Dos anys a l’avantguarda dels drets LGTBI a les Illes

Avui, després de la Junta de Portaveus, el nostre portaveu del grup parlamentari Podem Illes Balears, Alberto Jarabo, ha volgut fer balanç d’aquest dos anys d’avanç en els drets del col·lectiu LGTBI a les Illes Balears. També ha valorat l’acord respecte al 75% de descompte per residents que s’incorporarà als Pressuposts Generals de l’Estat de 2018, així com la nostra moció sobre l’Educació 0-3, que es debatrà i aprovarà la setmana vinent al Ple.

El portaveu del grup parlamentari de Podem, Alberto Jarabo, ha volgut celebrar el segon aniversari de la llei LGTBI que es compleix just demà, Dia Internacional contra la Homofòbia (IDAHO). Una llei que, com ha dit, “ha fet que les Illes estem a l’avantguarda en la protecció de drets i en el reconeixement de la diversitat i la tolerància”. Aquesta ha estat tremendament efectiva contra les agressions i discriminacions LGTBIfòbiques, amb uns resultats com, per exemple, que el primer any només es tres expedients es van haver d’instruir.

També ha volgut destacar l’efecte de disuassió de la llei, que “va fer que, per exemple, l’autobús de l’odi i de presumpta apologia de la transfòbia d’Hazte Oir mai vingués a les nostres Illes”, ha assegurat Jarabo. No obstant, el nostre portaveu ha lamentat que la despatologització de la transexualitat no hagi estat tan ràpida com ens hagués agradat: “Creiem que aquest segon aniversari ha d’estar marcat per les primeres cirurgies de reassignació sexual”, ha dit.

“És al REB on s’ha d’incloure el 75% de descompte, no ens conformam amb 6 mesos”

D’altra bana, Alberto Jarabo ha valorat l’anunci de l’acord arribat respecte a incloure el descompte del 75% als vols a la Península per a residents: “Avui és un dia per estar contents pel descompte del 75%, perquè era un clam unànim de tota la societat balear”. No obstant, ha remarcat el seu caràcter ‘enverinat’ i ha mantingut un punt de desconfiança perquè “al ser inclòs només als PGE del 2018, podríem estar parlant d’un descompte del 75% amb una validesa inferior a sis mesos“.

Precisament per això, el nostre portaveu ha afegit que les Illes Balears es mereixen un règim com el Canari, a on el descompte del 75% de vols a la Península no depengui del Pressuposts: “El descompte ha d’estar inclòs en el Règim Especial per a Balears, que s’està negociant a hores d’ara”, ha reclamat. Jarabo també ha alertat sobre el perill que aquest descompte del 75% pugui quedar-se en no res “perquè les companyies aèries pugin els preus“. Per tant, no ha abandonat la intenció d’una tarifa plana o màxima a mig o llarg termini; això sí, negociada amb les institucions europees.

Educació 0-3: “Demanem un augment d’ inversió per a la xarxa d’escoletes públiques”

Per últim, Jarabo ha recordat que, des de Podem, hem presentat aquesta moció relativa al model educatiu per als més petits, que es debatrà al Parlament al ple del dia 22, per tal que la inversió de la Conselleria d’Educació sigui molt més elevada: “Demanem un augment de la inversió per a la xarxa d’escoletes públiques, ajudes de beques menjador i que s’augmenti el nombre de persones que en el Pla d’atenció primerenca han d’atendre als nins i nines amb necessitats especials”.

D’altra banda, el nostre protaveu ha afegit que demanem al Govern Central de M. Rajoy que faci una aposta clara en aquesta etapa educativa i que també inverteixi en les comunitats autònomes, i que en les Illes faci una pujada de 6 milions d’euros” que serien necessaris per poder obrir 1.000 noves places educatives”. Per últim, Jarabo ha reclamat que d’una vegada per totes, i després de set anys tancada, “es faci una coordinació interinstitucional perquè l’escoleta de Can Nebot de Sant Josep a Eivissa s’obri i pugui acollir tants de nins i nines que l’estan esperant”.