Gràcies a totes les que heu fet possible unes Balears sense tortura animal

Avui és un dia molt feliç: el diputat Carlos Saura, qui ha coordinat la llei, s’ha mostrat orgullós de la majoria d’aquest Parlament que ha votat per un nou horitzó d’esperança, passi el que passi amb el Tribunal Constitucional, que actua com un ministeri més del govern Rajoy: hi ha una majoria social que avança i que pensa que la tortura no és cultura, que cap tradició justifica el patiment i que aspira a ser una societat més justa i més considerada cap als animals no humans. Avui el Parlament ha aprovat la llei que regula les corregudes de toros a les Balears sense tortura ni mort animal. PP i Ciudadanos han votat en contra del benestar animal. 

Carlos Saura, qui ha coordinat la llei, ha volgut agrair a tota la gent que s’ha mobilitzat pels drets dels animals a les nostres illes perquè sense la seva lluita no existiria aquesta llei. Perquè sense la voluntat ferma de tanta i tanta gent no hagués estat possible ser pioners en l’àmbit estatal amb una llei com aquesta, ha dit Saura.

Tenim darrere a moltíssimes organitzacions que lluiten pel dret dels bous a viure, algunes de les quals han assistit al ple a celebrar l’aprovació de la llei. Ho hem demostrat amb el hashtag #BalearesSinTortura el suport de tots aquells que volen acabar amb els espectacles amb animals.

Xerram de: Amnistia Animal, AnimaNaturalis, Mallorca sense Sang, AVATMA (Asociación de Veterinarios Abolicionistas de la Tauromaquia y del Maltrato Animal), BALDEA, CAAB (Colectivo Antitaurino y Animalista de Bizkaia), CAECenter for Animal Ethics, CAS International (Comité Anti Stierenvechten, CAPITAL ANIMAL, CoPPA (Coordinadora de Profesionales por la Prevención de Abusos), El caballo de Nietzsche, FAADA, Federación Dean, FFW (Fundación Franz Weber), Gladiadores por la Paz, Human Society International, LiBERA! Illes Balears, Merci for Animals, Mirada Animal, No Corrida, Observatorio de Violencia Hacia los Animales, PETA, Piztiak Kompartsa Animalista, Plataforma ALTO, Plataforma Defensa Animal Extremeña, Santuario Gaia, The National Link Coalition.

Cap societat decent no pot permetre que cap toro pateixi el mal d’una puya i d’una banderilla, diu el diputat. Que es pugui retorçar de dolor quan el fan fer voltes perquè l’espasa arribi a òrgans vitals. Cap societat decent ha de permetre que els que no tenen veu no puguin viure com el que són. Cap dansa entre el bou i el torero, cap respecte metafísic a l’esperit del toreo ha de transcendir el cos del bou sense importar el seu benestar. No s’ha de permetre que els cavalls en un espectacle cruent no puguin ni tan sols cridar perquè li han amputat les cordes vocals. I és aquesta una de les raons per la qual no volem cavalls a les corregudes de toros. I això és el que vol fer el govern Rajoy amb el seu avís d’inconstitucionalitat: vol que no cridem, que no decidim, que no diguem res. Doncs no ho aconseguiran, diu Saura.

Xerrant dels articles més importants de la llei:

L’article 5 compleix amb les recomanacions de l’Organització Mundial de salut animal. El toro ha d’estar 48 hores abans de ser torejat a la plaça. Què mínim que donar-los aquest temps perquè es recuperin del viatge que han tingut? Proposam també que la sortida ha de ser dels mateixos corrals. Així evitam el patiment emocional. El toro no ha d’estar aïllat. No se’l pot ficar en una cambra fosca, sense menjar ni beure. Proposam que el toro estigui alimentat i begui el que necessiti.

Article 7. Complim el Reglament nacional taurí encara que sigui supletori i no pugui anar en perjudici d’allò que reglamenten les comunitats autònomes: 10 minuts de participació de cada toro. Amb un màxim de 3. A Andalusia s’ha fet això, posar un límit de 10 minuts.

Article 8: Prohibim l’ús d’utensilis que puguin causar dolor al bou. Això fa al toro molt més lidiable perquè no sent dolor ni estrès. A Equador i a Portugal no es mata al toro. Així que pensam que té tot el sentit que aquí fem el mateix.

A l’Article 10 prohibim el consum d’alcohol a les places. Això ja es fa en algunes instal·lacions esportives i pensam que és el lògic en un espectacle d’aquestes característiques.

Article 11. Drets del nen. Exposar a nins i nines a la brutalitat de les corregudes, pot esdevenir un trauma profund i durador.