Demanem al Govern que denunciï davant el Tribunal Europeu dels DDHH els crims relacionats amb la Guerra Civil i la dictadura

El Consell Ciutadà Autonòmic de Podemos Illes Balears ha decidit aquest dissabte instar al Govern de la Comunitat Autònoma a què estudiï portar davant el Tribunal Europeu dels Drets Humans els crims relacionats amb la Guerra Civil i la dictadura.

A les Illes Balears hi ha més de 3.000 persones assassinades pels feixistes en el període de la Guerra Civil i la repressió franquista que romanen ocultes a les fosses. En aquest sentit i tal com emplaça la Llei de Fosses de la Comunitat Autònoma, és obligat denunciar aquests crims davant la fiscalia quan es constaten en el procés d’exhumació de les restes.

Malgrat això, aquestes denúncies quan arriben a la fiscalia són arxivades pels fiscals, en base principalment a arguments que vénen d’aquesta llei pre-constitucional com és la Llei d’Amnistia de 1977. Per això, demanem a l’executiu de les Illes Balears que porti davant el Tribunal Europeu de Drets Humans aquests crims.

A més, des de Podemos Illes Balears també demanem al Govern central que derogui o modifiqui dràsticament aquesta Llei d’Amnistia de 1977, una llei de punt final que ens avergonyeix davant Europa i el món, i que impedeix a les institucions fer la tasca d’aportar veritat, justícia i reparació a les víctimes del feixisme d’aquest país i que ha estat qüestionada per la comunitat internacional, ja que contravé la legalitat i els acords i pactes internacionals signats per l’Estat.

A més, Espanya ha rebut recomanacions i exigències de derogació o modificació per part del Comitè de DDHH de l’ONU, del Comitè contra la tortura de l’ONU, del Grup de treball sobre desaparicions forçades de l’ONU, de l’Alt Comissionat de l’ONU pels DDHH, del Relator especial de l’ONU per la promoció de la veritat, justícia, reparació i garantia de no repetició, i organitzacions com Human Rights Watch o Amnistia Internacional.