Instem a la creació d’una Àrea de Control d’Emissions a la Mediterrània

El Parlament aprova una PNL presentada de forma conjunta amb els socis del pacte destinada a la reducció progressiva a tot el mar mediterrani de les emissions contaminants

Unidas Podemos ha acceptat una de les esmenes presentades pels partits de l’oposició

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat aquest dimarts una PNL presentada de forma conjunta amb els socis del pacte destinada a la reducció progressiva a tot el mar mediterrani de les emissions contaminants per part dels vaixells, tant si són destinats al turisme de creuers, al transport regular de persones i mercaderies com al de càrrega a la demanda.

Aquesta PNL, que ha rebut diverses esmenes i que una d’elles ha estat acceptada per Unidas Podemos, també insta el Govern de les Illes Balears i el govern d’Espanya a impulsar davant la Unió Europea totes aquelles mesures que siguin necessàries per a la reducció d’emissions contaminants al mar mediterrani per part dels vaixells, d’acord amb les estratègies globals de lluita contra el canvi climàtic i la contaminació.

Pablo Jiménez, diputat de la formació, ha asseverat en la defensa de la iniciativa que «declarar una Zona de Control d’Emissions (ECA) és un pas imprescindible per a reduir dràsticament la contaminació produïda per tot tipus de vaixells que naveguin pel Mediterrani«.

«No té cap sentit declarar una emergència climàtica i després no anar treballant en les mesures que identifiquin i combatin les causes del canvi climàtic. I una d’aquestes mesures és indubtablement la creació d’una ECA, com han fet amb notable èxit en el Bàltic i Mar del Nord», ha explicat.

El diputat, ha explicat que una ECA suposa «restringir, d’acord amb l’Annex VI del Conveni MARPOL, els principals contaminants atmosfèrics continguts en els gasos de fuita dels vaixells, en particular els òxids de sofre (SOx) i els òxids de nitrogen (NOx), i es prohibeixen les emissions deliberades de substàncies que esgoten la capa d’ozó. En aquest Annex també es regula la incineració a bord, així com les emissions de compostos orgànics volàtils (COV) procedents dels vaixells tanc».

Jiménez, a més, ha indicat que «Balears és una zona especialment sensible a la pressió ambiental exercida pel trànsit marítim, a causa dels abocaments marins, a la contaminació atmosfèrica i pel seu impacte sobre la biodiversitat».

Per això, ha dit, «és especialment rellevant que el Govern espanyol se sumi a la iniciativa italofrancesa i, a més, escolti les decisions preses per les institucions de les comunitats autònomes de l’àmbit mediterrani en el sentit de limitar el trànsit per àrees especialment sensibles o l’accés desproporcionat de creuers a ports ja massa saturats».

El diputat ha destacat que «no són de rebut les declaracions del secretari d’Infraestructures del Ministeri de Foment que condiciona demanar una ECA al fet que ho facin també els països de la ribera africana o les del President de Ports de l’Estat en el sentit que des de Balears no es pot limitar l’accés de creuers al port de Palma«. «Aquestes declaracions no van en la línia de buscar solucions al greu problema de la contaminació derivada del trànsit marítim sinó que semblen més dirigides a afavorir interessi particulars», ha sentenciat.

VOLUNTAT POLÍTICA PER MINORAR LA INSULARITAT

D’altra banda, i amb relació a la interpel·lació presentada pel Grup Mixt sobre Política general del Govern en matèria de transport marítim, la diputada Gloria Santiago ha explicat que «la doble i la triple insularitat són problemes podrien minorar-se amb voluntat política i establint els mecanismes eficients perquè viure en una illa petita, a l’ombra sempre de Mallorca, no sigui un inconvenient, no sigui motiu de rebutjar un treball o abandonar l’illa per a trobar habitatge i treball en un altre lloc.

Santiago, qui ha explicat que «la insularitat és inevitable«, ha defensat que la majoria de la gent d’Eivissa, Menorca i Formentera, «han de poder disposar de llits i serveis que ens allunyin en possibilitats i privilegis dels qui viuen a Mallorca ho anem reivindicant des de fa molt temps«.

En aquest sentit, la diputada ha dit que «fer política per a les Illes Balears, és fer-ho per a totes amb repartiments justos i equitatius dels recursos públics«, per això, ha afegit, «amb el govern progressista, no sols s’ha avançat a curar aquestes ferides sinó que molt més en aquesta legislatura, des del Govern, estem a poc a poc, prestant li l’atenció que mereixen i necessiten les problemàtiques i emergències de les illes menors».

«Podrem estar més o menys d’acord, però no hi ha més que preguntar a qualsevol persona que resideix a Eivissa tot l’any que us dirà això mateix. La sensació que per molt que alcem la veu, no se’ns escolta prou clar és vox populi, només cal baixar del despatx i escoltar a la gent del poble», ha defensat la diputada.

Per això, ha sentenciat Santiago, «considerem oportuna aquesta moció no sols per a la gent de Formentera que necessita anar a Eivissa a treballar, estudiar, a fer ús d’algun servei públic, que s’ampliïn els horaris de trasllat d’una illa a una altra». «També per a la població d’Eivissa serà una bona notícia que s’ampliïn les connexions a l’hivern, per aquestes petites coses, vulgueu o no, sentim que se’ns té en compte encara que sigui a l’hivern, encara que sigui a les persones residents», ha dit.

Finalment, la diputada ha asseverat que «la convocatòria de la Mesa de Transport Marítim en el menor temps possible és fonamental, perquè la llei de transport pugui desplegar els seus efectes, necessita un reglament que determini el quin, com i per què. En aquesta Mesa diàleg i negociació, tal com diu la mateixa moció, confiem i treballarem perquè els qui es beneficiïn de la normativa i acords sigui la majoria de població».

ENFORTIR MECANISME PER LA DETECCIÓ PRECOÇ DEL CÀNCER

D’altra banda, amb relació a la iniciativa sobre la detecció precoç de Càncer de Mama, Unidas Podemos, a través de la diputada Antònia Martín, ha indicat que «s’han d’enfortir els mecanismes que garanteixin que la Sanitat Pública realitzi a totes les dones de 50 a 69 anys la primera i les successives visites de càncer de mama i la prova complementària diagnòstica tal com estableix el programa autonòmic de detecció precoç de càncer de mama».

Martín, a més, ha asseverat que «és fonamental que aquest programa es dugui a terme en condicions d’equitat a totes les illes«. «Volem enfortir el programa de detecció precoç però sobretot recordem la nostra responsabilitat en actuar sobre els factors de risc perquè les dones no emmalaltim», ha destacat la diputada, que també ha destacat que s’ha presentat una esmena per part del grup que no ha estat acceptada.

«Només el 8% dels casos de càncer de mama són per una qüestió d’herència genètica. Hi ha dos factors de risc vinculats a aquest tipus de càncer: l’obesitat i el no haver donat lactància materna«, ha afegit la diputada al mateix temps que ha recordat que «avui hem aprovatuna Declaració Institucional amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa«.

«No han de ser només paraules. Tenim la responsabilitat de lluitar contra la pobresa perquè aquesta està darrere d’aquests dos factors de risc«, ha sentenciat Martín.