Celebram els 25 anys de Menorca Reserva de la Biosfera

La secretària general de Podem, Mae de la Concha, ha celebrat l’amor per la terra de la gent de Menorca en el context de la celebració de l’aniversari de la protecció de l’illa. De la Concha ha comparegut en roda de premsa acompanyada del portaveu parlamentari, Alberto Jarabo, i la portaveu adjunta, Laura Camargo, per analitzar aquest i altres temes de l’actualitat i avançar les propostes de Podem al ple de demà.

La secretària general i diputada al Congrés, Mae de la Concha, ha afirmat de Vox ‘que és un partit que es vanagloria de xerrar molt clar però en el fons no tan clar’, ha criticat, i els ha demanat que aclareixin què volen dir quan afirmen que són antifeministes, que estan en contra de les autonomies, en contra de la immigració… ‘Si es declaren en contra del feminisme vol dir que estan en contra de la igualtat dels ciutadans i ciutadanes, que no volen que les seves mares, germanes, parelles tinguin drets, que no volen que les dones tinguem vot i tornem a una època anterior al 31… ‘ Quan diu que estan en contra de les autonomies, De la Concha se sorprèn que estiguin en contra que un territori tingui veu, vot, opinió, valori les seves necessitats; s’ha demanat si es refereixen a això ‘o si és només un eslògan’.

‘Quan Vox diu que està en contra de la immigració, vol dir que està en contra de tots els nostres padrins, dels nostres pares que varen emigrar a Alemanya, a França, a Bèlgica, es refereixen a totes les persones que cuiden de la nostra gent gran, als infants adoptats, als turistes que es queden a viure aquí, dels migrants que es converteixen en mà d’obra barata, en classe baixíssima sense drets vivint en barracons… ‘, ha afegit la diputada.

Per a De la Concha, ‘tant Ciudadanos com el PP han obert aquesta mena de discurs’ i s’ha mostrat molt interessada a veure què faran a partir d’ara, ‘apujaran l’aposta i quina serà la proposta, aniran més enllà, o pel contrari, es desdiran del seu discurs’, s’ha demanat.

25 ANYS DE MENORCA RESERVA DE LA BIOSFERA

La secretària general de Podem ha destacat que Menorca ha estat la primera illa a ser declarada Reserva de la Biosfera en la seva totalitat.

Ha celebrat la representació de gran part de la societat menorquina ahir en els actes commemoratius però ha trobat a faltar una representació de la pagesia i de la seva veu, que són qui han dissenyat aquest paisatge, ha reclamat. També ha demandat que no es parlés més els problemes amb què ens enfrontam si la volem conservar; ‘l’energia renovable que no arriba a un 2% a Menorca, i els aqüífers que de cada vegada tenim més aigües contaminades’, ha alertat, tenint en compte el creixement de la pressió turística, i tampoc es parlà de la mobilitat, ha dit.

De la Concha ha reconegut l’amor per la terra de la gent de Menorca i de com varen anticipar el perill quan es va urbanitzar Cala Galdana i com varen saber posar coto a aquest tipus de model.

PROSPECCIONS PETROLIERES, REGULACIÓ DE LES REBAIXES AL PETIT COMERÇ I SENADOR DE FORMENTERA AL PLE DE DEMÀ

Pel que fa a la prohibició de les prospeccions petrolieres, la secretària general de Podem espera que en aquesta ocasió ‘tant PP com Ciudadanos tinguin la decència de no vetar la llei que per a nosaltres és vital’, com sí han fet abans a la Mesa del Congrés.

Per la seva part, el portaveu de Podem, Alberto Jarabo, ha avançat que el petit comerç tindrà el nostre suport a la proposició de llei a favor de regular les rebaixes.

Jarabo s’ha mostrat preocupat pels darrers informes que s’està fent públics que mostren que la desigualtat no s’està reduint malgrat la recuperació econòmica. ‘És greu que hi hagi una part de la població que no pugui sortir de la crisi i que com diu Creu Roja demani ajuts socials per cobrir qualsevol despesa extraordinària. D’aquí la nostra proposta a la negociació del sostre de despesa que l’administració hauria de cobrir les despeses de les famílies en material escolar. Prepararem propostes en aquest sentit en la negociació dels pressuposts’, ha avançat.

Jarabo ha destacat també les propostes de Podem per acabar amb la reforma laboral i incrementar el salari mínim fins als 1.000 euros, claus perquè les famílies puguin incrementar l’activitat comercial, ha considerat.

Pel que fa a la llei que votam demà al Parlament per incorporar un senador de Formentera, ‘creiem en un país plurinacional i en unes illes pluriinsulars. Donam suport a la llei. El Senat ha de tenir una  representació de la plurinacionalitat d’aquest país. Tenim pendent una reforma constitucional i una de les qüestions, a més de garantir drets, és reconèixer que vivim a un estat plurinacional’, ha explicat.

La portaveu adjunta, Laura Camargo, ha detallat el canvi de pregunta que ha fet per al ple de demà. Demanarà a la presidenta del govern sobre les sancions al  lloguer turístic il·legal, en concret sobre la denúncia de la Federació d’associació de veïns i veïnes als lloguers de l’empresa Pueblo Espnayol Apartments. La portaveu adjunta ha explicat que l’associació estava autoritzada per denunciar-ho i des de Turisme s’ha considerat que no era adient tirar endavant les denúncies. ‘El problema per a Podem són les grans empreses que es dediquen al negoci i ara sembla que no seran sancionades’, ha lamentat Camargo i ha recordat que ‘durant la negociació del sostre de despesa insistírem en la necessitat d’augmentar definitivament el nombre d’inspectors i sancionadors perquè sense això és molt complicat lluitar contra el lloguer turístic il·legal i fer efectiva la llei’.

Camargo ha recordat també que estudis recents demostren que ‘la ultraespecialització en el camp del turisme no crea una riquesa que s’estigui repartint de manera equitativa entre les diferents comunitats que tenen una dedicació gairebé en exclusiva al monocultiu turístic. La renda per càpita cau en les regions en què el turisme té més pes, com és el cas de Balears. Cal dignificar els sous i la feina en aquest sector, diversificar el model econòmic, demanam la derogació de les reformes laborals’, ha insistit.