Montoro ataca l’estat del benestar de la gent de les illes i intervé les comunitats autònomes

Per al portaveu de Podem, Montoro i el PP ho tenen molt clar: o fas política conservadora o et fan aquesta política amb la intervenció dels nostres comptes des de Madrid. Si el 135 ataca l’estat del benestar, el 155 és una amenaça permanent d’intervenció sobre totes les comunitats autònomes. Alberto Jarabo ha valorat en roda de premsa la reunió d’ahir de la presidenta del govern amb el ministre Montoro a Madrid.

El portaveu parlamentari de Podem, Alberto Jarabo, ha destacat com en tot moment, des de principi de legislatura, hem donat suport a què hi hagués un front comú per avançar en l’aprovació del REB; volem ser optimistes, encara que amb escepticisme, sobre què pot passar amb l’aprovació del REB, ha valorat. Per a Jarabo és positiu que en tres mesos pugui estar enllestit un primer esborrany, que esperem que es pugui complir aquest termini, i per la nostra part col·laborarem en tot el que se’ns demani en aquestes negociacions  entre el govern balear i el ministeri d’Hisenda que entenem que seran tenses i complicades, i esperam que no passi com sempre que finalment no s’aprovi o pugui quedar un Règim especial massa reduït pel que fa a la millora del nostre finançament.  Han estat les paraules del diputat per valorar la reunió d’ahir entre el ministre d’Hisenda i la presidenta Armengol.

‘No ens refiam del ministre Montoro i hem de ser escèptics pels fets en el seu passat: és el ministre que té el rècord de promeses electorals incomplides, no només amb les illes, sinó en tot l’estat; està reprovat pel congrés dels diputats; va fer una amnistia fiscal que s’ha declarat inconstitucional, i per tant no hauria de continuar i dimitir, però que sembla que no ho farà’, ha reprovat Jarabo qui ha destacat amb preocupació com s’està aprofundint en una estratègia que ve d’Europa i que aquí aplica el Partit Popular amb el suport de Ciutadans, que és el 135 aprovat, i continuar aprofundint en aquesta idea. ‘D’aquí ve la reducció dels 67 milions d’euros a la nostra comunitat i volem recordar un fet que ha passat per alt que és que no s’ha prorrogat l’aplicació de l’impost de patrimoni, que és de caràcter autonòmic i que l’any passat a Balears va suposar que es recaptessin 71 milions d’euros. El fet que no es prorrogui l’impost faria que es sumin als 67 milions de retallada inicial altres 71 milions per la no pròrroga d’aquest’, ha dit.

‘Si el REB no s’aprovés, hauríem de convidar al senyor Montoro a fer una visita a l’hospital de Son Espases i de Son Llàtzer per veure com està la situació i veure com afecta la realitat de la gent de les illes aquest infrafinançament que patim’, ha dit Jarabo.

Per altra banda, el portaveu retreu Montoro que no reconegui prou la tasca que s’està fent des d’aquí en l’àmbit econòmic, no només des del govern, on sembla que acabarem l’any amb superàvit, sinó també des dels consells insulars, a on on respectant la llei d’estabilitat pressupostària s’està aconseguint reduir d’una manera molt important el deute del Consell de Mallorca, com s’està fent per exemple a l’ajuntament de Madrid. ‘Montoro ha de reconèixer aquesta tasca i durant els propers tres mesos intensos de negociacions que vindran no oblidi que aquí a Balears estem fent bé les coses i no només això, sinó que les fem millor que en altres llocs, i això mereix un reconeixement’, ha insistit.

‘La regla de despesa que imposa Montoro a ajuntaments , consells insulars i comunitats autònomes té una lògica molt clara, o fas política conservadora o et fan aquesta política amb la intervenció dels nostres comptes des de Madrid. Si el 135 ataca l’estat del benestar, el 155 és una amenaça permanent d’intervenció sobre totes les comunitats autònomes. Fins i tot les entitats que tenen superàvit, com els consells o els ajuntaments, no poder gastar aquests doblers en serveis públics; això és un atac contra l’interès de la ciutadania i contra l’estat del benestar’, ha remarcat el diputat.

DICTAMEN DEL CONSELL CONSULTIU SOBRE EL FINANÇAMENT IL·LEGAL DE LA CAMPANYA DEL PP DE 2007

El PP de les illes ahir va començar una estratègia de l’estil de Rodrigo Rato per intentar evadir les seves responsabilitats del passat. ‘El consell consultiu i la sindicatura de comptes han establert dos criteris diferents sobre els doblers que haurien de tornar des del PP en concepte de la campanya electoral black de 2007 que ja va confessar el cunyadíssim senyor Areal’, ha explicat Jarabo.

‘Ens agradaria que el PP de Balears en comptes d’anar regatejant doblers, el que decidís finalment fos pagar els seus deutes amb els ciutadans i ciutadanes de les illes. És evident que ens van robar molts de doblers, el consultiu no nega aquestes irregularitats (  ), els doblers es varen utilitzar il·legalment en la campanya del 2007′, ha dit Jarabo.

NOU PERIODE PARLAMENTARI
El portaveu del grup parlamentari ha donat compte de les principals lleis que passaran i previsiblement s’aprovaran enguany al Parlament. Ha destacat com vam aprovar els pressuposts 2018 després d’una intensa negociació envers la política d’habitatge d’aquesta comunitat. ‘Per primera vegada després de molts anys es posarà en marxa una política d’habitatge pública que pugui permetre un lloguer social i vinculada a la Llei d’urbanisme, que permetrà que molt del sòl que es posi a disposició sigui sòl per a ús públic. La llei d’Habitatge serà la fonamental d’aquí a final de legislatura; la priorització de l’habitatge com a eix vertebrador d’aquí a final de legislatura. És el problema més greu que pateixen els ciutadans i ciutadanes de Balears pel que fa a la situació d’emergència habitacional i la pujada de preus en l’habitatge’.

La llei de canvi climàtic i transició energètica esperem que pugui estar abans de l’estiu, en principi, sinó just després, ja ens hem reunit amb el conseller Marc Pons; és una llei que avança el futur, serà una llei ambiciosa i ja l’estam treballant conjuntament amb el govern i també des del Congrés dels diputats a través dels grups d’Equo a Unidos Podemos. Serà ambiciosa per la creació de llocs de feina que suposarà i per la reducció de l’ús d’energies fòssils a la nostra comunitat, ha explicat Jarabo.

Ha destacat també la Llei de memòria democràtica que dona continuïtat a la Llei de fosses en la recuperació de la dignitat de les persones que patiren la repressió després de la guerra civil.

En aquesta línia, també la Llei de consultes que vol donar protagonisme a una major participació de la ciutadania perquè mai es pugui tornar a governar sense l’opinió de la gent.

En l’àmbit mediambiental, és fonamental per a Podem el decret de Posidònia per a protegir el fons marí i que la vigilància dels bancs de posidònia es pugui estendre a totes les illes, entenem que ara mateix no estan igual de protegides. S’ha insistit molt en la protecció de Formentera, però també Menorca requereix una major vigilància del seu fons marí, ha considerat el diputat.

Jarabo ha recordat que es posarà en marxa l’oficina anticorrupció que ja té pressupost després que s’aprovés al mes de desembre passat i s’engegarà prest, ‘malgrat que al PP li pugui pesar molt perquè no es veuen governant amb una oficina anticorrupció darrere ells, entenem que és necessària per perseguir la corrupció veient que hi ha partits que no s’acaben de regenerar; és fonamental que hi hagi un efecte dissuasiu en determinats comportaments abans que s’hagin de perseguir possibles delictes vinculats a la corrupció (  )’.