Demanem al Govern de l’Espanya què pensa fer per donar seguretat energètica a Menorca

Des de Podem hem seguitamb gran preocupació el desastre que s’ha patit a Menorca a causa de la manca de subministrament elèctric en alguns dels seus municipis. Per això avui, la nostra secretària general i diputada al Congrés, Mae de la Concha, juntament amb el company de grup, Juan López de Uralde, ha registrat una bateria de preguntes dirigides al Govern de l’Espanya. Amb aquestes preguntes, de les quals esperem resposta escrita per part de l’Executiu, pretenem saber quines accions i plans té un cop passada la situació d’emergència.

S’ha de donar una garantia ferma per al subministrament elèctric a Menorca. La fragilitat de l’illa en quant a la seva dependència energètica és preocupant. Creiem que amb prevenció i plans a llarg termini es poden evitar aquests desastres i assegurar l’estabilitat que necessita la població menorquina. No es pot dependre només d’un cable elèctric o d’una central tèrmica. Cal un model eficient, segur i estable, que faci sortir a Menorca de la fragilitat actual i que, al mateix temps, miri cap al futur basant-se en energies renovables.

No es pot mirar només a curt i mitjà termini -encara que som conscients que a vegades s’han de donar solucions d’urgència-. Hem de pensar i treballar amb una mirada llarga, tenint en compte factors com el canvi climàtic o la gran depèndencia actual, de tota la població en general, de l’energia elèctrica. Per això, De la Concha ha demanat al Govern d’Espanaya concretament per les següents qüestions:

– Una vegada que es solucioni la situció d’emergència, cóm té pensat el Govern garantir que la població de l’illa no pugui tornar-se a quedar sense subministrament?

– Menorca no té connexió amb Mallorca des que el cable elèctric submarí d’alta tensió que les conectava, i donava estabilitat a l’illa, fos destrossat per l’àncora d’un vaixell al mes de juliol de 2017. El nou projecte encara no s’ha tramitat, i es calcula per això que la nova infraestructura no estaria operativa fins 2020. Té pensat el Govern donar solució a aquest problema accelerant la tramitació del projecte?

– Més enllà de la posada en marxa d’un nou cable submarí, quins plans té el Govern per donar estabilitat i seguretat energètica als habitants de l’illa de Menorca?