Amb Pablo Casado, el màrqueting triomfa sobre el debat polític

La secretària general de Podem, Mae De la Concha ha felicitat el PP de les Illes per l’elecció de Pablo Casado ‘perquè potser representi un ala molt important del PP ultraconservadora que vol tornar enrere en drets que ja estan adquirits, que té una visió de minories privilegiades contra altra gent que si no ho tenen serà perquè no s’ho han guanyat i que és absolutament contrari al punt de vista que tenim a Podem sobre l’equitat, la llibertat, sobre les llibertats individuals, sobre els drets de les dones, el feminisme, l’ecologia... Ens sobta com aquests líders joves, guapos, que podrien formar part d’un anunci publicitari són els que estan triomfant i com el màrqueting triomfa sobre el debat polític i el pensament profund i real’, ha valorat.

Hem expressat la nostra solidaritat i hem desitjat tot l’èxit als i les treballadores de Ryanair davant la vaga que han convocat per al 25 i 26 de juliol. La secretària general de Podem, Mae de la Concha, ha dit que ‘sabem de les molèsties i alteracions que provocarà a les persones que havien planificat les seves vacances però és important reflexionar perquè alguns productes són excessivament barats en comparació amb els preus de mercat. Ens hauríem de solidaritzar tots amb aquestes persones i no consentir les condicions en què estan treballant’, ha reivindicat en roda de premsa acompanyada del portaveu de Podem, Alberto Jarabo i de la portaveu adjunta, Laura Camargo.

De la Concha ha felicitat el PP de les Illes per l’elecció de Pablo Casado ‘perquè potser representi un ala molt important del PP ultraconservadora que vol tornar enrere en drets que ja estan adquirits, que té una visió de minories privilegiades contra altra gent que si no ho tenen serà perquè no s’ho han guanyat i que és absolutament contrari al punt de vista que tenim a Podem sobre l’equitat, la llibertat, sobre les llibertats individuals, sobre els drets de les dones, el feminisme, l’ecologia... Ens sobta com aquests líders joves, guapos, que podrien formar part d’un anunci publicitari són els que estan triomfant i com el màrqueting triomfa sobre el debat polític i el pensament profund i real’, ha valorat la secretària general.

Per la seva part, el portaveu de Podem, Alberto Jarabo, ha afegit que ‘en el seu discurs vam poder sentir que Casado representa l’Espanya de les banderes i dels balcons. Des d’una perspectiva balear, aquesta important representació del PP a Balears traslladarà la problemàtica dels nostres balcons a la direcció del PP estatal i la defensa d’un tipus de turisme que a Podem no ens agrada en absolut no és el que s’hauria de defensar com a model turístic’.

Jarabo ha insistit que ara reclamam el mateix que havíem reclamat amb l’arribada de diferents representants del PP estatal a les Illes, ‘que ens tornin els doblers que ens deuen pel finançament il·legal de la seva campanya de 2007, gairebé 200.000 euros, el que ens han robat, ens ho han de tornar’, ha dit el portaveu. ‘El primer missatge que enviam als representants del PP de les Illes és que traslladin al president del PP, Pablo Casado, el que és un clam social, un deute que el PP té amb la nostra societat’, ha demandat.

REUNIÓ DEL CONSELL DE POLÍTICA FISCAL I FINANCERA, REB

Segons ha detallat el portaveu, Podem pensam que el sostre de despesa que ha aprovat el consell de ministres ‘és insuficient i podria afectar el sostre de despesa que hem d’aprovar al Parlament balear després de l’estiu’. Jarabo ha criticat que el dèficit negociat amb Brussel·les que havia de ser de l’1,9 serà de l’1,8 finalment i el repartiment entre estat, comunitats i municipis no acaba de ser just per a les Illes, sobretot. ‘Hem parlat amb la consellera Cladera que va votar a favor de la distribució del nou marge de dèficit i estem traslladant que l’aprovació del sostre de despesa dependrà de les negociacions sobre el REB, és a dir, el sostre no pot ser el mateix amb una negociació avançada del REB i que es pugui aprovar abans de l’1 de gener de 2019 que si hi ha una dilatació excessiva del REB que faria condicionar tot el pressupost de l’any que ve al sostre de despesa que es pugui aprovar després de l’estiu’.

Seguim reclamant la condonació de deute que es va exigir des del govern. ‘Estem en un moment molt important amb les negociacions del nou govern de l’estat i reclamam que el nou REB es pugui aprovar abans de l’1 de gener de 2019; volem que la consellera Cladera i la presidenta Armengol puguin insistir en què s’ha de condonar una part del deute d’aquesta comunitat, que consideram il·legítim i que s’està treballant en la comissió de l’auditoria del deute també per fixar quina hauria de ser concretament la reclamació. Totes aquestes incerteses fan que la negociació del sostre de despesa després de l’estiu sigui rellevant per a nosaltres perquè suposa l’augment o la disminució del pes de la despesa pública en aquesta comunitat. D’aquest pressupost, del sostre de despesa i de la negociació del REB i la condonació del deute depèn que hi pugui haver una educació de 0 a 3 anys digna en aquesta comunitat, inversions en mobilitat que no s’han fet fins ara, ahir el secretari d’Estat deia que s’invertirien 10.000 milions en trens de mitjana i llarga distància, una part important dels doblers que no venen mai a aquesta comunitat han de formar part del pla d’estat de nova mobilitat. Insistim també en la necessitat de fomentar una política intensa d’habitatge social a la nostra comunitat’, ha reclamat Jarabo.

PROACTIVA OPEN ARMS

El portaveu ha agraït també l’arribada de l’associació: ‘la nostra solidaritat amb la tasca que fan a la Mediterrània central i que hagin pogut salvar la vida de na Josefa. Són herois actuals en contra de la passivitat de les institucions europees davant el drama que s’està patint al Mediterrani, està morint gent i se’ls ha de salvar. Desitjam que na Josefa es recuperi com més prest millor’, ha expressat.

Per la seva part, Laura Camargo, portaveu adjunta, ha insistit en la importància del paper d’aquestes associacions ‘que estan cobrint moltes vegades tot allò que les institucions no cobreixen. Donam les gràcies i esperam que na Josefa no sigui la darrera persona que pugui ser acollida; som terra d’acollida i els i les refugiades són benvingudes‘.

PLE EXTRAORDINARI DEL PARLAMENT DE DEMÀ. ACONSEGUIM LA RETROACTIVITAT DE LA RENDA SOCIAL GARANTIDA

Camargo ha destacat que demà tindrem una nova llei de salut laboral que propiciarà la creació de l’Institut de Salut laboral, ‘la qual cosa és històrica a les nostres illes perquè encara encapçalam les llistes de precarietat i de sinistralitat i de problemes de salut laboral. Com sempre hem defensat, aquest hauria de ser un dels eixos principals de millora de les condicions de treball de la gent de les Illes i amb aquesta llei es crea l’Institut ben dotat com ja vam fer als pressuposts de l’any passat perquè pugui ser una realitat que per exemple les més de 15.000 cambreres de pisos que han reclamat que es faci un estudi de les malalties derivades de la sobrecàrrega de treball en què es troben sigui realitat i que tot això esdevingui una llei estatal perquè es reconeguin les malalties que afavoreixi una jubilació anticipada’.

Però no només elles, sinó que tota la gent treballadora de les Illes es podrà beneficiar de la implantació de l’Institut de Salut laboral, ha destacat la diputada.

‘Demà s’aprova també la Llei de suport a les famílies en la qual hem arribat a un acord molt important per ampliar les condicions d’obtenció de la subvenció de la renda social garantida. En els pressuposts de l’any 2019 s’inclourà la paga retroactiva dels mesos en els quals les persones que havien de cobrar la renda esperaven per cobrar-la. Són aproximadament tres mesos que es cobriran en aquesta nova convocatòria i que en les darreres no s’incloïa perquè no estava contemplat com a part dels pressuposts de renda social garantida. Les persones que tinguin accés a la renda, en situacions de carestia, d’urgència i de necessitat, podran cobrar també aquests tres mesos’, ha anunciat Camargo.

A més, en el blindatge d’ajuts i prestacions, hem aconseguit que des de la inspecció laboral es revisin els plans de conciliació de les empreses. ‘És molt important i està lligat al model laboral que els plans de conciliació siguin diferents i puguin afavorir el temps que es dediquen a les persones que formin part del marc familiar’, ha valorat.

Segons ha explicat la portaveu adjunta, ‘el concepte de família que es fa servir en la llei és més obert, més divers i més ampli que el concepte tradicional que des d’altres grups parlamentaris i altres vessants de la societat s’ha fet servir. Comptem amb les persones soles, amb la monoparentalitat que és un model que s’està estenent cada vegada més, amb les famílies reconstituïdes, d’aquesta manera totes les formes de vida en el context familiar són benvingudes i es tenen en compte’.

GRATUÏTAT DELS APARCAMENTS DE SON ESPASES I CAN MISSES

A preguntes dels periodistes sobre l’acord o no entre partits, Jarabo ha dit que ‘volem esperar fins al darrer moment per veure què passa i com actuen els grups fins ara responsables de què no s’hagi pogut aprovar a la comissió pertinent. S’està parlant amb ells, sembla que serà complicat. El Pacte hem presentat una llei per intentar que si no és possible demà, sigui després de l’estiu que hi hagi un acord majoritari per la reclamació urgent, no d’ara, sinó des del moment en què es va aprovar que els pàrquings d’hospitals públics d’aquesta comunitat fossin de pagament. És una indecència i ningú entén que si tens una urgència hagis de pagar per un pàrquing. S’ha trigat més del que a nosaltres ens hagués agradat. Ara hi ha un acord majoritari perquè siguin gratuïts, s’ha de negociar amb la concessionària i entenem que hi haurà un acord que hauria de ser unànime per part de tots els grups, si no és demà serà després de l’estiu’, ha aclarit.