Podem milloram substancialment els pressuposts del govern per posar fre a l’esclat de la bombolla turística

Així ho han explicat Alberto Jarabo, president del grup parlamentari i Carlos Saura, diputat de Podem, en roda de premsa avui matí, qui han anunciat que el 94% de les esmenes que hem presentat i que suposen millores per a les tres illes s’han aprovat i només queda un gran punt de desacord: la reducció del 50% de les partides de promoció turística.

Des de Podem, volem valorar l’estat dels pressuposts que han estat millorats substancialment per les esmenes parcials i l’acord de mínims. Avui ja podem dir que el 94% de les nostres esmenes han estat aprovades o transaccionades i només queda un gran punt de desacord, la reducció del 50% de les partides de promoció turística.

Si bé hem aconseguit ja minvar el pressupost inicial de promoció turística amb una reducció del 3,3% perquè enguany no augmentin les inversions pel que fa a l’any anterior, aquesta reducció dista molt de la reducció que demanem del 50% de les inversions per a destinar-los a reserca, desenvolupament i innovaciò. No podem deixar que el Govern l’esclati la bombolla turística a Londres o a Berlín a un congrés sobre turisme. Hem d’estar preparats i invertir en nou model productiu ara que tenim la conjuntura.

En aquest sentit, Podem hem aconseguit a Eivissa l’engegada del Parc Bit, un sector estratègic per superar el monocultiu de l’Illa.

Estem molt satisfets del Pla de transició energètica, ja dotat a l’Acord de mínims amb 3 milions d’euros i que augmenta amb les esmenes parcials un 30% i que, unit amb els imposts mediambientals pactats amb el Govern dins l’Acord de mínims, tindrem una aposta clara per a un nou model energètic que confiem que només sigui el principi en 2017.

La sanitat també és un eix vertebral de la nostra lluita i amb els fons de pobresa farmacològica que vàrem aconseguir a l’Acord de mínims, hem millorat els pressuposts d’aquesta cartera. Particularment a una qüestió molt important per a nosaltres, l’estudi de l’impacte de la crisi i les desigualtats en la salut pública.

Hem d’estar molt orgullosos d’haver millorat els serveis socials gràcies als fons de la promoció turística conjuntament amb les espectaculars pujades per lluitar contra la violències masclistes i per la igualtat de dones i de persones LGTBIQ, una pujada històrica a l’Acord de mínims d’un 24%.

A Palma, hem aconseguit mig milió d’euros per reequilibrar la ciutat i destinar fons als barris que més han patit la crisi, complint així en major mesura amb la llei de capitalitat.

Transparència i cultura que tenia molt a millorar també podrem fer dues coses essencials pel nostre programa, la posada en marxa de l’auditoria del deute i les administracions publiques i les auditories i reorganització de les entitats público-privades.

D’altra banda hem aconseguit una aposta forta a les tres illes pel medi ambient. A Menorca, amb uns fons essencials per a la reserva de la biosfera amb un augment de 60.000 euros, en total 120.000 euros, el que suposa un 100% i 25.000 euros més per al centre de recuperació de fauna (COFIB), arribant a 50.000 euros en total; a Eivissa, per la cura de la posidònia i la lluita contra els fondejos en espais naturals que hem aconseguit amb Gent per Formentera per una quantitat de 190.000 euros. A més de 5.000 per al desenvolupament d’una aplicació mòbil per al control de serps.

Pel que fa a Menorca, hem aconseguit també que s’aprovin ajudes a l’habitatge per a persones que pateixen exclusió social de 40.000 euros, i tenim una esmena molt important encara viva d’1,9 milions d’euros per la qual continuam lluitant per a la posada en marxa del projecte de millora de la depuradora d’Es Castell-Maó, que reclamen ambdós municipis i que necessita de la implicació del Govern.

A més, per a Eivissa hem aconseguit: 220.000 per al centre BIT d’Eivissa per a la diversificació del model productiu; i per a la celebració d’una fira del treball a les pitiüses i a Menorca la quantitat de 60.000 euros. També hem donat suport per millorar el sistema d’ integració tarifària del transport públic a Eivissa amb 175.000 euros.

L’aposta per l’educació ha estat sempre un eix central de Podem i ens congratulam del primer Pla d’infraestructures amb el que el Govern ha adquirit un compromís no només amb Podem sinó amb tota la ciutadania. I per aEivissa, hem fet realitat una reivindicació històrica de la comunitat educativa eivissenca que tant pateix la manca d’estructures de qualitat, i hem desbloquejat l’engegada de Can Nebot.

 

19_12-partits-acords-web-2

 

El consell ciutadà autonòmic decideix mantenir els Acords Pel Canvi

Jarabo ha explicat que el Consell ciutadà autonòmic de Podem va apostar per mantenir l’equilibri institucional dels Acords pel canvi a l’espera de la ratificació de l’expulsió de Montse Seijas, Xelo Huertas i Daniel Bachiller per part de la Comissió de Garanties Estatals.

Avui hem comunicat als nostres socis dels Acords pel Canvi a la reunió que ha tingut lloc avui matí a les oficines del grup parlamentari de Podem la decisió de l’òrgan autonòmic de mantenir l’equilibri institucional que dibuixava el nostre full de ruta, els Acords pel canvi.

També hem xerrat de la renegociació dels Acords pel canvi en clau de blindatge de les propostes programàtiques, defensa dels serveis públics; sanitat i educació i un nou model productiu per evitar l’esclat de la bombolla turística.

Entenem que la conjuntura al Govern Central ens posa en una incertesa sobre la millora del finançament i hem de fer una reflexió en col·lectiu sobre quines són les eines al nostre abast per assegurar que les illes no patiran més retallades.