Demanem més Fons de Cohesió contra les desigualtats i despoblament rural

El nostre president del Parlament, Baltasar Picornell, ha participat avui a la reunió extraordinària de la Conferència de Presidents de Parlaments autonòmics (COPREPA), que ha tingut lloc a l’Assemblea d’Extremadura, amb seu a Mèrida. La reunió ha ressaltat la importància del manteniment dels Fons de Cohesió europeus com a eina per avançar en la lluita contra les desigualtats i el despoblament de les zones rurals. S’ha mostrat la preocupació per la menor dotació financera per al període 2021-27.

Durant la reunió plenària s’ha aprovat per unanimitat la Declaració d’Extremadura (inclosa com a document adjunt), on es destaca  la problemàtica del despoblament i de les desigualtats que afecten especialment les zones rurals al continent europeu. En aquest sentit, els Fons de Cohesió Europeus i la Política Agrària Comuna (PAC) han estat les eines que han servit a Europa per avançar durant les darreres dècades. La Declaració d’Extremadura demana que els Fons de Cohesió segueixin representant almenys un terç del pressupost de la Unió Europea, a més d’insistir en la necessitat de fer més flexible, àgil i adaptable la gestió d’aquests fons.

En roda de premsa posterior a la reunió, s’ha explicat també la importància d’establir un posicionament comú de la COPREPA per a la propera reunió de la Conferència d’Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE), que se celebrarà a finals d’any al Parlament de les Illes Açores (Portugal). Cal recordar que la COPREPA és un fòrum institucional de trobada dels presidents de parlaments autonòmics de l’Estat, i que té com a funció principal l’intercanvi d’experiències i informació sobre el funcionament d’aquests. També s’ocupa de l’anàlisi dels problemes, reptes i oportunitats als quals s’enfronten els sistemes parlamentaris en general, i els parlaments autonòmics en particular, amb especial referència al procés en curs d’integració europea.