És lamentable que la ultradreta vulgui derogar la Llei 2/2018 de memòria

Alejandro López ha criticat que l’ultradreta, moguda per un afany ideològic, vulgui atacar la memòria

El portaveu també ha destacat que demà es vota una iniciativa de la formació per complir amb el Pacte per la Igualtat en l’educació

El Parlament debatrà la propera setmana una proposta de la ultradreta que vol derogar la llei 2/2018 de memòria i des d’Unidas Podemos considerem lamentable aquest fet ja que és una llei de consens. En aquest sentit, el portaveu del Grup Parlamentari, Alejandro López, ha indicat que “diuen que no són feixistes, però adoren a un dictador, i totes les accions que realitzen, són de protecció i enaltiment del seu règim. Com és evident votarem en contra de la seva proposta”.

En aquest sentit, des d’Unidas Podemos consideram que la iniciativa està moguda per un afany ideològic revengista i partidista i el més cridaner és que ataca la dignitat de les persones, la llibertat de pensament, d’opinió, d’expressió, d’informació i de càtedra.

Des de la formació entenem que un dret fonamental bàsic és el que qualsevol ciutadà pugui enterrar als seus familiars amb dignitat i per això considerem que és una vergonya que un estat suposadament ‘democràtic’ neixi en la base de més 150.000 persones enterrades de qualsevol manera i en cunetes.

VERITAT, JUSTÍCIA I REPARACIÓ

Considerem, a més, que el dret a la veritat, la justícia i a la reparació és una qüestió de Drets Humans i no això no és una cosa nova ja que ho diuen tots els organismes internacionals especialitzats en la matèria, començant per les Nacions Unides i el mateix Tribunal Europeu de Drets Humans de la Unió Europea.

Així mateix, a Unidas Podemos ens resulta curiós que Vox es presenti en actes en memòria de les víctimes de l’holocaust nazi en primera fila, actes emparats per la mateixa llei de Memòria Democràtica que ara critiquen. Haurien de recordar-li també, que dels 7000 espanyols i espanyoles que van acabar a Mauthausen en la seva gran majoria eren persones que Franco va repudiar per les seves idees contràries al feixisme.

Unidas Podemos destaquem que el dret a la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes de qualsevol estat totalitari, vingui d’on vingui, i sigui de la ideologia que sigui.

D’altra banda, el portaveu ha explicat que el Parlament debat demà una iniciativa d’Unidas Podemos per posar en marxa mesures eficaces per complir els acords en el Pacte per la Igualtat en l’educació.

PACTE PER LA IGUALTAT EN L’EDUCACIÓ

“Aquest dijous es debatrà a comissió la PNLL d’Unidas Podemos relativa a l’educació 0-3 anys. La gratuïtat de l’educació i en concret, de l’escola infantil no, és només, una mesura que possibilita i contribueix molt favorablement a la conciliació entre la vida laboral i familiar, sinó que també i sense reserves al bon desenvolupament cognitiu i emocional dels i més petits i petites desde la primera etapa de la seva vida”, ha dit el diputat.

Per tot això, ha afegit López, “el nostre objectiu final és aconseguir la gratuïtat universal en l’etapa educativa de 0 a 3 anys, som conscients que fa falta molta feina per a aconseguir aquest objectiu, per això presentem aquesta PNLL, la qual fa passos cap al gran repte que volem aconseguir”.

Amb aquesta iniciativa Unidas Podemos instem al Govern de les Illes Balears al fet que amb la major celeritat, realitzi les accions oportunes i posi en marxa les mesures eficaces i pràctiques per a donar compliment als acords en el Pacte per la Igualtat en l’educació signat aquest mateix any 2019.

Així mateix, també a instem a l’Executiu a que publiqui en el termini més possible la convocatòria immediata del Pla de reconversió de guarderies en escoletes que impliqui una aportació econòmica suficient i a aportar una informació més completa i amb més claredat als ajuntaments sobre les possibilitats que tenen de donar ajudes a l’escolarització dels infants de les famílies socialment més vulnerables pel que seran compensats en un 80%.

AL·LEGACIONS A L’AVANTPROJECTE DE LA LLEI D’EDUCACIÓ

Per a Unidas Podemos, impulsar la gratuïtat i equitat a l’Escola infantil de 0 a 3 anys, requereix a més de la creació de noves places, mesures en qüestions de finançament, gestió i administració que han d’implantar-sede manera progressiva fins a aconseguir els objectius d’universalització en aquesta etapa educativa.

D’altra banda, recordem que Unidas Podemos hem registrat un total de  27 al·legacions a l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Balears que la formació hem treballat amb sindicats i col·lectius.

Des de la formació creiem que a les Illes Balears s’hauria de fixar per llei la gratuïtat del material escolar, menjadors i activitat extraescolar per a les rendes més baixes a l’alumnat de centres públics. Hem de garantir que l’Educació a Balears adquireix l’excel·lència, està al compàs dels temps i la realitat de la nostra societat i és plural i inclusiva i governi qui governi.

PNLL CONTROL DE SEGURETAT DE BENESTAR ANIMAL

Així mateix, Unidas Podemos hem registrat aquest dimecres una PNLL relativa a posar càmeres de seguretat en els escorxadors amb la finalitat d’obtenir un control efectiu sobre el compliment dels nivells mínims normalitzats de benestar animal exigits per Reglament (CE) núm. 1099/2009, del Consell, de 24 de setembre de 2009, relatiu a la protecció dels animals en el moment del sacrifici, que es desenvolupa al nostre país.

El portaveu del Grup Parlamentari ha explicat que aquesta PNLL s’ha treballat en col·laboració amb l’ONG EQUALIA, i que la signa també el Partit Socialista.

“La PNLL insta a instal·lar càmeres de vídeo en tots els escorxadors, i al fet que les imatges es guardin durant el màxim temps que permet la llei de protecció de dades. Davant les imatges de crueltat que hem pogut veure en diversos mitjans de comunicació, i que moltes entitats denuncien, creiem que facilitar el treball a inspectors i veterinaris és molt important, així com també donar tranquil·litat als Escorxadors de Balears, els quals en instal·lar aquestes càmeres de vigilància tindran la tranquil·litat que no se’ls vincularà a cap pràctica de crueltat innecessària que per desgràcia veiem que ocorre en altres llocs”, ha dit.

Per això, i d’acord amb la creixent demanda de la ciutadania de conèixer la procedència d’aquells productes que consumeix, diferents grups d’interès relacionats amb el sector com per exemple la indústria càrnica, els sindicats, veterinàries oficials, associacions de consumidors i organitzacions que treballen pel benestar dels animals de producció, el Grup Parlamentari Unidas Podemos  instam a iniciar les tramitacions oportunes, de manera coordinada entre les conselleries responsables, per a elaborar la normativa que correspongui i que possibiliti la instal·lació d’un sistema de circuits tancats de televisió (CCTV) als escorxadors de Palma, Inca, Felanitx, Manacor, Ciutadella, Maó, Eivissa i Formentera.

Unidas Podemos també instem a elaborar i presentar en el Parlament de les Illes Balears un informe sobre els costos que suposaria fer aquesta instal·lació progressiva dins d’aquesta legislatura a tots els escorxadors actius de les Illes Balears.

D’altra banda, volem garantir que les imatges emmagatzemades pel sistema de circuit tancat de televisió (CCTV), s’emmagatzemin durant el màxim de temps que permet la Llei orgànica de Protecció de Dades.

El Grup Parlamentari també volem reunir a les empreses i ens que gestionen actualment els escorxadors per exposar la mesura i tots els detalls, per tal de recollir propostes relatives a la instal·lació que s’adeqüin a l’estructura de cada escorxador i que facilitin la feina al personal operari.

DECRET HABITATGE

Amb relació a les negociacions mantingudes amb el Govern sobre el Decret d’habitatge, López ha dit que “seguim negociant, seguim igual. 75 anys de cessió de sòl públic és execessiu i com a mínim s’hauria de limitar la quantitat. Això ha de quedar reflectit”.

“Si miram números, entre 30-40 anys podria ser acceptable, més enllà és excessiu. Nosaltres continuam negociant”, ha afegit.