Demanem al Govern de l’Estat si coneix la intenció d’ampliació de l’aeroport de Palma

Les diputades de Podemos Illes Balears al Congrés, Antònia Jover i Lucía Muñoz, han registrat una bateria de preguntes dirigides a l’Executiu sobre si és necessària l’ampliació de l’aeroport

També qüestionen quines mesures es prendran per tal d’evitar aquesta possible ampliació

Les diputades d’Unidas Podemos al Congrés dels diputats, Antònia Jover i Lucia Muñoz, juntament amb el diputat Juantxo López de Uralde, han registrat una sèrie de preguntes dirigides al Govern de l’Estat sobre la possible intenció d’AENA i ENAIRE d’ampliar l’aeroport de Palma.

En aquest sentit, han demanat a l’Executiu si coneix els plans d’ampliació d’aquest aeroport i si considera necessària aquesta ampliació. Així mateix, les diputades han demanat si aquesta ampliació està planificada per a augmentar beneficis sense tenir en compte les conseqüències mediambientals que produirà o si es té coneixement de si AENA ha realitzat obres en l’aeroport durant els anys 2017 i 2018, abans d’haver estat publicada l’autorització en el BOE de juny de 2019.

D’altra banda, i donada la vulnerabilitat de les illes a l’efecte del canvi climàtic, Jover i Muñoz volen saber si l’Executiu té previst prendre mesures per a evitar aquesta ampliació.

Podemos Illes Balears, tornem a recordar al Govern de l’Estat que no és necessària aquesta ampliació i que ens reafirmam en el punt 19 del nostre programa electoral que diu el següent:

Evitar, en la mesura que sigui possible, ampliar aquelles infraestructures, com a ports, aeroports o carreteres, que afavoreixen un tipus de mobilitat insostenible i contaminant i que consumeix territori.

Així mateix, des de Podemos Illes Balears tornam a demanar la cogestió d’aeroports i ports per a la Comunitat Autònoma, una altra de les demandes històriques de la nostra formació. En aquest sentit, reiterarem al Govern d’Espanya que adopti les mesures necessàries per fer efectiva la cogestió dels aeroports, de manera que el govern de les Illes Balears i els Consells insulars participin de manera directa i efectiva en la gestió, programació i planificació dels aeroports de les Illes Balears des del manteniment del caràcter públic de la titularitat d’aquests.

Aquesta cogestió permetrà que els objectius estratègics dels nostres ports i aeroports vagin molt més en la línia de les necessitats reals de la ciutadania de Balears, amb una sensibilitat especial cap a la seva sostenibilitat, i no estiguin supeditats a interessos merament econòmics i d’àmbit estatal, o que es destinin els superàvits dels nostres ports i aeroports (que són dels més rendibles de l’Estat) per compensar els dèficits d’altres ports o aeroports no rentables – o fins i tot “fantasma” d’altres territoris.