ÉRIC TOUSSAINT, A LA COMISSIÓ SOBRE L’AUDITORIA DEL DEUTE

‘Un esforç d’auditoria pot desembocar en un estalvi important de doblers per al pressupost de la Comunitat autònoma’, ha assegurat el portaveu i fundador de la xarxa internacional del Comitè per a l’abolició dels deutes il·legítims (CADTM) qui ha estat el protagonista avui a una nova sessió de la comissió sobre l’auditoria ciutadana del deute que impulsa Podem al Parlament. Toussaint ha estat un dels principals assessors del govern equatorià i també va formar part de l’auditoria del deute grec i paraguaià.

Durant la seva intervenció, Éric Toussaint ha deixat clar que l’auditoria amb participació ciutadana ha de ser integral i és diferent del que fa el tribunal de Comptes. No s’analitza només com es va contractar el deute, el tipus d’interès, amb qui etc, sinó també quin ha estat l’impacte de l’endeutament des del punt de vista humà en les condicions de vida de la població i en el medi ambient, i ha posat d’exemple grans obres públiques i com afecten aquestes a la vida de la gent. ‘Si es demostra que un projecte –que s’ha finançat amb deute- ha estat danyós i costós es pot declarar il·legítim, sempre en el marc d’un debat públic’, ha explicat, ‘val la pena perquè són desenes de milions d’euros i té conseqüències per a tota la població’, ha insistit. ‘És fonamental estimular la participació ciutadana activa en el debat sobre l’ús de les finances públiques i la transparència perquè són elles qui paguen el deute amb els seus imposts i mostrar-los que hi ha voluntat de fer un ús en favor del benestar de les majories’, ha dit Toussaint; ‘aquest és el desafiament d’una auditoria amb participació ciutadana’. ‘Un esforç d’auditoria pot desembocar en un estalvi important de doblers per al pressupost de la Comunitat autònoma’, ha assegurat l’expert.

La portaveu adjunta, Laura Camargo, ha agraït Toussaint les seves aportacions a la comissió, ‘un luxe’, ha remarcat, que posa damunt la taula la necessitat de l’auditoria ciutadana, que és un dels compromisos amb la ciutadania dels Acords pel Canvi, el full de ruta del Pacte en aquesta legislatura, per tal de conèixer no només com s’ha generat el deute de gairebé 9.000 milions d’euros de la riquesa de la Comunitat, sinó també generar palanques perquè aquesta manera de governar per enriquir les butxaques dels amics amb obres faraòniques que hem patit a les illes no es torni a repetir, tal com ha denunciat la portaveu reiteradament.

La comissió instarà l’Oficina Anticorrupció a contractar una consultora especialitzada en auditories ciutadanes del deute i les polítiques públiques. L’encàrrec d’aquesta consultora es farà segons els objectius i requisits que defineixi la comissió, es planteja dur a terme un anàlisi de les inversions públiques i del deute, així com un estudi del procés d’endeutament, el seu origen, els seus resultats i impactes, amb la finalitat d’establir instruments i polítiques necessàries per a garantir un endeutament al servei de la majoria social.

Pel que fa als diferents compareixents, hi participen entre altres càrrecs públics relacionats amb pressuposts i tresoreria de la Comunitat autònoma, especialistes de la UIB, representants de moviments socials com ATTAC o Ecocrida, experts com avui ha fet Éric Toussaint, portaveu de la xarxa internacional del comitè per a l’abolició dels deutes il·legítims o com ja va fer l’economista i regidor Carlos Sánchez-Mato, així com participants de l’Auditoria del deute públic de l’Equador, que intervindran en les comissions per vídeo conferència.