14 d'abril

Comunicat Àrea de Memòria Democràtica – Dia de la República 2022

Avui, dia en que es commemora, amb actes d’homenatge a molts de pobles i ciutats de les Illes Balears, la proclamació de la II República Espanyola, som conscients que per avançar cap al futur cal tenir principis i referents. La República treballà intensament per assolir més justícia social i llibertats civils. Va implantar la separació de poders de l’Estat, la laïcitat, els drets laborals i sindicals, el sufragi universal, el vot de les dones, el matrimoni civil, el dret al divorci, el projecte de llei per l’avortament, la secularització dels cementiris i espais públics, la creació del Ministeri de Sanitat i Assistència Social, la reforma militar, la reforma agrària, la reforma de l’educació – establint l’ensenyament únic – obligatori, laic i gratuït. 

Dissortadament, tot acabà amb un cop d’estat feixista que provocà millers de morts, una guerra civil i una dictadura que durà quasi 40 anys, extremadament violenta i repressiva, però que a més institucionalitzà i normalitzà la corrupció fins a quotes mai vistes.

Mort el dictador, la monarquia borbònica ratificada per la Constitució de 1978, amb un rei anomenat i triat pel dictador Franco, ha estat la garantia de continuïtat de les estructures de poder establertes pel franquisme i de la impunitat del genocidi i crims franquistes.

Diuen que quan s’instal·la la impunitat sorgeixen tots els mals. Un dels mals més corrosius a una societat és la corrupció, corrupció que quan és present a les institucions, afebleix encara més la democràcia.

Ara mateix ens trobam amb la màxima institució de l’Estat, la monarquia borbònica, tacada per la corrupció. Ja fa gairebé dos anys que Joan Carles I va fugir de l’Estat espanyol a causa de totes les seves irregularitats: delictes fiscals, cobrament de comissions. negocis bruts. I el més greu de tot és que la Constitució del 78 empara la seva inviolabilitat com a cap d’Estat per a ser investigat i jutjat durant el seu mandat. 

Això a una democràcia plena no hauria de ser possible però tampoc és casualitat quan mai s’ha trencat, decididament, amb el sistema corrupte que hem heretat amb la monarquia. Tampoc ho haurien de ser els discursos d’odi de l’extrema dreta, que ataquen drets fonamentals: els serveis socials, els drets de les dones, els col·lectius LGTBI, la diversitat cultural i lingüística, la nostra memòria històrica.

No podem seguir amb una monarquia en ple segle XXI, una monarquia que no ha triat ningú, que dins el seu ADN està intrínsecament vinculada a les clavegueres de l’Estat i que afecta a les més altes instàncies. 

Ha arribat l’hora d’implantar un nou sistema polític que garanteixi una democràcia participativa, neta, plena i lliure de privilegis, corrupció i impunitat.

Ha arribat l’hora d’una nova República que trenqui amb un pilar bàsic de la monarquia i afronti nous reptes com és l’accés a un habitatge digne, la defensa del feminisme o les polítiques ecologistes. 

Podem aconseguir-ho. Ho tenim a l’abast de les mans. El que no entenem és com forces polítiques suposadament d’esquerres no troben adient posar el debat sobre la taula. Si totes les forces d’esquerres remessim en una mateixa direcció, podríem haver obert aquest debat de manera oficial fa molts anys. I no podem deixar d’assenyalar en aquest sentit la complicitat del Partit Socialista que, precisament fa poc, junt amb els partits hereus del franquisme, votà en contra al Congrès de la quinzena comissió d’investigació proposada per Unidas Podemos i vuit partits més per investigar al rei emèrit. La complicitat del bipartidisme junt amb l’extrema dreta va tornar a deixar palès que el sistema de les clavagueres de l’Estat és, malauradament, encara massa present, i que l’única manera de canviar-ho és posant damunt la taula una nova proposta que faci trontollar els ciments d’aquells que, encara avui, en ple segle XXI, se senten els senyors del país.  

El model d’Estat de futur que volem ens ha de permetre avançar, no retrocedir. Nous drets i noves oportunitats ens esperen en aquest horitzó republicà.

Per tot això, volem manifestar: 

  1. El nostre compromís amb les víctimes del franquisme i amb els valors que aquestes defensaren.
  1. El nostre reconeixement a la forma de govern legal i legítim de la República. No oblidam que li fou arrabassat per la força de les armes i no per les urnes.
  1. El nostre compromís ferm cap un nou horitzó republicà que trenqui per totes amb una monarquia corrupta, pilar bàsic i central de les clavegueres de l’Estat.

Davant la impunitat, la corrupció i el feixisme: més República.

A Menorca, Eivissa, Formentera i Mallorca, 

Àrea de Memòria Democràtica de Podem Illes Balears,

14 d’abril, 2022.