El Parlament fa una passa més cap a l’aprovació d’una llei de protecció animal pionera

El diputat Carlos Saura ha defensat la Llei de regulació de les corregudes de toros a les Illes Balears que impulsam, presentada també pels grups Socialista, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca. El Parlament ha aprovat la presa en consideració d’una llei pionera que suposarà un punt d’inflexió; serà la punta de llança institucional a la nostra comunitat per acabar amb tant de patiment, però també ho farà a la resta de l’estat. Podem seguirà lluitant per acabar amb altres espectacles de maltractament animal, com el correbou. Hi haurà un periode d’esmenes i encara es pot arribar a acords que puguin garantir més benestar animal.

Avui és un gran dia, però vindran més grans dies per als drets dels animals i seguirem lluitant pels que no tenen veu, ha dit el diputat Carlos Saura en la seva intervenció per a la defensa de la llei.

Saura ha començat donant les gràcies a les representants de les entitats i a les activistes animalistes que avui assisteixen a aquest Ple, així com a tanta gent anònima per lluitar i dedicar hores i hores a millorar la vida dels animals no humans i a treballar pels Drets Animals.

El ministre Wert, en una altra de les seves infames actuacions va declarar patrimoni cultural immaterial la tauromàquia, amb l’únic objectiu de tombar la llei catalana que l’abolia. Aquest nyap jurídic que es fica en competències d’espectacles i de benestar animal que són autonòmiques va equiparar la tauroàaquia, una pràctica cruel i cruenta, amb jaciments arqueològics o biblioteques, ha explicat el diputat.

Podem i els partits dels Acords pel Canvi hem obeït a les expectatives d’una societat madura que ja no tolera el patiment animal. Hem fet una llei seriosa i estricta dins d’aquest marc de competències autonòmiques, ha afegit.

Hem aconseguit fer una regulació de la tauromàquia dins els  marges que deixa el Constitucional. Hem tret la tortura dels animals fora de la llei, i ho hem fet tot el que podíem, dins els marges legislatius pertinents. Ara, algunes comunitats autònomes ens miren. Les Illes Balears som pioneres, i com tota iniciativa valenta, ens enorgulleix dur-la aquí al Parlament. Perquè suposarà un punt d’inflexió, perquè serà la punta de llança institucional a la nostra comunitat per acabar amb tant de patiment, però també ho farà a la resta de l’estat.

Volem evitar totes les morts dels animals durant i després d’un espectacle a les Illes Balears?, s’ha demanat el diputat. Sí. Evidentment Podem seguirà lluitant per acabar amb altres espectacles de maltractament animal, com el correbou. Seguirem fent força i no afluixarem. Però la passa que fem avui és important. Hi haurà ara un periode d’esmenes i encara es pot arribar a acords que pugui garantir més benestar animal.

Què proposam amb aquesta llei? Limitar el sofriment dels animals al màxim. I deixar enrere tant de temps de barbàrie. Delimitam clarament les competències i concretam la tramitació dels permisos per realitzar corregudes de toros. Definim quins són els requisits per l’embarcament, transport i desembarcament. Per això és fonamental per garantir el màxim de benestar animal possible que la ramaderia subministradora sigui la més propera a la plaça de toros. Els animals arriben a perdre el 10% del seu pes en el viatge. Això vol dir que s’incompleix sistemàticament la normativa europea del transport d’animals, ja que a les 8 hores se’ls ha de donar beure i de menjar. I segons la UE s’han de limitar els viatges llargs.

A l’article 4 xerram de les limitacions de pesos complint amb el reglament taurí que fixa pesos mínims dels animals que han de ser torejats. Prohibim les novillades, ja que aquests bous sofreixen molt més que quan són més grans. A més el potencial defensiu del bou és molt major que el del vedell. En els darrers sis anys hem tingut només 6 novillades. Si les corregudes de toros s’estan extingint a la nostra comunitat, les novillades molt més. A més del pes i de l’edat dels toros, volem que es controlin les astes. Ja que els bous mesuren les distàncies amb la seva cornamenta i si ha estat manipulada el bou no pot mourer-se bé. Qualsevol manipulació de les astes suposa sofriment. Tant quan s’efectua com després. I això va lligat a l’article 6 a on no permitim l’ús de cavalls a les corregudes. El sofriment que es pot provocar als cavalls si s’el clava una asta de toro és infinit. Pot acabar d’estripat.

Nno permitim la presència de cavalls perquè el dolor provocat als toros per trepitjades de cavalls pot causar contusions molt importants. A més el 60% dels caps de toros tractada pel taxidermista de Las Ventas tenen lesions perquè xoquen amb el peto del picador. El cavall que s’utilitza a una correguda no veu, ni sent, ni crida. No és perquè tingui por o els eduquin perquè no cridin. És perquè té les cordes vocals amputades.

Així mateix proposam un control antidopatge tant pel bou com pel torero. Perquè volem preservar la salut del bou i no només hi ha arguments en aquest sentit, ja que molts de toreros es queixen que l’animal està dopat, però també protegir la vida del torero. El torero, igual que es fa a l’esport ha d’estar en bones condicions físiques i psíquiques. De tot això s’ha d’aixecar acta per donar constància que es compleixen tots els requisits.

L’article 5 dona compliment a les recomanacions de l’Organització Mundial de salut animal. El toro ha d’estar a la plaça 48 hores abans de ser torejat. Que mínim que donar-los aquest temps perquè es recuperin del viatge que han tingut? Proposam també que la sortida ha de ser dels mateixos corrals. Així evitam el patiment emocional. El toro no ha d’estar aïllat. No se’l pot ficar en una cambra fosca, sense menjar ni beure. Proposam que el toro estigui alimentat i begui el que necessiti.

Article 7. Complim el Reglament nacional taurí malgrat sigui supletori i no pugui anar en perjudici d’allò que reglamenten les comunitats autònomes: 10 minuts de participació de cada toro. Amb un màxim de 3. A Andalusia s’ha fet això, posar un límit de 10 minuts.

Article 8: Prohibim l’ús d’utensilis que puguin causar dolor al bou. Això farà al toro molt més lidiable perquè no ha sentit dolor ni estrès. A Equador i a Portugal no es mata al toro. A més la comunitat autònoma de Castella i Lleó amb el suport del PP va prohibir matar al Toro de la Vega. No fem res que la societat no demani. I que el PP no hagi fet allà.

A l’Article 10. Prohibim el consum d’alcohol a les places. Això ja es fa en algunes instal·lacions esportives i pensam que és el lògic en un espectacle d’aquestes característiques.

Article 11. Drets del nen. El que han fet determinats personatges coneguts de la dreta, amb nins i nines per demostrar la vostra solidaritat amb els taurins és una vergonya que sobrepassa la nostra comprensió. Exposar a nins i nines a la brutalitat de les corregudes, pot esdevenir un trauma profund i durador.