Demanem al govern espanyol quins plans té pel cable elèctric de Menorca

Des de l’estiu de 2016 es van sofrir fugides en cable elèctric submarí entre Mallorca i Menorca, que va portar a tancar la platja de Cala en Bosch. Però la situació solament ha empitjorat des d’aquell moment, posant la connectivitat energètica de Menorca en escac i portant a la declaració d’irreparable la averia al cable. Des de Red Eléctrica Española fa poc que s’han començat a comprometre amb aquesta situació, però volem més i millor informació sobre la situació i les seves implicacions.

El passat mes de desembre, Red Eléctrica Española va tallar definitivament el cable submarí de subministrament elèctric de Mallorca a Menorca, deixant l’illa depenent en un 97% de la central tèrmica de Maó, i augmentat els costos del sistema elèctric. En principi, Red Eléctrica Española ha declarat que en un futur reemplaçarà el cable. Però des de totes les institucions hem de seguir pressionant davant d’aquesta situació al govern espanyol, perquè dóni una solució a aquesta situació insostenible.

Per això, i donada la nostra preocupació per un bon subministrament energètic i sostenible a Menorca, la nostra secretària general i diputada al Congrés Mae de la Concha ha registrat les següents preguntes escrites al ministeri des del grup confederal Unidos Podemos:

 • 1.- Quin és el pla del Ministeri d’Energia per accelerar la connexió energètica de la illa de Menorca amb l’illa de Mallorca després de l’avaria de l’antic cable de connexió energètica?
 • 2.- Quin és l’impacte previst pel Ministeri d’Energia en el proveïment energètic de la illa de Menorca?
 • 3.- Té el Ministeri d’Energia previst plans de contingència davant els eventuals escenaris que es puguin desenvolupar deguts a la desconnexió energètica de Menorca?
 • 4.- Quin és l’impacte ecològic previst pel Ministeri d’Energia pel proveïment energètic de la illa de Menorca?
 • 5.- Quan ha previst el Ministeri d’Energia la connexió de la illa de Menorca amb Mallorca?
 • 6.- Què té previst el Govern per garantir el subministrament elèctric a la illa de Menorca en 2020?
 • 7.- Quan pensa el Govern complir amb la directiva europea d’emissions de la central de Maò, donant les autoritzacions pertinents perquè Endesa posi el filtre necessari per a aquest compliment?
 • 8.- En quina data es realitzarà la substitució del cable submarí danyat?
 • 9.- Està prevista la instal·lació d’un segon cable submarí?
 • 10.- Quan té intenció el Ministeri de posar en funcionament els sistemes de retribució o subvenció específics per a Balears, als quals s’ha compromès en diverses ocasions?
 • 11.- Té pensat el Ministeri fer el canvi de combustible en la central de Maó a gas natural tal com ve demanant-se de forma unànime des de Menorca i Balears?
 • 12.- Pot garantir el Govern el canvi a gas de la central de Maó?

La situació de l’energia a la illa de Menorca no està clara i són el Ministeri d’Energia i Red Eléctrica Española els que han d’assegurar a la ciutadania de la illa quines són les repercussions generals d’aquesta avaria que es ve desenvolupant des de l’estiu de 2016.