Errejón: “Els acords a les Illes són un exemple de com s’han de fer les coses”

El secretari d’Anàlisi Estratègic i Canvi Polític, Íñigo Errejón ens ha visitat a Palma per impartir la xerrada “Guanyar el futur millorant el present”, en la que ha estat acompanyat per la nostra secretària general, Mae de la Concha. També ha destacat les mesures dels governs als Consells Insulars, de Cort i dels Acords pel Canvi, a on ha dit que Podem està demostrant amb mesures socials i útils per a tota la ciutadania la manera com s’ha d’actuar per ser una força de govern de cara al 2019.

Errejón ha començat dient que, després de dos anys de canvi, “les Illes són un exemple de com s’han de fer les coses”, però ha dit que encara ningú ha demanat perdó a Podem: “Ens van dir que portaríem el caos a les institucions. Dos anys i mig deprés, amb dificultats, com és lògic, hem demostrat que és el que fem: reduir el deute, aumentar la despesa social, lluitar contra la corrupció… tot el contrari dels nostres adversaris”.

Si per una cosa era necessari el canvi, era precisament, i com ha afegit, “per posar ordre a les institucions i tornar-les al poble”. Ha volgut donar també les gràcies als representants de Podem en aquestes, i ha incidit en que “ho estan fent contra un govern que no governa a Espanya ni ho deixa fer enlloc”. Un govern que, segons ha dit Errejón, “constantment cerca excuses per donar-li la culpa a uns altres de que no estigui governant.

“Per sort, tenim governs municipals i autònomics que sí ho estan fent; mentres, el PP acudeix al Tribunal Consistucional”, ha asseverat. Ha criticat els que “van de patriotes i diuen moltes vegades Espanya” però després no defensem realment els interessos del seu país. En aquest sentit, i respecte a Mariano Rajoy, ha dit que “espera que els problemes se’n vagin sols o que acaben per oblidar-los. Rajoy vol que pensem que no hi ha una alternativa”. I, després d’anys a la Moncloa, tot segueix igual i les persones més vulnerables segueixen patint.

Ha admès que les xifres macroeconòmiques semblen millorar, però ha volgut matissar que “l’economia espanyola no es recuperarà fins que els problemes que van fer que la nostra crisi fos pitjor que a la resta d’Europa desapareguin”. De Guindos, segons ell “ens ha fet trampes”: No s’han solucionat ni la dependència energètica ni el manteniment d’un oligopoli energètics, dos greus problemes econòmics: “És absurd que països amb pitjors condicions climatològiques ens estiguin guanyant perquè estan invertint en experts que formem a les nostres universitats i apostant per les energies renovables com cal”.

També ha parlat de municipalisme, dient que s’ha de blindar la democràcia municipal: “Són avui els municipis els que més dràsticament han reduït el deute que va deixar el PP, els que van al capdavant de les polítiques socials, de les polítiques contra la violència masclista. I ha criticat, en aquest sentit al senyor Montoro: “Governi bé la Hisenda pública i deixi’ns governar els nostres municipis, que ja ho fem prou bé”.