El Congrés aprova la nostra proposta d’un règim especial per a l’agricultura i la pesca a les Illes

Avui, la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació al Congrés ha aprovat la nostra proposició no de llei per instar al Govern a establir un règim especial per a les Illes a la propera Política Agrària Comuna (PAC), i que ha defensat la nostra secretària general i diputada Mae de la Concha. La proposta, que ha estat presentada pel Grup Parlamentari Confederal Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea -i que tenia com a base una proposta treballada amb els sectors locals des de l’àrea de Món Rural de Podem Illes Balears- ha comptat amb 28 vots a favor i 9 abstencions.

Lamentem que el PSOE hagi decidit optar per l’abstenció davant d’una mesura tan sumament necessària per a les Illes, ja que es tracta d’un règim que cerca aconseguir, com a objetius principals: un bon abastiment destinat al sectors agrari i ramader i a la indústria agroalimentària en general; mesures pel foment de la producció agrícola i pesquera local, així com per afavorir el comerç entre les illes; preservar el desenvolupament d’activitats tradicionals; i impulsar un mecanisme especial al sector de la pesca que permeti superar les dificultats derivades de l’insularitat.

M. De la Concha: “Les Illes es senten abandonades i ningunejades. És una demanda històrica”

En la defensa de la PNL, De la Concha ha assegurat que les Illes “es senten abandonades i ningunejades”, ja que “no entenen per què les Azores, Canàries o Madeira tenen un reconeixement especial i aquesta comunitat no”. “És una demanda històrica”, ha recordat la nostra diputada, que ha incidit en que el sector agrari balear pateix, per la seva insularitat, “aïllament, allunyament, un clima desfavorable, un sòl pobre i poca aigua”, la qual cosa s’uneix a l’efecte del canvi climàtic que ja es fa notar, com en els recents episodis d’inundacions.

De la Concha ha assenyalat, així mateix, que la renda agrària per cada treballador ocupat en aquest sector a les Illes Balears és de mitjana un 28 % inferior a la xifra en la Península. També ha apuntat que el valor mitjà pel dret de pagament bàsic a les Illes se situa en 113 euros, 30 euros inferior a la mitjana nacional. Per això, ha ressaltat que “el nou procés de la PAC suposa una oportunitat per canviar aquesta situació”, pel que ha reclamat el suport del Govern estatal, de les autoritats autonòmiques i de les organitzacions agràries.