Aprovam el sostre de despesa amb millores socials, en educació, habitatge, medi ambient i turisme

El portaveu de Podem, Alberto Jarabo, ha mostrat el nostre suport a la proposta del govern de límit màxim de despesa no financera després que ahir aconseguíssim un acord amb el govern amb més inversions dels pressuposts que duran millores importants per a la gent en educació, habitatge, inspecció en medi ambient i turisme, renda social garantida i energies renovables. PP, Ciudadanos i El Pi han votat en contra.

Al debat sobre el sostre de despesa, no podem deixar de recordar la injusta ingerència sobre els comptes de la nostra autonomia que suposa aquest debat sobre el sostre de despesa, ha valorat Jarabo. ‘Una imposició planificada des d’una sàdica lògica europea assumida sense complexos pel nostre estat sense atendre les terribles conseqüències sobre tantes famílies sotmeses a l’imperi de la raó econòmica dels acadèmics gurús dels interessos dels grans grups de poder internacional’.

El maig del 2015 vàrem representar una esperança per a milers de persones a Balears i des del nostre grup ens hem esforçat per tornar aquesta confiança i reforçar les polítiques públiques, la sanitat, l’educació, les prestacions socials, la dependència, i només hi ha un camí per fer-ho, posar-hi més recursos. I aquest és el resultat, 1.000 milions més en quatre anysEnguany assolirem els 4.434 milions de sostre de despesa no financera, que preveu un augment de despesa considerable, al voltant d’un 8,5%.

Un percentatge que creiem que permetrà continuar amb la millora dels nostres serveis públics, de recuperació de drets, i en definitiva, de desenvolupament de la qualitat de vida de les persones que formin part de la nostra ciutadania immensament rica en pluralitat.

En aquest quart sostre de despesa que acordam en la legislatura, aconseguirem acomplir la moció per l’educació 0-3 aprovada per aquest Parlament el 22 de maig d’enguany. Una mesura fonamental per a lluitar contra l’origen de la pobresa i la desigualtat, ja que, actualment les dades indiquen que 8 de cada 10 infants pobres seran també adults pobres. Donar compliment a la citada moció permetrà fer extensible l’accés a l’educació, des dels primers anys de vida, a més nins i nines per tal d’assegurar que tots tenen les mateixes oportunitats de desenvolupament intel·lectual i personal, vinguin d’on vinguin, neixin on neixin.

El Govern també s’ha compromès a incrementar la quantia destinada a la Renda Social Garantida per tal d’assegurar que més famílies podran cobrir les necessitats més bàsiques. En aquest sentit, Podem pensam que queda molta feina per fer però estem satisfets de la progressió i millora d’aquest programa durant aquesta legislatura. L’increment dels doblers destinats a la Renda Social Garantida assegura la voluntat d’aquest Pacte que cap família es quedi al marge del creixement econòmic.

També hem acordat incrementar la inspecció en temes clau com Medi Ambient i Turisme; àrees en les quals s’han desenvolupat lleis que, a la fi, posin el territori i la seva gent per davant dels beneficis d’una minoria.

Aconseguirem, amb els doblers recaptats, incrementar el parc d’habitatges públics. No només a través de la construcció, sinó també a través de la posada en lloguer social d’habitatges buits. Simplement, no s’entén que hi hagi gent sense casa i cases sense gent i per això hem demanat un esforç més important per acabar amb els problemes d’habitatge que afectin aquestes illes. Tot i que, recordem-ho, una part important del problema es deu a la Llei d’Arrendaments Urbans, de competència estatal, que el PP va modificar per tal de beneficiar als seus amics dels fons voltors però que, esperem, la nova relació de forces pugui revertir.

Hem acordat que el futur Institut Balear de l’Energia tindrà funcions de comercialització, per tal d’assegurar la independència dels Illes respecte dels monopolis energètics que encareixen any rere any les factures, mentre incrementen els seus beneficis. Així garantirem que l’accés a l’energia és sostenible mediambientalment i respectuós socialment a les Illes Balears.

Així mateix, hem pressionat el Govern perquè comenci a treballar, amb el nostre suport, en la internalització dels informatius d’iB3; que ha de servir per millorar les condicions laborals dels treballadors, però també per garantir una televisió pública de qualitat, amb uns serveis informatius professionals i que garanteixin el dret a la informació veraç de tots els ciutadans de les Illes.

Aquest Govern farà un esforç en aquestes qüestions, però tots som conscients, sense que sigui necessari redundar en això, de la imperiosa necessitat d’un millor finançament, ha alertat Jarabo. ‘No tinc dubtes que durant la tramitació dels pressuposts requerirem que aquest Govern incorpori 100 de milions d’euros d’aquests nous 200 que tindrem per millorar la qualitat de les aigües de bany de les Illes Balears, hauríem de renovar tots els emissaris per tal d’impedir que es tornin a repetir les banderes vermelles a les nostres platges per la paràlisi a l’hora de planificar la renovació d’aquestes infraestructures.
‘Manifestam el nostre desig que sigui l’últim pressupost sense REB, ha afegit el portaveu. Una missió comuna d’Unidos Podemos i de la consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, en representació d’aquest Govern. Convèncer al nou govern del nou sistema de finançament…els millors aliats. Com més es recolzi en nosaltres, li ha dit, abans aconseguirem que els nostres ciutadans no estiguin tan discriminats per l’Estat’.