Demanem al Govern central per l’emergència habitacional de Palma i Eivissa

Antònia Jover i Lucía Muñoz han registrat una bateria de preguntes sobre l’accés a l’habitatge de la ciutat de Palma i a Eivissa

Les diputades d’Unidas Podemos al Congrés dels diputats, Antònia Jover i Lucía Muñoz, han registrat una bateria de preguntes relacionades amb l’emergència habitacional que sofreixen les Illes Balears, i més concretament l’illa d’Eivissa o la ciutat de Palma.

Així, les diputades reclamen a l’executiu una resposta sobre la cooperació amb les entitats autonòmiques i locals corresponents i si n’és conscient de la situació que es viu a les Illes. En aquest sentit, han explicat al Govern que d’acord amb l’últim informe del Banc d’Espanya, els llocs on més s’han incrementat el preu del lloguer és en les capitals amb més població i una elevada concentració turística i que és el cas de la capital de les Illes Balears, Palma, en el qual més s’ha incrementat el preu del lloguer en tota Espanya.

A més, expliquen les diputades, segons aquest informe sobre l’evolució del preu del lloguer entre 2014 i 2019, el lloguer a Palma ha pujat un 53% en els últims cinc anys. D’altra banda, en un estudi realitzat per Idealista, els cinc municipis més cars es troben a les Illes Balears. Un d’aquests municipis és Eivissa on el preu ascendeix a 5.318 euros/m2. Aquesta situació ha creat una situació en la qual molts residents de l’illa no poden permetre’s viure en condicions dignes posat que més del 50% del seu salari ha de dedicar-se en exclusiva a pagar l’habitatge. Moltes famílies es veuen obligades a abandonar l’illa.

També el sector turístic es veu afectat, ja que el preu del lloguer impedeix als i les professionals venir a Eivissa per a treballar la temporada. Així mateix, el problema d’accés a un habitatge afecte també a la prestació dels serveis públics, ja que personal funcionària de sanitat, justícia, seguretat, educació, etc., no troba a Eivissa les condicions necessàries per a un projecte vital.

És evident que existeix una relació directa entre l’escalada del cost d’arrendar una casa i l’increment de l’oferta de lloguer vacacional, fonamentalment en les grans ciutats i principals destinacions turístiques. La pressió immobiliària en una petita illa com Eivissa ha creat una situació insostenible i d’emergència habitacional que ha d’atendre’s urgentment.

Per aquests motius, les diputades d’Unidas Podemos al Congrés per les Illes Balears, han demanat:

  • Quina proposta té el Govern per a solucionar aquesta situació a les Balears i específicament a Eivissa, més enllà del projecte de 500 VPO en Ca Escandell, pendents de l’aprovació del PGOU del municipi d’Eivissa?
  • Comparteix el Govern que, situacions com la d’Eivissa, en la qual la bombolla de preus de lloguer posa en perill l’equilibri social i econòmic del territori, necessiten mesures valentes i decidides en el marc legislatiu estatal més enllà de l’última modificació de la LAU realitzada en 2018?
  • Pensa el Govern realitzar algun tipus de posicionament públic davant els gegants del lloguer vacacional que recorren repetidament les sancions autonòmiques que els són imposades per vulnerar les lleis amb oferta de lloguers turístics il·legals?
  • Coneix el Govern la situació d’emergència habitacional a Palma?
  • Considera el Govern que l’Ajuntament de Palma té en aquests moments els recursos necessaris per a garantir el dret a l’habitatge a la ciutat?
  • Té intenció el Govern de cooperar amb l’Ajuntament de Palma per a resoldre aquesta problemàtica?