La duplicació de l’ecotaxa pal·liarà la petjada turística a les Illes

El portaveu de Podem, Alberto Jarabo, s’ha felicitat per ‘la molt bona notícia que és la duplicació de l’Impost turístic en temporada alta que servirà per pal·liar l’enorme petjada que deixa el turisme que rebem’, ha dit.

L’expectativa és recaptar 128 milions d’euros que responen a un intent d’equilibrar el que pagam entre totes i tots al que han de pagar els turistes que ens visiten. ‘Insistim que era una mesura molt necessària que ha tingut molt de suport per part de la nostra població i també per part dels turistes que vénen a gaudir de les nostres Illes i no podem deixar d’alegrar-nos que s’hagi incorporat l’increment que beneficiarà no només a tenir més doblers per finançar les nostres necessitats sinó per conscienciar els turistes de la importància de mantenir el nostre entorn i d’emprar els doblers per al que s’han d’utilitzar realment, que és mantenir un medi ambient, unes infraestructures i la convivència entre la nostra població i els visitants’, ha explicat Jarabo.

Ahir vàrem rebre a Palma 6 creuers, ha destacat el portaveu, ‘un d’aquests va patir una fuga que ens va preocupar de forma important i que afortunadament es va protegir el nostre medi ambient de forma ràpida. Hem d’evitar que aquests perills es puguin produir. L’impost turístic també serveix per fer netes aquestes possibles contaminacions que vénen dels creuers però insitim que no podem consentir que l’arribada tan massiva de creuers afecti el nostre medi ambient, a més d’afectar la convivència sana a ciutats com Palma en què l’arribada massiva de gent perturba gaudir-la’.

Mesures com l’impost són necessàries per l’obligada necessitat de conscienciació, ha afegit el diputat. Per a Jarabo, ja no és una qüestió només de complir la màxima de ‘qui contamina paga’ sinó que no es pot contaminar. I per això la reducció de creuers i la limitació del nombre de turistes són fonamentals per evitar els problemes que generen els rècords de turistes que rebem cada any, ha dit.

Insistim que estem a favor del turisme; però hem de posar mesures, alertar dels riscos i consciènciar-nos tots de les necessitats que tenim com a societat en què hem de conviure amb el turisme però de forma raonable.

REGULACIÓ DEL TOT INCLÒS

Sembla que la regulació del tot inclòs no arribarà abans d’aquest estiu malgrat les promeses que el govern havia fet, s’ha lamentat el portaveu, després que Podem demanéssim al ple passat sobre aquest assumpte i avui ho hagi fet un altre grup. ‘Podem insistim que és necessari que el turisme d’excessos es pugui reduir a la seva mínima expressió. La derogació del tot inclòs seria imminent si fos per Podem. El govern així ho va dir però finalment trigarà a succeir. Han passat tres anys de legislatura i no s’ha aplicat una regulació i veiem que aquesta no és una manera de distribuir riquesa ni d’obtenir-la. El senyor Biel Company pot dormir tranquil però els veïnats de les zones on hi ha tot inclòs no ho poden fer‘, ha assegurat Jarabo.

No es pot consentir des del govern que es mantingui aquesta situació sense regular i sense cridar l’atenció sobre els problemes que està generant cada dia, ha insistit.

PLA DE MOBILITAT

A més de la regulació del tot inclòs, Jarabo ha assenyalat que’ens falta per completar una legislatura que ha estat exitosa’, el Pla de mobilitat. Està avançat, s’han fet al·legacions, s’ha consultat amb consells i ajuntaments però ‘hauria de ser més imminent la publicació del Pla i hem tornat demanar reunió amb la conselleria de Territori per reclamar que arribi i fomenti l’ús del transport públic i una concepció de la nostra mobilitat diferent del que històricament ha estat a les illes, més col·lectiva quan s’ha privilegiat el transport privat, que es posi en marxa una xarxa de transport públic a l’altura de molts països europeus, i amb la no construcció d’infraestructures, de més carreteres, que forcen ampliacions de noves construccions, nous grans centres comercials, en un territori tan limitat com són les illes’, ha lamentat.

A preguntes dels periodistes, Jarabo ha dit que presentarem la setmana que ve una sèrie de propostes referides al Pla de mobilitat. Propostes que responen a les necessitats de les illes i que complementen les que presentarà el govern, ha explicat. ‘L’horitzó ha de ser valent’, ha dit, que passa per ampliar xarxes i freqüències de tots tipus de transport de les illes; acabar de construir les línies ferroviàries i ampliar-les més enllà del que estava previst inicialment; plantejam que les concessions que es facin de transport públic per carretera que siguin amb més freqüències i que arribin a més municipis i que s’alternin entre les necessitats turístiques i les de les nostres poblacions amb uns requisits per a les empreses que facin que no siguin una o dues empreses grans les que es quedin amb tota la concessió de la xarxa, sinó que moltes petites empreses solvents puguin aportar aquesta necessitat, i estaríem d’acord en ampliar la línia de metro que hauria d’arribar a Son Espases, a més de al Parc Bit, hem fet proposta de bus llançadera des de Palma a Son Espases… hi ha moltes alternatives, falta que les inversions que han de venir de l’Estat puguin completar les que es volen fer a les illes i sobretot, el que volem proposar és el canvi de mentalitat. ‘Idees n’hi ha l’únic que es necessita és que hi hagi una consciència comuna entre un govern progressista i una societat que és de cada vegada més conscient que l’ús del transport privat no és la millor solució per acabar amb els problemes d’embossos, de desenvolupament d’infraestructures… la política ha de fer pedagogia a la població de la necessitat de modificar la seva consciència’, ha insistit.

PLA DE RETORN DEL TALENT EMIGRAT

Ens felicitam que després de la nostra pregunta avui a la presidenta, es posi en marxa el Pla de retorn del talent emigrat, ha dit Jarabo. Ho reclamàrem als Acords pel canvi, per activar un model productiu diferent, per fomentar sectors diferents del turístic, hem de recuperar la gent que s’ha vist forçada a marxar, ha afegit.

ENHORABONA A TOTES LES QUE SORTIREN AL CARRER AHIR 1 DE MAIG

Jarabo ha felicitat totes les persones que ‘en aquesta festa treballadora han reivindicat els drets perquè no es puguin perdre’. El govern conservador actual precaritza i provoca la pèrdua de salaris, l’acomiadament de moltíssima gent, la partida de moltes empreses, i a les illes s’ha de fomentar que hi hagi més inspectors de treball, en les campanyes contra l’explotació laboral que es fan any rere any i que sabem que la conselleria així ho fa, així com les polítiques estatals que impedeixin la precarització i tornam demanar la derogació de les reformes laborals i a través de les esmenes que presentam als Pressuposts generals de l’Estat i als de les illes invertir molt més en formació per crear un horitzó laboral diferent del que tenim.

En definitiva, cal invertir en polítiques de diversificació, en més formació, en més recuperació de talent, i en més inversions públiques en comunicació, noves tecnologies, ciències, indústries culturals…etc.