Aprovada la proposta per reclamar al Govern central els 177 milions pendents

El Ple del Parlament balear ha aprovat la iniciativa presentada de forma conjunta entre Unidas Podemos i el PSIB per tal de reclamar al Govern d’Espanya el pagament dels 177 milions d’euros pendents del sistema de finançament

Unidas Podemos, a través de la seva diputada Antònia Martín, ha defensat aquest dimarts la PNL presentada de forma conjunta amb el PSIB, en relació a la solució al desfasament de recursos previstos per al 2019 i que reclama al Govern central, els 177 milions d’euros pendents per a la nostra CCAA.

Martín, ha explicat que «els debats sobre finançament autonòmic se semblen bastant al mite de Sísif. Una vegada i una altra, els diferents Parlaments reclamem al Govern central els recursos necessaris per exercir les nostres competències i, una vegada rere una altra, l’enorme roca que pugem pendent amunt per un vessant costerut, roda cap avall abans d’arribar al cim de la muntanya».

Unidas Podemos sabem que el model de finançament autonòmic fa anys que hauria d’haver-se revisat i tal com ha explicat Martín, «aquesta és una tasca que el Sr. Rajoy va ser incapaç de dur a terme i que el Govern del Sr. Sánchez, en minoria, tampoc ha aconseguit»

Des d’Unidas Podemos creim fermament en el diàleg com eina fonamental per arribar a acords polítics i pactes de governabilitat que millorin la vida de la gent. «Ho hem aconseguit a diverses comunitats autònomes, a consells insulars i a ajuntaments. A nivell del govern central aconseguírem pactar amb el Partit Socialista que el Salari Mínim Interprofessional pujàs dels 736 euros als 900, el augment més gran de la història del nostre país, un 22,3%. Són 164 euros més al mes que han marcat la diferència per a moltes famílies», ha dit Martín.

La Proposta No de Llei aprovada avui «té molt a veure precisament amb el diàleg i amb millorar la vida de la gent, que és al cap i a la fi, per allò que la gent ens ha votat», ha asseverat la diputada, mentre ha reflexionat que «per millorar la vida de la gent a Balears, ens calen, òbviament, recursos. I d’aquí la reclamació que presentem al govern central: 177 milions, 99 dels quals estan pendents del sistema de finançament autonòmic, com aquí s’ha dit, i 78 corresponen a la liquidació de l’IVA de 2017″.

«Uns doblers que són necessaris per poder proporcionar serveis públics de qualitat. Així doncs, no podem ni volem callar sobre aquesta qüestió. La ciutadania de les Illes Balears ens ha comanat la tasca de defensar els seus interessos i això és el que fem des d’Unides Podem. És innegable que aquests 177 milions d’euros haurien d’estar a les nostres illes fa estona i que no s’haurien de torbar molt a arribar», ha afegit Martín.

En relació a la situació estatal, la diputada ha esmentat que «d’aquí a unes hores podríem conèixer que anirem de bell nou a unes eleccions generals», fet que «provocaria que aquests 177 milions d’euros tornessin a quedar mesos i mesos a un calaix en lloc d’invertir-se en més i millors serveis públics per a la gent de les nostres illes».

«Considerem que seria una greu errada política per part del Sr. Sánchez condemnar a Sísif, a les nostres illes, a tornar a empènyer la roca dels 177 milions d’euros costa amunt una vegada més», ha finalitzat.

La portaveu adjunta d’Unidas Podemos al Parlament, Esperança Sans, durant la seva interpel·lació a la presidenta Armengol, ja ha explicat en relació als 177 milions d’euros que la negació de PP i C’s en l’aprovació dels pressuposts generals de l’estat, «va contribuir que avui no tinguem aquests doblers».