Banalitzar la violència masclista és posar-se del costat de l’agresor

Unidas Podemos rebutjem durant el Ple l’actitud del partit d’ultradreta front a les polítiques de violència masclista les quals nega

La formació ens hem sumat a la resta de grups parlamentaris en un acte amb motiu del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Violència cap a les Dones i hem aprovat una PNL contra la violència masclista

Unidas Podemos ens hem sumat a la rebutja de la resta de grups parlamentaris de la cambra front a aquells que banalitzen la violència masclista, dels quals considerem que es posen del costat de l’agresor. En aquest sentit, totes les diputades i diputats de la formació han mostrat diversos cartells amb missatges com “Sou còmplices”, “#NiUnaMenys” o “No és No”, durant la intervenció del grup d’ultradreta en la fixació de posicions en el debat de la PNL presentada pels partits del pacte contra les violències masclistes.

A més, hem mostrat el nostre rebuig al fet que no s’hagi permès tirar endavant la Declaració Institucional que comdemna la violència masclista contra les dones durant el 25 de novembre. D’altra banda, les diputades i diputats de la formació, també s’ha sumat a l’Acte amb motiu del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Violència cap a les Dones, on també hi han assistit les diputades electes al Congrés, Antònia Jover i Lucía Muñoz, així com diversos càrrecs institucionals de Cort com Sonia Vivas.

En relació a la PNL presentada de forma conjunta i que ha sortit endavant, la vicepresidenta i diputada, Gloria Santiago, ha defensat que “s’espera que aquest Parlament, rebutgi per unanimitat tota iniciativa que justifiqui la violència. No es pot esperar una altra cosa d’aquells que són aquí per protegir i servir a la gent”.

En aquest sentit, Santiago ha destacat que “el futur està entre aquestes parets, on els mediocres ‘vende patrias’ afirmen amb una masculinitat insegura i fràgil, que el feminisme és l’odi cap als homes“. “Qui odia aquí si són ells els que ens peguen? qui odia aquí si són ells els que ens insulten, ens tracten com a bestiar, ens violen? Qui odia aquí si són ells els que ens assassinen? Esteu posant en perill a les vostres filles”, els hi ha etzibat la diputada, el mateix temps que els hi ha recordat que “per elles també lluitem les feministes”.

AMPLIAR EL CONCEPTE DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Santiago ha explicat que “cap home ha plorat a uns fills cremats en un forn casolà com venjança per negar-se estar amb una dona. No moren homes a cops de martell al cap per una ex núvia gelosa. A cap dona se li ocorre abusar d’un home borratxo que trobi pel carrer. Cap dona escup a un home i l’insulta per portar uns pantalons massa provocatius” i ha incidit en què “la realitat és molt fàcil d’entendre, ja que el 97% de les dones ha patit violència masclista en qualsevol de les seves manifestacions i per això volem que el govern estatal ampliï el concepte de violència que apareix en la llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere“.

La diputada ha asseverat que “ens violenten només perquè som dones. Sí, estarem d’acord aquí que és una bogeria. És totalment absurd que ells iniciessin una guerra contra nosaltres des de fa ja molts segles. És totalment miserable que en alguns espais es segueixin sense reconèixer que hi ha una violència contra les dones molt específica i molt nombrosa”.

Amb el masclisme, encara hi ha qui neguen l’evident, el que tothom sap, menyspreen les víctimes i justifiquen als assassins. Així ens volen, callant els cops que rebem a casa. Vaja cristians que silencien, que menyspreen, que maltracten. Aquest Nadal, molts que celebrin el naixement de Déu, haurien descalçar abans de esmentar-ho, agenollar-se davant ell, i demanar-li perdó”, ha emfatitzat .

Així mateix, la portaveu adjunta, Esperança Sans, ha fet declaracions als mitjans amb motiu de les darreres notícies apargudes en les que una dona ha estat cremada per un home a Palma. Així, Sans ha dit que “lamentam profundament l’atac que ha sofrit avui una dona a Palma. […] És lamentable que en aquest Parlament i a altres institucions hi hagi un partit polític que nega aquesta xacra social i que no es suma a la lluita que tant ens ha costat a les dones posar al centre del debat de la vida diària”.

VOX NO VOL DIÀLEG PERQUÈ NECESSITA ENEMICS

Per la seva banda, durant el debat de la PNL sobre les dades de delinqüència i immigració il·legal a les Illes Balears, la diputada per Menorca, Cristina Mayor, ha criticat que vox “en l’era de la posveritat, fingeix el seu interès per estadístiques que en realitat no saben manejar, sinó que només manipulen per vendre el seu discurs xenòfob”.

Mayor, a més, ha destacat que el “discurs xenòfob” de la formació d’ultradreta “no deixa de ser una estratègia tipus Trump per desviar l’atenció de les veritables causes del malestar social, l’atur, la precarietat laboral, la insuficiència de recursos de les famílies”. “De qui és la culpa?”, s’ha demanat Mayor destacant que, “es pot donar la culpa al capital”. “Jo ho faria, però als capitalistes no els agrada que els culpin de les crisis. Prefereixen donar la culpa als altres, de manera que el problema passen a ser els immigrants o la deslocalització“, ha incidit.

La diputada ha retret a la formació d’ultradreta que “persones com Trump o partits com el seu demonitzen als immigrants, per convertir-los en el nou cap de turc sobre la qual carregar el mal social i desviar l’atenció sobre un sistema econòmic que provoca precarietat i increment de les desigualtats”.

En aquest sentit, ha dit Mayor, “Unidas Podemos no volem formar part del seu món –del de vox– sense drets i del seu món de la posveritat, com no volem formar part d’un engany a la ciutadania venent que la causa de la delinqüència és la que no és, i que la causa de el seu malestar és la que no és”. Unidas Podemos hem votat en contra d’aquesta proposició no de llei.

LA CULTURA COM A DRET I COM A MODEL

Així mateix, durant la fixació de posicions front la moció relaciva a la política general del Govern quant a Cultura, la portaveu ajdunta del grup, Esperança Sans, ha indicat que Unidas Podemos “entenem la cultura no sols com un dret per a la ciutadania, sinó també com un sector capaç de contribuir en la diversificació del model productiu de les nostres illes

En aquest sentit, Sans ha explicat que “aquest Govern, no sols fa una aposta ferma per la cultura a través de la Delegació de Cultura, sinó que a més, concep la cultura com una política transversal que es fa present en altres conselleries del Govern”. “Un 60% del pressupost de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat es destinarà a cultura”, ha etsibat la diputada.

Sans, també ha declarat que des d’Unidas Podemos sabem les dificultats que es tenen per obrir-se camí al món de la cultura i és per això “que des de fa temps ens hem proposat posar fi a la precarietat en aquest àmbit, no sols des de mesures des de les nostres illes, sinó també a nivell de l’Estat, que com sabeu la nostra formació va impulsar al Congrés la creació d’una subcomissió per elaborar un Estatut de l’Artista”.

Per això, ha explicat la diputada, “es troba a faltar –en la moció– parlar dels drets i condicions laborals dels treballadors i treballadores del sector cultural i sobre la precarització que sofreixen no sols els artistes, que moltes vegades han de compaginar la seva feina d’artista amb altres feines per sobreviure, sinó també tenen dificultats molts de productors, editors, creadors, galeristes i altres”. Unidas Podemos hem votat a favor dels punts 2, 3, 4 i 6. Quant al punt 7, hem votat en contra ja que l’esmena presentada pel grup ha estat rebutjada.

NECESSITAT D’UNA ESTRUCTURA DE GOVERN FORTA

Per la seva banda, el portaveu i diputat del Grup Parlamentari, Alejandro López, ha explicat en el seu torn de fixació de posicions durant la moció en relació a la política general del Govern en matèria de funció pública, que “per a un govern progressista, que pretén fer front a totes les necessitats socials de la gent de Balears, és important tenir una estructura de govern consolidada i fort“.

A més, ha explicat “cal remarcar que el Govern durant l’anterior legislatura va haver d’esforçar-se a recuperar serveis públics retallats per anteriors governs, això és augmentar treballadors en Educació, sanitat i serveis socials. Posant una altra vegada en el centre del Govern les polítiques socials”. “Per a aconseguir-ho, es necessita una estructura de govern fort, estable i consolidada. Es necessita un govern que pugui atendre els problemes d’avui, però també plasmar un full de ruta cap al futur”, ha explicat.

Unidas Podemos, hem votat en contra del punt numero 1 i del punt 2 de la moció, ja que aquest segon punt “no plasma la realitat actual”. “Ja s’està donant compliment del segon acord per a la millora de l’ocupació pública i de condicions de treball”, ha defensat López. Per aquest motiu, ha indicat el diputat, hem presentat una esmena de substitució a aquest punt, on s’insta a continuar amb el compliment i també fer efectiva l’aplicació de l’increment corresponent al 2020, “que com tots sabem s’ha de fer, però que aquest pendent que el Govern estatal aprovi l’instrument legal que ho permeti”, ha sentenciat.