Defensem la llibertat per a poder decidir sobre la pròpia vida

Considerem que qui pateixi un sofriment irreversible ha de tenir reconegut el dret i la llibertat d’acabar amb aquest sofriment mitjançant una eutanasia amb garanties

Unidas Podemos vam presentar al Congrés dels diputats una Proposició de Llei sobre l’eutanàsia que va ser rebutjat pel Partit Popular

Unidas Podemos defensem la llibertat per a poder decidir sobre la pròpia vida. Així ho ha explicat la diputada de la formació, Antònia Martín, qui ha destacat durant la defensa de la PNL relativa a la regulació dels drets i les garanties de les persones en el procés de morir i del dret a l’eutanàsia aprovat avui al Ple, que “Espanya és un país madur, competent i capaç de regular l’eutanàsia. No hi ha excusa”.

Martín, ha explicat que “no hi ha credo ni religió que hagi de parar al nostre país la regulació de l’eutanàsia”. Per això, ha dit, “que es reconegui aquest dret no significa l’obligació de sol·licitar-lo. Exactament igual que amb la interrupció voluntària de l’embaràs. En tots dos casos ha de coexistir el dret a l’objecció de consciència professional i l’obligació de garantir el servei“.

La diputada, a més, ha destacat que “potser hi ha qui pretengui avui portar el debat a la dicotomia Cuidats pal·liatius versus Eutanàsia. És falsa. Tan necessaris són uns com l’altra“.

Cada pacient que afronta el final de la seva vida ha de disposar d’informació i el tractament necessari. Aquest és el fonament de les cures pal·liatives i és antic. Ja va dir Sèneca que no té sentit morir amb dolor i tortura”, ha etzibat Martín.

En aquest sentit, la diputada ha insistit en què “no pot haver-hi autonomia sense informació“. “Encara que no se l’informi, tard o d’hora el pacient descobrirà que està arribant la seva fi. Acomiadar-se de qui vulgui, anar-se de viatge, posar els seus assumptes en ordre, cridar al familiar amb qui fa anys que no es parla o abandonar la llar on fa anys que no vol estar, és decisió de la persona i cap professional ni sistema és qui per a privar al pacient de complir la seva voluntat. Decidir pel pacient sense el pacient, és una crueltat intolerable”, ha afegit Martín.

UNIDAS PODEMOS VA PRESENTAR UNA PL AL CONGRÉS

Així mateix, recordem que aquest país podria tenir ja aquesta llei d’eutanàsia, perquè Podemos va presentar un Projecte de Llei al Congrés i va ser tombada pel PP que es va dedicar a bloquejar-la presentant esmenes a la totalitat.

“Es va poder i es degué fer en el Congrés dels diputats el gener de 2017 quan vam presentar una proposició de llei orgànica sobre aquest tema. Es pot i serà prioritari per al nou govern estatal. Hi ha moltes persones sofrint que no poden esperar més”, ha destacat la diputada.

A més, Unidas Podemos duem al nostre programa electoral que qui pateixi un sofriment irreversible ha de tenir reconegut el dret i la llibertat d’acabar amb aquest sofriment mitjançant una eutanàsia amb garanties. Recordem també que al preacord signat per Unidas Podemos i el PSOE per a la conformació d’un govern de coalició progressista en l’àmbit de l’Estat, estableix l’aprovació de nous drets que aprofundeixin el reconeixement de la dignitat de les persones com el dret a una mort digna, a l’eutanàsia.

Martín ha posat d’exemple els casos de Ramón Sampedro i Carlos Cristos: “El primer va sol·licitar i va implorar sense èxit durant dècades poder accedir a l’eutanàsia. El segon, va decidir viure tot la qual cosa li va permetre una malaltia degenerativa i penosa com recull el documental Les ales de la vida”. “Legítima la petició d’eutanàsia d’un i legítima l’opció de vida de l’altre Per què no es va respectar en igualtat de condicions la llibertat de tots dos?, en quina societat hipòcrita vivim que podem signar crèdits per a tota la vida però no un document sol·licitant l’eutanàsia?”, ha demanat.

DIA INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS

Així mateix, els diputats i diputades d’Unidas Podemos al Parlament han assistit abans de la sessió plenària a la lectura de la Declaració Universal dels Drets Humans que s’ha fet a la Sala de les passes perdudes de la cambra.

En aquest sentit, la portaveu adjunta de la formació, Esperança Sans, ha llegit l’article 4: “Ningú no serà sotmès a esclavitud o servitud: I’esclavitud i el tràfic d’esclaus són prohibits en totes llurs formes“, mentre que la diputada per Menorca, Cristina Mayor, ha llegit l‘article 16:Els homes i les dones, a partir de l’edat núbil, tenen dret, sense cap restricció per motius de raça, nacionalitat o religió, a casar-se i fundar una família, i gaudiran d’iguals drets quant al matrimoni, durant el matrimoni i en cas de dissolució del matrimoni. Només mitjançant lliure i ple consentiment dels futurs esposos podrà contreure’s el matrimoni. La família és l’element natural i fonamental de la societat i té dret a la protecció de la societat i de l’Estat”.

Unidas Podemos recordem que hem registrat una PNL relativa al Deure de vigilància sobre empreses i drets humans amb l’objectiu d’instar al Govern a prendre la mesures necessàries perquè els Drets Humans i la preservació ambiental estiguin per sobre dels interessos econòmics en totes les activitats empresarials a Balears.

Només un instrument legalment vinculant pot posar fi a la impunitat de les Empreses transnacionals (ETN) i qüestionar el seu poder sistèmic que ha causat impactes importants en la vida diària de moltes comunitats en el món.

Per això, des de la formació considerem que és ben hora que es compleixi la resolució 26/9 per a l’elaboració d’un instrument internacional jurídicament vinculant sobre les empreses transnacionals i altres empreses amb respecte als drets humans, que es va adoptar el juny de 2014 pel consell de drets humans de Nacions Unides.

Des d’Unidas Podemos sabem que les sistemàtiques violacions dels drets humans afecten per igual a milions de persones, que són explotades sistemàticament i en massa ocasions expulsades forçosament per les indústries extractives, el lliure comerç o el negoci de la guerra i obligades a llargues rutes migratòries.

PNL QUALITAT DE L’AIRE

D’altra banda,  Unidas Podemos hem donat suport durant el Ple a la inciativa del grup Mixt sobre la qualitat de l’aire “perquè entenem que recull, a més de les derivacions ambientals de la contaminació atmosfèrica, una preocupació social, sobretot en aquella població que viu en ambients més contaminats”, ha dit el diputat Pablo Jiménez.

“No oblidem que la contaminació atmosfèrica té una derivació sanitària important amb afeccions en la salut, en alguns casos menors però en altres greus com les cardiorespiratòries i fins i tot malalties cancerígenes, de desenllaç mortal en milers de persones a Europa i Espanya”, ha dit.

Finalment, Jiménez ha asseverat que “creiem important instar al Govern dels Illes Balears a incrementar els esforços destinats a la Transició Energètica i al foment ja comentat dels energies renovables, perquè com és ben sabut, l’aire, com a element físic integrant de l’àmbit ambiental és tema transversal que a totes les conselleries afecta”.