15 de juny

Ens sumem a Greenpeace en la lluita per una Mediterrània sense plàstics

Diversos membres de Podem, com els consellers insulars de Medi Ambient Sandra Espeja i Javier Ares o les diputades autonòmiques Laura Camargo, Alberto Jarabo i Marta Maicas, han visitat avui el Rainbow Warrior III, l’icònic vaixell de Greenpace. La organització ecologista està aquests dies a Palma per una campanya contra el gran nombre de plàstics que tenim a la nostra mar Mediterrània, a la qual ens sumem a la vegada que reivindiquem la implementació d’una política de retorn d’envasos com la d’alguns països europeus.

Aquest matí hem fet una visita molt especial al port de Palma. Hem tingut el privilegi de poder endinsar-nos a l’històric vaixell Rainbow Warrior de Greenpeace. La organització ha reivindicat aquests dies a Mallorca una mar Mediterrània sense plàstics mitjantçant una gran campanya. Des de Podem la recolzem perquè creiem que no només és una qüestió que afecti al nostre medi ambient, sinò que ho considerem un problema que afecta fins i tot la salut pública. Com ha recordat Espeja, “aquests plàstics també acaben dins els peixos que després consumim”. La nostra consellera insular ha volgut reivindicar la implantació del sistema de devolució i retorn d’envasos. Un sistema que ja funciona a països com Alemanya o Suècia, i que consisteix en una sèrie de contenidors que, en dipositar els envasos, retorna una taxa prèviament pagada als supermercats per aquests quan són de plàstic o altres materials difícilment degradables. Aquest sistema és més sostenible i, a més, permet un reciclatge molt més efectiu que permet apujar el percentatge del propi reciclatge cap al 80%.

El president del grup parlamentari, Alberto Jarabo, la portaveu Laura Camargo i la diputada Marta Maicas, així com el president del Parlament, Baltasar Picornell, també han visitat aquest vaixell. Jarabo ha dit que “des de Podem estem aplicant tota una sèrie de mesures a les Illes i arreu de l’Estat per tal que l’ecologisme formi part de la nostra consciència com a ciutadania. Camargo ha afegit que “és important incloure en l’agenda tranformadora mesures ecològiques” com les que avui els hi han explicat a la visita, com la del compromís ferm amb els sistemes de dipòsit i retorn d’envasos: “El compromís de Podem és ferm per evitar a la Llei de Residus que això vagi a més”, ha assegurat. Per la seva banda, Maicas ha afegit que “els quatre consellers insulars de Medi Ambient ho tenen molt clar; aposten per un sistema de dipòsit i retorn d’envasosi i així volen que s’inclogui dins la Llei de residus”.

Laura Camargo: “El compromís de Podem és ferm per evitar a la Llei de Residus que això vagi a més”

Recolzem aquesta ONG en la seva lluita contra un sistema actual en què les dinàmiques ultraconsumistes no fan més que deixar tones i tones de plàstic cada dia a les nostres aigües. Javier Ares, a més, va estar durant anys entre la tripulació activista d’aquest vaixell, la primera versió del qual va ser enfonsada als anys 80 per les forces especials de França enmig d’un gran escàndol internacional. Ares ha remarcat com a necessari revisar el consum que fem a diari del plàstic, i prescindir, per exemple, de les bosses sempre que sigui possible. Ha volgut recordar també que, “al dia, es verteixen un milió de residus a les Illes Balears”. Cal pensar que el plàstic triga a desaparèixer al fons de la mar una mitjana de 600 anys i, mentre perdura en forma de ‘microplàstics’, suposa un greu perill en la cadena alimentícia, que també ens inclou. Espeja i Ares, dos d’aquests consellers han finalitzat assegurant que continuaran fent feina amb els plans sectorials de residus que s’estan duent a terme a totes les Illes, i han volgut recordar també la lluita contra el fondeig de vaixells que acaben amb la posidonia, així com la feina en matèria mediambiental que fan altres organitzacions com el GOB o Amics de la Terra.