ELS APARCAMENTS DELS HOSPITALS PÚBLICS DE SON ESPASES I CAN MISSES A EIVISSA SERAN GRATUÏTS

El proper ple del Parlament dimarts farà una passa més en la seva aprovació definitiva amb la presa en consideració de la Llei que presentàrem, malgrat els entrebancs per retardar-ho que ha posat Ciudadanos.

Ens alegram que al proper plenari es pugui debatre la gratuïtat dels aparcaments de Son Espases i Can Misses. Era un dels Acords pel canvi de l’inici de legislatura i finalment malgrat els intents de retardar l’aprovació per part de Ciudadanos principalment es podrà aprovar i hem de felicitar-nos com a societat de què els nostres aparcaments dels hospitals públics siguin públics i gratuïts’, ha valorat Alberto Jarabo, portaveu al Parlament, en declaracions als mitjans després de la junta de portaveus.

Podem volem assegurar que tot el que sigui públic estarà protegit per part d’un govern progressista que arriba a acords com aquest’, ha afegit.

SOSTRE DE DESPESA

El ple de dimarts que ve, el primer d’aquest darrer període de sessions, debatrà també el sostre de despesa de la comunitat. Segons ha explicat Jarabo, ‘ho fem mirant el que està passant al Congrés dels diputats, a on també s’està debatent el que entenem com un canvi de paradigma en els pressuposts estatals per a que els doblers que moltíssima de gent ha perdut durant la crisi ara es puguin recuperar i invertir en allò més necessita. Amb aquesta mateixa idea estem negociant amb la conselleria d’Hisenda l’aprovació del sostre de despesa a les Illes’, ha assegurat.

Estem negociant; no són condicions sine qua non per aprovar el sostre de despesa, ha deixat clar el portaveu, però si que són idees i necessitats claus i fonamentals; habitatge i educació són les dues qüestions principals en què estem insistint’, ha detallat Jarabo, ‘parlam de terminis, de pressuposts, d’una propera legislatura per acabar de concretar-ho, hi ha graus de compliment i de compromís del govern que entenem que són indispensables. Les bases d’aquests compromisos han de quedar clares abans de l’aprovació del sostre de despesa’, ha remarcat.

El portaveu ha detallat que la recepció de la conselleria d’Hisenda ha estat positiva; ‘ells també volen treballar en aquesta línia i estan apel·lant als possibles ingressos que puguin arribar a més de l’àmbit estatal. Per a Podem, si són les nostres prioritats, aquí és a on hem de posar més doblers, independentment del que pugui arribar després. És una manera de pressionar l’Estat i deixar clar en què estem treballant i que estem fent bé les coses’.

‘Són fonamentals ampliar l’educació de 0-3 anys perquè sigui pública i els municipis i totes les escoles de la nostra comunitat es puguin adaptar a la necessitat que el futur dels infants depèn que l’educació infantil sigui una realitat defensada totalment des d’allò públic. Insistim en incrementar tot el possible el pressupost dedicat a 0-3 anys’, ha recordat el diputat.

‘Una de les nostres preocupacions de l’inici de legislatura era l’accés a l’habitatge. També proposam ara mesures perquè es garanteixi la reducció del preu de les hipoteques i del lloguer. Hi ha plans en marxa, també aprovàrem la Llei d’habitatge però volem que sigui operativa; necessitem que l’oficina d’habitatge que es va aprovar a la Llei sigui una realitat i més inspectors per tenir un registre dels habitatges buits que es puguin posar a disposició del lloguer social’, ha explicat.

‘També volem més inspectors de turisme, com ja demanàrem l’any passat, perquè tota la regulació que hem aprovat durant la legislatura es pugui posar en marxa; hi ha molts d’habitatges de lloguer vacacional, s’estan incomplint determinades lleis i això requereix una fiscalització més intensa del govern’, ha reclamat.

A més, ‘s’han d’incrementar els grups que tenen accés a la Renda social garantida; volem que s’ampliïn els grups i que la renda sigui retroactiva, que l’ajuda es pugui cobrar des del moment que s’aprova, no com passa ara que hi pot haver un retard en el cobrament de fins a 6 mesos’.

‘Com a qüestions afegides també ens interessa energia, que es pugui ampliar el pressupost vinculat a plaques solars fotovoltaiques, que l’Institut balear de l’energia que s’aprovarà amb la Llei de canvi climàtic sigui operatiu i pugui posar en marxa que la propietat de l’energia sigui de tots i no quedi únicament en mans privades; pel que fa a les aigües depurades, hi ha plans en marxa per solucionar els problemes dels abocaments a l’estiu i des de Podem insistim que no només s’han de fer aquests plans, que sabem que des de l’ajuntament de Palma s’està treballant i també des d’Eivissa, sinó que volem una concreció major de com serà la planificació i en quin moment la ciutadania tindrà la seguretat que no hi haurà abocaments sense diferenciar aigües pluvials d’aigües fecals’, ha demandat.

LLEI AGRÀRIA

Jarabo ha parlat també de les esmenes a la totalitat de devolució de la Llei que es debaten dimarts que ve i que presenten PP, El Pi i el Grup Mixt.

Per al portaveu, ‘hi ha col·lectius a qui no se’ls ha prestat la suficient atenció durant aquesta legislatura com són els autònoms i els pagesos. Podem defensam que el sector de la pagesia forma part de la diversificació del model productiu d’aquestes Illes i ha de ser productiu i independent de les qüestions que han forçat que molts de pagesos hagin deixat de treballar en el camp. Apostam per la venda directa dels productes que generen els pagesos, per les rendes complementàries que han de tenir per assegurar que el nostre paisatge i medi ambient continuï protegit’, ha dit.

Jarabo ha detallat que votarem en contra de les esmenes a la totalitat.