Farem el que calgui per aconseguir que els diners arribin a Balears

Esperança Sans ha reclamat a la presidenta Armengol que lluiti i que prengui les mesures necessàries perquè Balears rebi els diners que li corresponen i que insti a Sánchez a desbloquejar la situació estatal i es pugui formar un govern de coalició amb Unidas Podemos

Esperança Sans, portaveu adjunta del grup parlamentari Unidas Podemos, ha exigit a la presidenta del Govern, Francina Armengol, a què «faci el que faci falta» per tal de reclamar el que «ens correspon a les Illes Balears» quant a finançament.

«Faci el que faci falta per aconseguir el que se’ns deu, nosaltres governem per a la gent de les illes, i són aquestes a les que hem de posar al capdavant, i si s’ha d’anar a Madrid a reclamar el que ens correspon, ens tindrà al seu costat, però si no fa tot el que sigui necessari, nosaltres no dubtarem en reclamar-ho i fer-ho», ha dit Sans a Armengol.

A més, ha instat a la presidenta a què parli amb Sánchez per tal que prengui exemple de la nostra Comunitat Autònoma quant a la formació d’un govern de coalició amb Unidas Podemos i que es posi en marxa tota la maquinària necessària per alliberar a les CCAA quant a temes pressupostaris i es puguin posar en marxa polítiques que millorin la vida de la gent.

Sans, a més, ha recordat que «en aquesta legislatura el fet de formar part del Govern de les Illes Balears, suposa una alta responsabilitat» i que «a l’hora de tocar la porta a Madrid i exigir tot allò que ens pertoca nosaltres hi serem». «Ens tindrà davant Madrid per reclamar els nostres drets, sigui amb un Govern de Sánchez, de Sánchez i Unidas Podemos, o Sánchez i el suport de les dretes», ha dit.

La diputada, també ha recordat a Armengol que la situació política que viu el nostre país, «avui dia és inassumible, i que la postura del seu partit, de Pedro Sánchez, a voler avocar el país de nou a unes eleccions, a continuar prorrogant els pressuposts de M. Rajoy, a tornar a viure mesos i mesos sense una estabilitat política i sense un Govern que doni solucions als problemes de la gent, i aquests problemes també passen per la manca de finançament de les Comunitats Autònomes, no es pot assumir».

Sánchez no ha volgut donar solucions

En aquest sentit, la portaveu ha esmentat que «el nostre partit ja ha fet tot el que havíem de fer», quant a les negociacions. «Primer vàrem promoure l’èxit de la moció de censura, vàrem acceptar quedar fora del Govern amb uns acords programàtics, vàrem col·laborar en elaborar els pressuposts generals de l’Estat més socials de la història, que foren rebutjats pel PP i Ciutadans, que ara tant critiquen aquesta manca de finançament o problemes econòmics».

Així, ha explicat que «es va demostrar que un Govern en solitari era impossible» al mateix temps que ha recordat «la situació actual en què ens trobem, inclòs quan el principal problema segons Pedro Sánchez era que Pablo Iglesias estàs al Govern, el nostre secretari general es va fer a un costat, perquè hi pogués haver un govern progressista entre PSOE i Unidas Podemos, cosa mai vista en la història política d’aquest país«.

«Vàrem fer una darrera proposta on dèiem fer un govern de coalició, aprovar els tan necessaris pressuposts generals de l’estat, i si després d’això, aquest Govern no funcionava, ens quedaríem fora d’ell donant suport a uns acords programàtics. I a sobre, escoltant com un partit que diu ser d’Esquerres, li pica l’ullet a Ciutadans«, ha afegit la portaveu del grup parlamentari.

A més, ha remarcat què «qui no ha volgut donar solució als problemes d’aquest país, qui no ha volgut donar solució a la manca de finançament ha estat Pedro Sánchez«.

D’altra banda, i en referència al Partit Popular i les seves esmenes, la diputada els ha instat a què «no es riguin de la gent». «Vostès quan les persones més les necessitaven, varen decidir fer retallades, varen decidir aplicar la Llei Montoro que tant ofega als nostres Ajuntaments i Consells Insulars, varen decidir ofegar a la ciutadania, varen decidir fotre al carrer a metgesses, metges, professores, professors, etc., varen decidir posar-se al costat dels poders fàctics, d’una minoria privilegiada que augmenta els seus privilegis a costa del sofriment de la majoria de la gent corrent», els hi ha esmentat.

Propostes de millora quant a finançament

Els problemes de finançament de les Illes Balears són històrics i malgrat ser la segona comunitat autònoma que més aporta, amb una major capacitat fiscal per habitant, som una de les comunitats amb un menor finançament. Sans ha incidit en aquest sentit explicant que «el sistema de finançament autonòmic no té en compte les diferències en el cost de vida que existeixen en els diferents territoris, partint de la base que el cost de vida a les Balears és superior a la resta de l’Estat» i per això, ha explicat, «quan es va aprovar la nova LOFCA s’establia la necessitat de revisar el model l’any 2014 i ningú ho ha fet». «Per això anem tard i malament. Fa 5 anys que s’havia de fer, el Govern de M.Rajoy va ser incapaç d’emprendre aquesta tasca i ara ens venen totes les presses», ha asseverat.

En relació als 177 milions d’euros, assumpte discutit posteriorment a la sessió plenària gràcies a una PNL presentada pel nostre grup Unidas Podemos i el PSIB (adjuntem la PNL a la nota), la portaveu li ha recordat al PP i C’s, que la seva negació en l’aprovació dels pressuposts generals de l’estat, «va contribuir que avui no tinguem aquests doblers«.

D’altra banda, Sans, a més, i ha fet les següents propostes a la presidenta:

  • Cal acabar amb el problema de la insuficiència d’ingressos general a l’Estat Espanyol. Els ingressos fiscals en relació amb el PIB són un 7% inferiors als de la mitjana europea.
  • Això requeriria establir un sòl d’ingressos per habitant ajustat que permeti garantir l’accés als serveis públics fonamentals de tots els ciutadans de l’Estat.
  • A més, que el càlcul de la població ajustada es faci d’acord amb criteris tècnics.
  • Així mateix, incloure un índex de preus que reflecteixi els diferencials en el cost de la vida i els recursos entre les diferents regions. Aquest és un element cabdal per a Balears, donada la pressió que el turisme comporta en el nivell de preus de la nostra CA.
  • També, per a certs tributs autonòmics, establir una tributació mínima no bonificable per al conjunt de les CCAA. D’aquesta manera s’evita la competència fiscal entre els territoris i es garanteixen uns ingressos mínims per al conjunt.
  • A més, establir criteris clars en la determinació de les inversions territorialitzades que ajudin a la convergència econòmica i al desenvolupament general del país.
  • I finalment, respectar certs criteris de l’ordinalitat que garanteixin un sistema d’incentius adequat per un finançament just a totes les CCAA.

Règim Especial de les Illes Balears

A més de tot això, la diputada ha asseverat que «resulta evident que la situació territorial de les Illes requereix també un tractament especial» i en relació al finançament estatal, ha remarcat la necessitat que això es faci «a través del Règim Especial de les Illes Balears«.

«Hem de manifestar el nostre compromís amb la lluita per fer del REIB una eina eficaç, tot dotant de contingut les mesures que tot just es dibuixen en el Règim aprovat actualment», ha afegit Sans, al mateix temps que ha explicat que «sense un Govern en coalició, fort i estable, no serà possible aplicar mesures progressistes que ajudin al finançament de les comunitats autònomes. I molt manco serà possible, si les dretes agafen el timó d’aquest país, perquè l’únic que saben fer, és agafar les tisores i retallar en drets socials».

​Així, ha incidit en què el nostre Govern a Balears, «és l’exemple de què amb hores de negociacions es pot aconseguir un acord estable i un programa de mesures progressistes«. «Només units serem capaços d’aconseguir allò que és millor per a la nostra gent, cal anar a Madrid a reclamar el que ens toca, i cal fer-ho amb responsabilitat i fermesa, independentment de qui governi«, ha sentenciat.