Alejandro López: “La recuperació econòmica passa per reactivar a través de la indústria digital o reactivar l’energia verda”

El portaveu del Grup Parlamentari Unidas Podemos ha defensat en una entrevista a Canal 4 la necessitat de contribuir a un gran pacte autonòmic per reactivar l’economia i que es prioritzi a les persones

Alejandro López, secretari d’Organització de Podemos Illes Balears i portaveu del Grup Parlamentari Unidas Podemos, ha explicat aquest dilluns al programa ‘Així està el món’ de Canal 4 que la reactivació econòmica de les Illes Balears passa per “reactivar a través de la indústria digital o reactivar l’energia verda”

“No creiem que arribar a consensos costi tant, ja que inclòs la Comunitat europea ho està dient, ja que a part del turisme, també s’ha de passar per l’eix de les energies renovables, l’eix verd i sobre tot també per reactivar la indústria digital, que aporta molts de beneficis i és la indústria que realment té futur i que ens permetria aquí saltar-nos la insularitat i ser realment competitius”.

En aquest sentit, el diputat ha explicat que “encara que ara es necessita l’immediat, es pot anar sembrant a mitjà termini una diversificació de la que sempre es parla i que no depengui exclusivament del turisme i que també sigui viable. S’han d’explorar vies que no depenguin del turisme. Ara quasi per força major, no ens quedarà una altra que arribar a acords de com diversificar el model i com reactivar l’economia”.

Així mateix, ha defensat que tot i que “l’economia no es pot reactivar sense un consens, inclòs els empresaris”, ens trobam “en una situació d’incertesa perquè és una situació nova”. “És una crisi d’escala global i cal aconseguir habilitar les suficients ajudes perquè les empreses no hagin de tancar. L’objectiu és que totes puguin obrir i que cap quedi en el camí. El Govern ha d’intentar que cap empresa quedi enrere”, ha apuntat.

Per això, ha explicat que en aquest sentit, el Govern de les Illes Balears, del qual Podemos hi forma part, ja s’hi ha posat en marxa. Així, López ha recordat que des de Vicepresidència i conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, dirigida per Juan Pedro Yllanes, “s’ha instat des de la indústria local a crear material sanitari i aconseguir que tinguin ingressos, també perquè es posin en marxa”. “El mateix passa amb l’altra conselleria dirigida per Podemos (i Mae de la Concha) ja que a nivell d’agricultura s’han posat ajudes i s’està comprant el romanent per part del Govern”.

S’han vist línies habilitades enfocades a ajudar les empreses. Cal garantir tots els serveis essencials de la població en general. Ara mateix hi ha diverses línies de crèdit. Sabem que és un equilibri molt difícil i veiem com hi ha partits que demanen eliminar impostos però alhora més drets socials. Cal ser pragmàtics i realistes i buscar les millors solucions possibles per a tots”, ha explicat.

SEGURETAT I CAUTELA

López, finalment ha remarcat que “des de Podemos defensem la reactivació de l’economia però el primer és la seguretat. Hem d’anar a poc a poc, perquè sinó ens pot portar a una crisi molt major. Hem d’anar a poc a poc i de forma molt mesurada”.

En aquesta crisi no s’ha de rescatar als de sempre, cal posar el focus en la gent i en els seus drets. Unidas Podemos ho tenim clar”, ha dit López. “Per a nosaltres el que no pot ocórrer és que es torni a rescatar als de sempre. Cal posar el focus en la gent i en els seus drets. O s’entén que s’han d’habilitar ajudes i protegir a sectors vulnerables, o serà molt complicat”, ha apuntat en relació a la sortida de la crisi sanitària.

Quant a la reunió mantinguda aquest matí amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, López ha explicat que davant el previsible desconfinament que s’acosta s0ha de veure com reactivem l’economia de Balears. “La presidenta ens ha volgut posar en coneixement un gran pacte autonòmic. Per part nostra (Unidas Podemos), encantats de poder contribuir. La reactivació econòmica ha de ser un consens de tot el món”, ha dit el diputat.

En aquest sentit, el portaveu ha indicat que “la democràcia també significa cedir i arribar a acords i ser generosos. Amb la resta d’agents amb els quals parlen es tracta d’arribar a acords que beneficiîn al conjunt de la població. Per això mateix és des de l’executiu que volen encapçalar aquesta recuperació”.