El Decret contra el turisme d’excessos no pot ser paper banyat

Unidas Podemos considerem que el Decret votat i aprovat al Parlament és una bona eina per facilitar un millor turisme tot i que arriba tard

La formació apostem per un canvi de model productiu a les Illes i un model de turisme sostenible, respectuós amb el medi ambient i el nostre territori, que aposti per la qualitat enfront de la quantitat

La diputada d’Unidas Podemos, Antònia Martín, ha defensat aquest dimarts durant la sessió plenària el vot a favor de la formació a la validació del Decret llei 1/2020, de 17 de gener, contra el turisme d’excessos i ha indicat que “aquest Decret no pot ser paper mullat i és fonamental la coordinació de les conselleries implicades i de les diferents administracions”.

Unidas Podemos hem votat a favor de la validació d’aquest Decret que tot i que considerem que arriba tard, és una molt bona eina i molt útil de cara a les nostres Illes, ja que facilitarà que tinguem un turisme molt millor.

Martín ha destacat que “han de dotar-se de recursos suficients els cossos d’inspecció i els de seguretat, a més de la necessària formació per a l’aplicació àgil i eficaç d’aquest Decret Llei”. “També cal vigilar el possible efecte contagi a zones confrontants no incloses en la zonificació plantejada”, ha dit.

La diputada també ha explicat que “governar és treballar pel bé comú i d’això tracta aquest Decret Llei contra el turisme d’excessos”, tot i que ha assegurat que hem de “dir les coses pel seu nom”, ja que “en parlar d’excessos, estem parlant del turisme de borratxera”. “No parlam d’excés de menjar, d’insolació o d’insomni”, ha dit, sinó “d’un tipus d’oferta turística que ha causat diferents efectes en la nostra societat”, ha dit.

En aquest sentit, Martín ha convidat a tot els presents al Ple a “fer un viatge sensorial” i ha instat a tots els diputats a imaginar durant un moment “l’habitació d’un establiment turístic que compta amb aquesta mena de clients”. “Han entrat alguna vegada en una habitació ocupada per clients de turisme de borratxera, diguem, a les 12 del migdia? És una experiència inoblidable”, ha dit la diputada al mateix temps que ha instat a què “s’imaginin el que suposa el turisme d’excessos per a cambrers de bars, locals o comerços l’atenció a clients en divers estat d’embriaguesa”.  La diputada també ha destacat “la perícia, la força i l’esforç que suposa per a les forces de seguretat ja sigui Policia Local, Nacional o Guàrdia Civil”.

SUPORT A LES KELLYS

La diputada ha destacat que aquesta situació “és la que duen a terme diàriament moltes cambreres de pisos — representades aquest dimarts al Parlament per membres de Kellys Union Balear–  a les nostres Illes”. “Què menys que tractar i legislar sobre turisme en presència dels qui treballen directament en ell i no des de la torre d’ivori parlamentari”, ha afegit.

Amb relació a l’atenció requerida de professionals sanitaris per intoxicacions etíliques, caigudes, traumatismes o en el pitjor dels casos, comes o defunció per ‘balconing’, Martín ha apuntat que “hi ha qui diu: bo, deixin-los que beguin, es munta un hospital de campanya per a atendre’ls i llestos que així no saturen les urgències que són per a ‘els d’aquí’. No. El que cal aconseguir és que no es matin perquè uns quants guanyin diners en el procés”, ha apuntat.

“Hi ha qui diu que s’estigmatitza les zones d’aplicació d’aquest decret llei. Diguin-me quan va ser l’última vegada que van sortir vostès de festa per alguna d’aquestes zones? No és el seu model d’oci? El que no és agradable per a vostès ha de ser-ho per als turistes?” ha qüestionat Martín.

ELS REPTES D’ARA ENDAVANT

Des de d’Unidas Podemos defensem una millora del model turístic i aquí s’emmarca el present Decret Llei. Una norma que potser no és perfecta però que era urgent”, ha defensat la diputada, qui ha recordat que aquesta norma ha estat “elaborada a partir de diversos informes tècnics” i de la qual “volem destacar la perspectiva de gènere en l’article 7, que prohibeix la reïficació i la hipersexualització especialment de la dona per a induir al consum d’alcohol o a l’accés als locals”.

Així mateix, Martín ha assenyalat que els reptes que hi ha per davant no són altres que “la coordinació de les conselleries implicades i de les diferents administracions, la dotació de recursos suficients als cossos d’inspecció i els de seguretat, a més de la necessària formació per a l’aplicació àgil i eficaç d’aquest Decret Llei o la vigilància del possible efecte contagi a zones confrontants no incloses en la zonificació plantejada”.

També ha destacat que la Comissió per al foment del Civisme en zones turístiques ha de dur a terme avaluacions trimestrals del funcionament d’aquest Decret Llei.

A Unides Podem defensam un model de turisme sostenible, respectuós amb el medi ambient i el nostre territori, que aposti per la qualitat enfront de la quantitat. “El model no és el de ‘més’ sinó el de ‘millor’. No volem més consum de territori, més consum d’aigua, més avions, més contaminació ni més renou, sinó millors clients, millors salaris i condicions laborals, millor medi ambient i millor salut, en definitiva, millor turisme i millors Illes”, ha sentenciat Martín.