Hem aconseguit uns pressuposts més mediambientals

El diputat Baltasar Picornell ha defensat les fites mediambientals que Podem ha marcat als pressuposts que es debaten fins demà al Parlament; hem aprovat la nostra esmena d’1,9 milions d’euros per a la millora de les depuradores de Menorca per a la reutilització de l’aigua; hem dotat per primera vegada els fons per a la Reserva de la Biosfera de Menorca; destinat 25.000 euros per al centre de recuperació de la fauna de l’illa, arribant a 50.000 en total; dotació per a més personal que pugui tramitar expedients de residus i 190.000 euros per al control dels fondejos sobre posidònia als espais naturals, una esmena aprovada conjunta amb Gent per Formentera.

Creiem questa vegada si podem dir que tenim un bons pressupostos a la Conselleria de Medi Ambient, que s’està recuperant encara de l’anterior legislatura del PP.

Finalment hem transaccionat amb el Govern la nostra esmena d’1,9 milions d’euros per a la depuradora d’Es Castell- Maó a Menorca la 16750/2016 que finalment ha quedat com a per a  la millora de les depuradores de Menorca per a la reutilització de l’aigua . Podem apostem per la reutilització de l’aigua depurada i aprofitar-la al màxim, sabem el problemes de nitrats que pateix l’illa de Menorca i que també per la sequera és importat la recuperació dels aqüífers, per això demanam una millora de la depuradora per a la reutilització de l’aigua, saber-ho per a continuació fer un projecte que doni solució a aquestes demandes, de manera realista i amb la tecnologia adient que tenim avui dia en depuració i tractament d’aigües, i com no que ajudi a la pal·liar el canvi climàtic. Per tant, esperem el vot favorable a la nostra esmena per dur a terme aquest projecte.

Impacte ambiental, Infraestructures i Posidònia:

Malgrat les nostres illes son petites, tenim unes instal·lacions enormes, i totalment sobre dimensionades per la població resident, podrem acollir una quantitat infinita de turistes. Podem seguir augmentant les nostres infraestructures però per molt que ho facem, el nostre territori ja està superat. La capacitat de càrrega de la nostra illa es supera any rere any amb l’arribada, cada cop major, de turistes.

Les nostres praderies de posidònia estan en retrocés des de fa anys, i cada vegada disminueixen amb més rapidesa. Com farem per canviar aquesta tendència?, idò ampliant ports per exemple no ho aconseguirem. I no sols la posidònia, tot el medi marí colindant es veurà alterat;  hem superat el límit de resiliència del nostre medi marí fa anys, cada vaixell, cada amarrament, cada àncora mal tirada sobre les praderies, a més patim un descontrol desmesurat per la massificació turística i el negoci de turisme d’alt poder adquisitiu que avui dia es tan poc respectuós amb el nostre medi marí. Per això cal posar mesures i fermes.

Ara tenim una mancança en mitjans que controlin els fondejos al nostre litoral, per aquest motiu vàrem fer l’esmena per dotar de més mitjans les Pitiüses per al control de fondejos, però això si, a l’espera que la conselleria es posi les piles amb el Decret de posidònia perquè es controlin d’una vegada per totes els fondejos que ara estan destruint uns dels nostres tresors de la Mar Mediterrània.

Aquest Govern ha de marcar la línia de crear noves Figures de Parcs Naturals, però el principal i primordial és recuperar els que tenim ara. Cabrera, Dragonera, Parc de Llevant, Ses Salines d’Eivissa, Cala D’hegos… però no només dotant-los de personal suficient, sinó que cal també dotar-los d’un finançament suficient i els seus corresponents Plans d’ús i de Gestió (PRUG’s). Els incendis de Sa Canova aquest agost han posat de manifest, una vegada més, la necessitat de planificar, ordenar i gestionar adequadament els espais naturals com aquest i aquesta legislatura és el moment.

Tenim clar que venim d’unes polítiques nefastes del Partit Popular també en la figura de Parc Naturals, limitant-los econòmicament i en personal i que s’ha estat notant amb la deixadesa que pateixen ara molts d’aquests.

L’exconseller de medi ambient a la passada legislatura del PP, el senyor Company, va fulminar la gestió de dos espais protegits i va suprimir el seguiment biològic del conjunt de parcs i reserves, a més d’afectar al personal administratiu, informador o de manteniment.

Per tant ens alegra que la conselleria de Medi Ambient aposti per tornar a recuperar el personal de l’Ibanat però així i tot cal també dotar-los de finançament suficient.

Però això no basta. S’ha de aplicar la Llei i les nostres illes no han de ser una barra lliure d’excessos dels que tenen més poder adquisitiu que es pensen que tot es seu, i ens converteixen parcs naturals en Beach Club privats. Ès hora de dir basta i posar seny i mesures.

A Menorca, després de 23 anys d’aquell 8 d’Octubre del 1993 sense fer res per a la Reserva de la Biosfera de Menorca, ens alegra que haguem augmentat la partida, volem i demanem el que correspon a Menorca com tenen diverses Reserves de la Biosfera i dotant-la de contingut. Hem aconseguit 60.000 euros per als seus fons, fins arribar als 120.000 euros en total-, el que suposa un 100% de pressupost.

Es dota d’un responsable per al funcionament del Cercle de Recuperació de Fauna de Menorca, entitat que s’encarrega de Gestionar el GOB Menorca, i amb aquest augment de partida també li permetrà abastir-se de medicaments, veterinari i recursos bàsics. Hem aconseguit 25.000 euros més, el que suposa un total de 50.000 euros.

Cal esmentar que també se’ns va aprovar a comissió una esmena per més personal per tramitar expedients de residus, per evitar la congestió que pateix aquesta àrea i perquè pugui funcionar amb mes fluïdesa aquest 2017 quan es durà a terme la Llei de residus.