘Se’ns ha anat informant que podia haver-hi negociacions amb la concessionària i avaluant el cost que suposaria fer gratuïts els pàrquings; els diferents partits progressistes que donam suport al govern i el mateix govern hem tingut voluntat en tot moment de fer gratuïts els pàrquings. Ens hauria agradat que fos el primer any de legislatura, el segon…  la cosa important és que hi ha un acord perquè abans de final de legislatura els pàrquings de Son Espases i Can Misses puguin ser gratuïts’, ha destacat.

LLEI D’AVALUACIÓ AMBIENTAL QUE ANIRÀ AL PLE DE DIMARTS

Jarabo l’ha definida com ‘una llei que avança el futur; és una llei ambiciosa i que situa Balears a l’avantguarda en la lluita contra el canvi climàtic. Complementarà precisament la llei de Canvi climàtic que esperam s’aprovi en consell de govern durant el mes de juliol amb la intenció que les nostres Illes puguin arribar a ser un dia 100% renovables’.

REB

El diputat ha explicat que ahir ens vam reunir amb la consellera Catalina Cladera durant la comissió de seguiment del Pacte qui ‘ens va explicar les discrepàncies que hi havia entre l’acord a què ella va arribar i el presumpte document d’acord que va presentar el president del PP, Biel Company’.

Segons Jarabo, ‘el PP va presentar un document falsificat que no va ser avalat pel ministre Montoro’, ha assegurat i ha afegit que ‘seguirem treballant en què el REB es pugui aprovar abans de l’1 de gener de 2019, que és la data que s’havia acordat amb l’anterior govern de Mariano Rajoy. Un govern com és el de Pedro Sánchez amb el qual suposadament hem de tenir major fluïdesa no hauria de dilatar l’aprovació i la posada en marxa i aplicació del REB’, ha considerat.

Donam suport a Cladera en les seves negociacions amb la ministra. Hem d’insistir a la ministra des dels diferents grups a les Illes però també des del Congrés per pressionar el govern de l’Estat perquè consideri que l’aprovació del REB és prioritària per al seu ministeri. Al govern de l’Estat li hem de recordar des d’aquí i també des del grup d’Unidos Podemos al Congrés mitjançant iniciatives que té un deute pendent amb les Illes que és l’aprovació del Règim Especial’.