21 de marzo

“Els llits sociosanitaris i més pressupost per a la UIB són les necessitats de la ciutadania, no una Facultat de Medicina”

La portaveu del grup parlamentari, Laura Camargo, assegura que el Psib no només ha enganyat a Podem amb una Facultat de Medicina que no s’ha acordat als pressuposts sinó també a la ciutadania, que ho desconeixia. Podem presenta demà una moció contra la Facultat de Medicina al ple del Parlament.

Moció Facultat de Medicina: les prioritats de la gent i la gran coalició

“Sembla que el govern del PSOE i el Partit Popular s’han posat d’acord per escoltar més a certs grups oligàrquics que no les necessitats de la gent; els llits sociosanitaris i més pressupost per a la UIB, sanitat i educació, són les necessitats i no una Facultat de Medicina”, ha deixat clar la portaveu del grup parlamentari, Laura Camargo, en roda de premsa.

Laura Camargo, sobre la moció que presenta Podem per a suprimir la Facultat de MedicinaCamargo ha recordat que el PSOE ha decidit incomplir els Acords pel canvi i rompre l’acord pressupostari de 2016 posant en marxa la facultat més cara de l’UIB, ja que cal fer una modificació de l’acord de pressuposts per atendre la creació de la Facultat de Medicina. “No només ens han enganyat a nosaltres, a Podem, sinó també a la ciutadania perquè ningú no ho sabia, que es faria la Facultat”, ha dit. I ha afegit: “com podrem pactar uns pressupost en 2017, si ens han enganyat en 2016?”, es demana la portaveu del grup parlamentari, “és una situació que ens preocupa”, assegura.

La diputada ha destacat com Més per Menorca també es mostra preocupat per aquest canvi pressupostari que vol fer el govern, així com Gent per Formentera, ha afegit. “Però a nosaltres ens preocupa més el futur, ha dit, cada any la Facultat de Medicina costarà més, fins a convertir-se en la Facultat més cara de l’UIB”.

Camargo ha explicat que l’objecció de Podem és pur pragmatisme; “si volem fer el rescat a la ciutadania, acabar amb les retallades i complir les prioritats de la gent en Educació i Sanitat, aquesta Facultat no toca”.

“Volem ser molt clars, assegura; tots els degans de les Facultats de Medicina i el Fòrum mèdic estatal amb totes les institucions que representen a la professió ho han dit molt clar: aquesta facultat és innecessària i inconvenient”.

“Les presses del govern, ha afegit, ens fan dubtar de la idoneïtat de la Facultat”, diu.

Acord il·legal amb Turquia

La portaveu de Podem ha volgut mostrar “amb aquest acord de la vergonya, la indignació de la gent al carrer i amb ells, la de Podem”, ha dit. “Només el poble salva al poble d’aquest tractat de vendre refugiats a Turquia”.

“Aquest acord vulnera els drets humans i és manifestament il·legal i esperam que els tribunals de Luxemburg i Estrasburg siguin implacables”, ha dit i ha afegit: “Nosaltres treballarem en tots els fronts per acabar amb l’acord de la vergonya i per aturar les deportacions massives”.

Camargo ha assegurat que Balears poden acollir a molt més dels 375 refugiats que ens pertocarien “si Espanya té a bé d’implementar-ho. Més de 4000 persones només a Balears volen acollir i totes les institucions estan preparades per fer-ho”.

Felicitacions a Pablo Echenique

La diputada ha volgut felicitar al futur Secretari d’Organització de Podem, Pablo Echenique. Camargo ha explicat que és la primera persona de fora del grup promotor que representa un càrrec de tant alt nivell al Partit.

La proposta es va rebre amb un aclaparador consens, ha explicat. Pablo Echenique ha demostrat una independència, un lideratge i una lleialtat al projecte que el fan la millor tria per a convertir-se en Secretari d’Organització.

“Les seves prioritats són les nostres; més territori i més protagonisme ciutadà. Saludam les seves primeres indicacions que vol una organització que asseguri més democràcia i li desitjam el millor en aquesta nova etapa”, ha dit la diputada.

Ecotaxa; una vertadera fiscalitat ecològica

Laura Camargo ha recordat que amb l’ecotaxa Podem vol que qui contamina, pagui i els fons han estat orientats a minimitzar l’impacte del turisme sobre el territori. Els fons que es recaptin del turisme estan encaminats a rediversificar el model productiu creant ocupació i prioritàriament a acabar amb l’impacte del turisme a les nostres costes.

“Ens podem alegrar d’haver arribat a un acord que fa de l’impost turístic més just, mediambiental i participatiu, ha dit. La negociació ha estat difícil i per moments molt tensa però la gent i les nostres illes han tornat a guanyar”.

Camargo ha explicat que és un impost amb una clara i absolutament prioritària finalitat mediambiental. Hem aconseguit la priorització dels projectes amb finalitat de “protecció, preservació, modernització i recuperació del medi natural, rural i marí”, tal i com es recull a l’articulat de la llei, i Podem estarà molt vigilant pel compliment estricte d’aquest principi.

D’altra banda, Podem ha aconseguit una fita per a una democràcia real, que la gent s’impliqui i participi en els pressuposts. S’obligarà a què tots els municipis i consells hagin de practicar processos participatius per dur endavant aquests projectes. I a més, s’estableix una incentivació definitiva dels projectes participatius, que serà del 25 %.

La territorialització era per a Podem una garantia afegida perquè l’impost estigués totalment lligat a l’impacte del turisme i a la preservació del nostre medi ambient. Finalment un 60% de l’impost es dedicarà a les diferents illes, establint mínims perquè es garanteixi que l’impost arriba a les quatre illes, allà on es necessita.

Preguntes al Ple de demà

El diputat Alberto Jarabo demanarà sí el Govern té intenció de posar en marxa l’Oficina Anticorrupció?.
Carlos Saura, per quin motius pensa que la gestió del Palau de Congressos de Palma és millor que es faci de forma privada i no pública?.
Laura Camargo a la presidenta del Govern, “Quan es pensa posar en marxa el Govern de les Illes Balears l’auditoria del deute públic?”.
Marta Maicas fa la pregunta que registren els ciutadans a través de l’aplicació participativa de Podem appgree que diu “Quins controls es fan sobre les denominades “peonades” dels professionals sanitaris als hospitals públics?“.