Les administracions públiques han de protegir la salut de la societat, també quant al joc online

El Parlament debatrà al proper Ple una iniciativa d’Unidas Podemos sobre l’addicció al joc online

El portaveu del Grup Parlamentari, Alejandro López, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa que “és essencial que les administracions públiques protegeixin la salut de la societat, també quant a l’addicció al joc” i per això s’instarà al Govern a través d’una PNL, a fer un diagnòstic sobre la realitat del joc online a les Illes a través d’un Observatori del joc online i a fer campanyes destinades a la prevenció.

López ha asseverat que “les administracions públiques han de vetllar per la protecció de la salut de la societat. En el cas del joc, per tots és sabut que pot derivar a generar una ludopatia, que sol afectar més dins dels col·lectius més vulnerables”.

El diputat, ha explicat que “el Defensor del Poble, en un informe presentat enguany afirma que a Espanya ens trobem davant un problema d’addiccions sense substància, concretament la ludopatia, que s’ha d’abordar des d’una perspectiva integral. I a més remarca que s’ha de fer una revisió de la normativa per al joc i apostes (online i normals)”.

En aquest sentit, el portaveu ha recordat que “el nostre Vicepresident Juan Pedro Yllanes ja ha aprovat una moratòria per a les cases d’apostes i casinos, de manera que de temps a revisar i ajustar la normativa sense que s’implantin de forma massificada aquest tipus de locals”.

En els acords de Bellver, es va reflectir el desenvolupament d’una llei d’addiccions que inclourà també la ludopatia. Si hi ha una cosa ens preocupa des d’Unides Podemos és el poder millorar la qualitat de vida de les persones, i l’addicció al joc, inclòs l’online, és una problemàtica que afecta i perjudica moltes persones, sobretot dins de les classes més desfavorides”, ha destacat.

Decret d’habitatge

Amb relació a les negociacions sobre el Decret de l’Habitatge, el diputat ha explicat que “estem intentant encaixar perquè els tres partits del pacte ens trobem còmodes per trobar una solució a una cosa que és una emergència que tothom veu, com és el fet de l’habitatge a Balears”.

Així, López ha indicat que “encara no s’ha acabat de negociar però les coses estan molt avançades i arribarem a un acord sense cap dubte”. “Per donar solució a la immediatesa que reclama l’habitatge públic, s’ha de comprendre quin sòl públic es pot utilitzar. Evidentment 75 anys és un despropòsit i rebaixar substancialment aquests anys a una cosa raonable i que permeti donar solucions i que a la vegada que cap promotor urbanístic faci un ‘pelotazo’ amb aquesta qüestió, seria de molta ajuda per arribar a un acord. Estem encaminats amb això i crec que s’aconseguirà sense cap tipus de problema”, ha destacat.

Intervenció Pablo Iglesias al Congrés

Per una altra banda, i amb relació a la intervenció que ha fet el Vicepresident del Govern d’Espanya, Pablo Iglesias, el diputat ha indicat que “nosaltres portem setmanes demanant responsabilitat política als partits polítics, i més amb un tema tan greu com és el de l’explotació sexual de menors”.

Hem pogut veure el lamentable espectacle del Congrés quan hem vist que com es mofaven tant PP com Vox quan el nostre Vicepresident demanava responsabilitat davant un fet tan greu”, ha afegit al mateix temps que ha destacat que “total suport a Pablo (Iglesias), ja que és la mateixa vergonya que hem viscut aquí, ja que mentres uns demanam responsabilitat i que els experts trobin solucions per tal d’abordar-lo, altres volen fer una pugna política i utilitzar als menors explotats sexualment com una arma contra els governs actuals, el qual és menyspreable”.

Per la nostra part seguim amb responsabilitat, esperant que la comissió d’experts comenti com pot millorar la situació i esperant que fiscalia investigui, i una vegada que fiscalia hagi investigat i s’ha incomplert qualque qüestió i hi ha qualsevol tipus de responsabilitat, es demanarà de forma contundent sense dubtar-ho”, ha dit.

PNL contra ampliació aeroport

D’altra banda, com ja sabeu hem registrat juntament amb Psoe i MÉS, una PNL contra l’ampliació de l’aeroport de Palma, i en la qual també sol·licitem la cogestió de ports i aeroports, tal com teníem en el nostre programa electoral.

En aquest sentit, el diputat Pablo Jiménez ha destacat en roda de premsa conjunta que «AENA és una empresa enormement rendible, el major operador aeroportuari del món, sí, com no es cansen de repetir però és insostenible ambientalment per molt que s’esforcin a convèncer-nos que estan reduint la seva petjada ecològica».

«Les actuacions d’AENA no fan cap referència al territori, cap a la gent que viu en aquests territoris, cap a l’equilibri social dels voltants d’aquestes infraestructures, cap a l’equilibri dels ecosistemes que les envolten«, ha afegit.

«Les obres de l’Aeroport de Palma, més enllà de les necessàries per a millorar les comeses de treballadors i treballadores, no són, per tant, estrictament indispensables i obeeixen a qüestions exclusivament de rendiment econòmic, en un moment en el qual haurien de prevaler precisament el contrari en el context d’emergència climàtica en el qual vivim», ha sentenciat.