El Govern ha d’actuar davant l’esgotament de recursos al quart estiu de rècord turístic

La portaveu de Podem, Laura Camargo, ha demanat a la presidenta Fracina Armengol ‘Quines mesures ha planificat posar en marxa el Govern per fer front a l’esgotament de recursos a les Balears el quart estiu consecutiu de rècord turístic?’.

Estem a les portes del quart estiu de massificació i saturació turística a les Balears. L’afluència de viatgers ha crescut un 85%, rebem el doble de turistes que fa sis anys. Aquest Govern ha parlat de sostenibilitat i qualque vegada també de la importància de garantir la convivència entre residents i turistes, la qual cosa trobam que és important, però és molt poc el que es parla que aquesta situació avança més aviat cap a la insostenibilitat que es produeix des de 2008 fins a arribar al rècord del 2016 (amb 10.920.237) en una terra que és de manera natural limitada, perquè aquesta saturació ve de la mà de l’esgotament dels seus recursos.

Els efectes de la massificació turística i l’esgotament creixent de recursos es veuen a tot arreu i en àmbits molt diversos: 1) l’increment de residus i de deixalles plàstiques, que l’any passat van ser 15.582, màxim històric, després d’un augment brutal, del 47% en sol sis anys. 2) El consum de combustible, i per tant el consegüent augment del CO₂, ha crescut un 10% des de l’any 2013. 3) Creixen també les dades de demanda elèctrica, 4) la recollida d’escombraries i 5) fins i tot importació de productes de consum bàsic. I el problema de fons és que mentre es dispara la mercaderia importada, s’encongeixen els camps de cultiu agrari (un 9% menys) d’unes Illes més centrades que mai en el seu monocultiu turístic. 6) Per no parlar de l’estrès hídric dels nostres aqüífers amb un increment de l’11% en 2016, a més en un any de sequera. Tots els mesos es va aconseguir el màxim consum històric: la saturació s’estén pel calendari. Tant que el consum d’agost no va ser el que més es va disparar: al febrer l’increment va ser del 15%. A més la demanda d’aigua d’abril, maig, octubre i fins i tot novembre i desembre, va estar prop de la de juliol i agost. A l’Ajuntament estan segurs que hi ha un augment de la demanda que apunta a insostenible.

Avui es consumeix més que mai, però menys que demà i aquesta és la tendència: creix el nombre de turistes, augmenten els fums, es multiplica les escombraries, s’esgoten els aqüífers i avancen els beneficis empresarials. Tot creix en aquest context de rècords excepte el poder adquisitiu dels treballadors i treballadores que va baixar un 3,4% des de l’any 2009, qüestionant també la sostenibilitat d’una economia en la qual es treballa més per viure pitjor.

Per tot això li faig la següent pregunta: ‘Quines mesures ha planificat posar en marxa el Govern per fer front a l’esgotament de recursos a les Balears el quart estiu consecutiu de rècord turístic?’.

El govern continua defensant el creixement. El que pensam és que l’Executiu ha d’actuar amb mesures per combatre la saturació que patim, no els acusam de ser qui la causa.