Exigim al Govern què investigui si s’ha produït un delicte d’alçament de béns a Thomas Cook

Unidas Podemos demanam a l’executiu si posarà en mans de la fiscalia el fet d’un possible delicte d’alçament de béns quan, presumptament, directius de Thomas Cook varen retirar uns sis milions d’euros abans de la fallida

Consideram que el personal afectat per la fallida que treballava directament amb Thomas Cook ha de ser prioritari en l’actuació de l’administració

Unidas Podemos, a través de la diputada Antònia Martín, ha exigit aquest dijous al Govern durant la Comissió de Turisme, que posi en mans de la fiscalia el fet d’un possible delicte d’alçament de béns quan, presumptament, directius de Thomas Cook varen retirar uns sis milions d’euros abans de la fallida mentre es deixava de pagar a les empreses de les illes Balears.

En aquest sentit, la diputada ha esmentat que «si hi ha alguna cosa que evidenciï la falta de vincle entre beneficis i ocupació, això és la notícia segons la qual sembla que hi hauria hagut una retirada de fons la darrera setmana abans de la fallida de Thomas Cook, presumiblement uns 6 milions d’euros: el doble que es vol concedir per part del GOIB«.

D’altra banda, Unidas Podemos considerem que el personal afectat per la fallida que treballava directament amb Thomas Cook aquí a les Illes Balears, ha de ser prioritari en l’actuació de l’administració però que cal no perdre de vista el possible delicte. «Ja ho vàrem comentar al Ple de dimarts en el debat sobre el sostre de despesa, per a Unides Podem el fonamental és posar les persones, primer«, ha declarat la diputada.

Amb relació a la resposta de l’executiu sobre la fallida, Martín ha destacat que «consideram important destacar que aquest Govern ha actuat. I els partits que formem el pacte hem actuat. Molt diferent del que va fer el govern balear amb la fallida d’Orizonia, 23 empreses que entraren en concurs de creditors el 2013 i deixaren 5.000 persones al carrer».

«Clarament el personal afectat per la fallida que treballava directament a Thomas Cook ha de ser prioritari en l’actuació de l’administració», ha destacat la diputada, al mateix temps que ha asseverat que «consideram molt positivament la mesura adoptada urgentment de l’abonament dels 500 euros i volem remarcar l’agilitat en què s’ha dut a terme«.

La diputada d’Unidas Podemos, també ha explicat que «també és important afavorir que aquelles persones jurídiques que puguin tenir problemes de liquiditat derivada d’aquesta fallida puguin rebre ajudes per part de l’administració i sempre posant el focus en el manteniment dels llocs de feina«.

«Estam parlant de milers de llocs de treball directes i d’una afectació important no només a hotels sinó també a sectors vinculats com és el del transport i la distribució», ha declarat mentre ha insistit en el fet que «cal mantenir l’ocupació de tantes persones com es pugui a les empreses afectades per la fallida de Thomas Cook».

LA DRETA I ELS INTERESSOS PRIVATS

«Però la forma d’aconseguir-ho no pot ser mitjançant regals als empresaris, ni promoció d’un model turístic obsolet. En primer lloc perquè el discurs de la dreta segons el qual els beneficis es tradueixen en ocupació, és fals. Al contrari, és habitual observar com els beneficis creixen i els salaris i llocs de treball es mantenen estancats», ha advertit.

Per tant, ha afegit, «sense una major intervenció, sense l’establiment d’estrictes condicions, res assegura que les bonificacions i subvencions es tradueixin en una major ocupació».

Per una altra banda, Martín ha esmentat que «en aquest país hi ha alguns que estan massa acostumats a defensar el lliure mercat només quan els grans empresaris tenen beneficis. Quan alguna cosa falla, en canvi, ells mateixos reclamen immediatament la intervenció de les administracions públiques per garantir «l’interès general». La història de sempre: privatització dels beneficis però socialització de les pèrdues«.

En aquest sentit, ha destacat que «els partits de dretes entenen l’administració com una eina al servei dels seus interessos privats, però des del progressisme no podem assumir aquest relat».

DIVERSIFICAR EL MODEL PRODUCTIU

La diputada, també ha aprofitat per recordar que des d’Unidas Podemos «venim denunciant fa anys que cal diversificar els sectors productius per tenir una economia més sòlida i una societat més cohesionada on les desigualtats socials vagin desapareixent i es garanteixi la sostenibilitat del sector».

«Hem d’estar especialment vigilants amb aquelles veus que estan aprofitant la complexitat de la situació per reclamar moratòries o supressions de l’ITS, un impuls al lloguer turístic i/o una major promoció turística, com a vies de millora de l’ocupació.

Des d’Unidas Podemos, ja sabem que això no és realista perquè «som molt conscients que la riquesa no la porten els turistes ni la creen els hotelers. La generen les treballadores i autònoms que s’esforcen cada dia per tirar endavant i que, amb el suport necessari de l’administració, seguiran fent-ho per a garantir la prosperitat de l’economia balear.

«Si no canviem el model productiu ja, si seguim apostant per promocionar-nos i fomentar l’arribada de més turistes seguirem enfocats en la quantitat i reproduirem el model que molts advertim que no pot durar», ha sentenciat.

Martín, també ha qüestionat al conseller de turisme com es garantirà un bon ús dels diners públics que es destinaran a ajudes i quins mecanismes de transparència estan previstos.

A més, ha demanat que si s’ha plantejat el Govern emprar els 3 milions d’euros de bonificacions a l’empresariat en d’altres qüestions com les d’ampliar l’ajuda de 500 euros mensuals o si s’ha estudiat l’opció d’implantar mesures recaptatòries específiques i excepcionals per obtenir els fons necessaris per ajudar les persones treballadores que ho necessitin.