“El PP proposa més mercat i no té en compte el benestar social”

Es irònic que el PP parli d’habitatge quan no el relaciona amb la llar i sí amb l’especulació

Pablo Jiménez, diputat d’Unidas Podemos al Parlament, ha defensat aquest dimarts la postura del grup front a la PNL presentada pel Partit Popular en relació a l’accés a l’habitatge i ha declarat que “el PP proposa més mercat, al qual dóna un protagonisme essencial en la solució del problema, amb alguns afegits dins la seva línia de voler un Estat mínim i uns poders fàctics econòmics forts, sense mesures de benestar social ni protecció del medi ambient“.

Així, Jiménez, que ha interpel·lat Company, li ha fet saber que “és cert que les Illes Balears pateixen un greu problema d’habitatge i que és un problema que ve des de fa molt de temps” però “això ve del temps en el qual governava el seu partit, quan es considerava que només el mercat, sense cap intervenció pública, ja dotaria miraculosament de habitatge als ciutadans i quan es va fer matx des del punt de vista urbanístic, amb la qualificació d’importants extensions de terreny com a sol urbanitzable, afavorint la bombolla immobiliària que els va explotar a les mans i va provocar milers de desnonaments a l’Estat i a tot arreu de les Illes”, li ha esmentat.

Vostè torna allà mateix“, li ha dit al portaveu popular, recordant-li que “ens torna a proposar més mercat, al qual dóna un protagonisme essencial en la solució del problema, amb alguns afegits dins la seva línia de voler un Estat mínim i uns poders fàctics econòmics forts, sense mesures de benestar social ni protecció del medi ambient”.

Així, el diputat li ha retret que des del grup popular, “vol abaixar impostos i altres mesures que minven la capacitat econòmica de les administracions; modificar normes urbanístiques i donar avals des de les administracions per a concessions de préstecs hipotecaris”.

“Una vegada més pensar que els bancs poden ser una part de les solucions sembla una broma de mal gust si tenim en compte el seu paper social desestabilitzador des de l’arribada de l’anomenada crisis financera del 2007, els doblers invertits en el seu rescat i la seva manca de sentit social, retenint molts d’immobles per a l’especulació“, ha afegit Jiménez.

SOLUCIONS

Des del Grup Parlamentari d’Unidas Podemos, “creiem que són les administracions les que han d’adoptar mesures precisament per acabar amb els problemes que afligeixen a la població més vulnerable de les illes“. Per tant, ha afegit Jiménez, “hem de fer de la política d’habitatge una eina d’integració i de lluita contra la desigualtat social, amb construcció d’habitatge públic on sigui necessari -però sempre tenint en compte el seu impacte territorial- i esforç pressupostari i planificador, especialment amb mesures de protecció del dret a l’habitatge”.

A més, considerem que hem de fer que la intervenció en matèria d’habitatge, especialment en el medi urbà, ja sigui en planificació, promoció d’habitatge públic i social i polítiques ambientals, així com en la qualitat de l’espai públic, sigui un element clau de transformació social i de transició ecològica de l’economia.

El diputat també ha remarcat que a l’anterior legislatura es va començar a fer passes en aquest sentit, mitjançant la Llei 5/2018, de 19 de juny, de l’Habitatge de les Illes Balears, que volia posar les bases per a una política de protecció i promoció de la habitatge, “però som conscients que queda molta feina a fer, així com corregir els errors observats per algunes plataformes ciutadanes”. “Per això, des del Grup Parlamentari volem continuar treballant per a una millora substancial de la problemàtica que en matèria de habitatge ens afecta“, ha dit.

Des d’Unidas Podemos, també considerem necessari treballar amb l’Estat la modificació de la normativa del mercat de lloguer immobiliari per habilitar als Ajuntaments a declarar zones urbanes de mercat tensat, per regular i limitar les pujades abusives del preu del lloguer, tal com es recollia en l’acord de pressupostos de l’Estat 2019 entre PSOE i Unidas Podemos. Mentrestant, els acords de Bellver contemplen la creació de l’Observatori de Preus de l’Habitatge, per a analitzar el mercat immobiliari i proposar mecanismes de control dels preus.