É. Toussaint: “El 65% del deute públic espanyol és il·legítim”

Avui, l’autor belga Éric Toussaint ens ha visitat a la nostra seu de Palma per presentar el seu llibre ‘Sistema deute. Història dels deutes sobirans i el seu repudi (Editorial Icaria), en el marc del cicle de lectura organitzat per Podem Illes Balears. En aquest llibre, l’autor ens explica cóm s’ha configurat arran de la crisi-estafa financera un sistema pervers de compravenda dels deutes sobirans dels països que és una espiral. Toussaint ha estat un dels principals assessors del govern ecuatorià i també va formar part de l’auditoria del deute grec.

La nostra portaveu adjunta i diputada al Parlament, Laura Camargo, ha estat l’encarregada de presentar l’acte de presentació d’aquest llibre. Camargo ha remarcat el fet que la partida destinada al pagament del deute sigui “una de les partides més elevades que surt sempre als pressuposts”, i que “s’ha anat acumulant al llarg dels anys per polítiques mal fetes”. Camargo ha lamentat que aquest deute “il·legítim” s’hagi generat en gran part al nostre país perquè “s’han fet moltes obres faraòniques per omplir les butxaques dels amics”.

L. Camargo: “El deute s’ha anat acumulant al llarg dels anys per polítiques mal fetes”

Aquest sistema que s’explica al llibre ha perjudicat enormement els països del sud d’Europa i que ha servit per enfortir una minoria d’estats –especialment Alemanya- de bancs i d’empreses; per enfortir els poderosos. I tot això ho paguen els ciutadans i ciutadanes, mentre que, per exemple, “el 65% del deute públic espanyol és il·legítim, contra l’interès general”, ha dit Toussaint. L’actual crisi de deut és fruit també, segons ell, d’un sistema capitalista com l’actual que “es manté a base de cicles d’expansió i recessió en forma cíclica” en el temps.

La crisi i el deute han fet tan febles els estats que ja no són la principal font de poder dels països que conformen. Tant és així que, en paraules del propi autor, s`ha arribat a fer posible que “ara, les multinacionals poden fer xantatge als estats amb judicis, gràcies a tractats internacionals que els hi permeten anar a la justícia contra ells […] Abans, l’estat era sobirà”, ha afirmat Toussaint, fent referència a tractats com els actuals TTIP i ZETA.