EN DEFENSA DELS DRETS HUMANS A MÈXIC

El president del Parlament, Baltasar Picornell, ha rebut en audiència Antonio Cerezo, representant del Comitè Cerezo Mèxic, col·lectiu en defensa dels drets humans i contra les desaparicions forçoses al país. Segons un informe de l’organització, només en 2017 es van comptabilitzar 48 execucions al país.

Prop d’una cinquantena de periodistes, defensors dels drets humans i activistes en pro de la democràcia, van ser executats extrajudicialment a Mèxic durant el passat any 2017, segons un informe elaborat pel Comitè Cerezo, que ha presentat a Picornell.

Cerezo ha explicat que sis dones i 42 homes, un d’ells menor d’edat, van ser executats en 16 dels 32 estats de la República Mexicana incloent la Ciutat de Mèxic, segons detalla l’informe. Guerrero és l’estat que concentra un major nombre d’execucions extrajudicials, seguit per Michoacán i Oaxaca, amb sis casos cadascun, igual que Jalisco.

Antonio Cerezo, arrestat per haver posat, suposadament, tres petards en tres sucursals comercials a l’agost del 2001 amb els seus germans Héctor i Alejandro, varen crear l’organització davant la necessitat de demostrar la seva innocència i defensar-se davant la injustícia que s’escometia. Tots tres, escrivint sobre el dia a dia a presó, van elaborar un primer informe sobre violació de drets humans centrat en execucions extrajudicials, amenaces, agressions, desaparicions forçades i detencions arbitràries. L’informe posa de manifest que no hi ha gairebé cap estat en què no es cometi una violació de drets humans. Chiapas, Guajaca, Guerrero, Michoán són els estats on més es violen els drets humans, però pràcticament en tot Mèxic es cometen, asseguren.

Per a Cerezo, les diferents reformes legals que s’han dut a terme durant els governs de Felipe Calderón i Enrique Peña Nieto, especialment en la llei del treball i la reforma energètica, han construït un marc legal que restringeix els drets humans i fomenta la impunitat, provocant desplaçaments forçats, explotació de mà d’obra, empobriment de la població… en un context de violència i narcotràfic, segons constata el representant de Comitè Cerezo Mèxic.

Per aquest motiu, canviar la política econòmica és la proposta de l’organització per posar-hi fi a aquesta situació davant les properes eleccions presidencials que es celebraran a Mèxic al juliol.

La seva organització acumula una quinzena d’amenaces de mort. Així i tot, Cerezo referma dia a dia el seu compromís amb la defensa dels drets humans al país i assegura que, malgrat la por, no oblida les mostres de solidaritat que va rebre mentre era a presó i no defalleix en fer entendre i transformar la realitat del seu país també per a les generacions futures.