Exigència, més ambició i sempre col·laboració entre partits progressistes per fer polítiques per a la gent

Podem mantindrem la línia dels darrers anys després de la decisió de no formar part del govern de mantenir una exigència estricta al mateix temps que una col·laboració estreta amb aquest govern progressista que està responent d’una manera prou satisfactòria a les demandes sorgides després de les eleccions de 2015, al debat de la comunitat que s’enceta demà al Parlament. S’ha d’aprofitar la bona sintonia del govern d’Espanya perquè hi hagi un bon REB, no només un REB, sinó un millor Règim Especial Balear del que es tenia previst aprovar amb el govern de Mariano Rajoy i que es faci justícia amb aquesta comunitat autònoma.

Així ho ha dit el portaveu, Alberto Jarabo, en roda de premsa, acompanyat de la portaveu adjunta, Laura Camargo. Per a Jarabo, ‘som favorables a la continuació d’aquest Pacte, d’aquesta col·laboració entre partits progressistes que ara té a més una extensió més favorable des del govern de l’Estat espanyol. Però també és cert que hem reclamat sempre aquesta exigència i un punt més d’ambició. Això és el que reclamaren per a la propera legislatura fent una avaluació del que han estat aquests tres anys i mig de col·laboració, d’alguns retrets, principalment d’acords i de compliment dels Acords pel canvi des de principis de legislatura’, ha avançat el portaveu de la rèplica que farà dimecres a la presidenta del Govern.

Segons el diputat, ‘hi ha mancances, com hem assenyalat en algunes ocasions, però principalment hem de mirar cap al futur, hem d’assenyalar quin és aquest futur ambiciós que volem, quan dèiem que un altre món és possible volem definir com serà aquest altre món que hem de crear en col·laboració amb les forces progressistes perquè a l’altra banda el que tenim és una mancança de model de país, una submissió a les polítiques austericides europees que no s’acaben de modificar i un risc elevat de falta de respecte als drets humans i la sensació d’increment per part de determinats partits d’assumir posicions de l’extrema dreta europea que està calant de manera molt preocupant en la societat del nostre continent’,  ha explicat.

Per al diputat, ‘també s’ha d’aprofitar la bona sintonia del govern d’Espanya, d’aquí que hi hagi més possibilitats també de que hi hagi un bon REB, no només un REB, sinó un millor Règim Especial Balear del que es tenia previst aprovar amb el govern de Mariano Rajoy i que es faci justícia amb aquesta comunitat autònoma. Hem de pressionar tots plegats. Ho hem fet fins ara amb els diferents governs a Madrid i ho hem de continuar fent’, ha dit Jarabo sobre el REB.

En resum, ‘exigència, més ambició i sempre col·laboració entre partits progressistes’, ha avançat.

A preguntes dels periodistes, Jarabo ha dit que ‘les crítiques del PP al Pacte només tenen un intent de divisió de les forces progressistes’.

 PLA DE MOBILITAT

Ha acabat el termini per a la presentació d’al·legacions al Pla de mobilitat. El portaveu ha recordat que ‘hem estat crítics amb el que s’ha trigat en planificar la mobilitat en aquesta comunitat i hem de continuar fent crítica per la seva falta de concreció, del deteriorament dels nostres serveis públics de mobilitat i una manca d’inversions que han estat insuficients en transport públic a les nostres illes’.

El pla podria ser més ambiciós però principalment pensam que no només és necessària una planificació sinó modificar la perspectiva des de la qual es planifica. Si tenim unes illes en què hi ha saturació i estam intentant adaptar-nos a la demanda de capacitat que tenim mai hi haurà un territori suficient per poder donar cabuda a totes les persones que volen venir. Es necessita establir sostre de places; límits a aquesta saturació de demanda que patim i aquí és on veiem que el pla no s’acaba d’adaptar a la necessitat de limitar aquest creixement. També hem estat crítics amb la construcció de noves infraestructures de mobilitat en autopistes. Seguim en la mateixa línia; no hi hauria d’haver ni més autopistes ni més desdoblaments. Aquí hi hauria d’haver un compromís molt clar per part del govern i els partits progressistes haurien de llençar un missatge de que si s’ha de fer algun desdoblament durant la propera legislatura hauria de ser el darrer i la darrera autopista.  Per a Podem, és imprescindible augmentar els quilòmetres de via fèrria a la nostra comunitat. Hem de desconcentrar molts de serveis que estan únicament a Palma, perquè això provoca uns índex de saturació elevats. Seguirem treballant en modificar aquesta cultura del cotxe exclusiu i avançar cap a una illa més sostenible’, ha assegurat.

Per a Jarabo, ‘hem arribat tard a fer les inversions i aquesta és una crítica que li hem de fer a aquest govern però hem de recordar que Mabel Cabrer i tot el PP són els principals culpables d’un model insostenible, perquè són qui més han governat en aquesta comunitat, responsables d’una de les majors hipoteques que tenim a la nostra comunitat i no són part de la solució als problemes de mobilitat i de transport públic que patim amb les seves crítiques perquè mantenen la mateixa lògica d’augmentar la capacitat de les nostres illes.Hem de recordar que les seves infraestructures són submergibles i el peatge d’Eivissa encara ho estem pagant entre totes i tots’, els ha criticat Jarabo.

LLEI DE FOSSES

Per la seva part, la portaveu adjunta, Laura Camargo, ha comentat sobre l’obertura de la fossa de Marratxí avui que ‘estem d’avant una altra fita molt important per a la democràcia i la llibertat a les nostres illes amb el fet que esperam recuperar els cinc cossos de persones que van morir senzillament per defensar la democràcia i la llibertat en un moment molt complex després d’un cop d’Estat contra la democràcia i la llibertat del nostre país’.

Avui és un dia per retre tribut i per això la secretària general de Podem, Mae de la Concha, i el vicepresident del consell, Jesús Jurado, estaran en l’obertura de la fossa de Marratxí i ‘podem afirmar amb orgull que estem més a prop d’aquests països que miren el seu passat amb principis democràtics i de lluita contra el feixisme’, ha dit la diputada.

‘Amb tota la feina feta i la que queda per fer podem reconèixer que la Llei de fosses posa en valor la llibertat, els drets humans, la convivència i que avui torna a posar-se de relleu que era molt necessària per a la convivència i perquè aquestes persones i les seves famílies puguin descansar en pau i recuperar els cossos’.

‘Demanam responsabilitat i diligència a la Fiscalia per esclarir aquests crims i que es puguin desvetllar quines són aquestes persones, un dels cossos sabem que era de Miquel Marquet un obrer socialista que va ser assassinat per un individu que el va torturar abans de matar-lo. Per això la Fiscalia ha de tenir aquesta diligència i responsabilitat per no tancar els ulls no només davant assassinats sinó davant tortures’.

‘És una fita molt important i el govern té tot el nostre suport per continuar endavant amb aquesta feina’, ha acabat Camargo.