«Posar tots els ous dins la mateixa panera no és una bona estratègia»

Unidas Podemos avisa durant la votació del Decret Llei sobre la validació d’ajudes per pal·liar els impactes econòmics de Thomas Cook que hem de tenir un model productiu diversificat

El Decret, que ha estat aprovat amb el suport de Unidas Podemos, demostra que posam les persones al centre de les polítiques d’aquest govern d’esquerres i que des d’Unidas Podemos ens preocupem pels treballadors i treballadores

Unidas Podemos ha avisat aquest dimarts durant la validació o la derogació del Decret llei 2/2019, de 4 d’octubre, pel qual s’estableixen ajudes puntuals per pal·liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors de l’agència de viatges majorista Thomas Cook sobre l’economia de les Illes Balears que «posar tots els ous al mateix paner no sol ser una bona estratègia».

Així ho ha explicat la diputada Antònia Martín, qui ha esmentat també que Unidas Podemos votarà a favor a la diputació permanent del Congrés, «defensant les nostres Illes» on també s’està tractant el tema. A més, ha dit que «el sector serveis representa al voltant del 80% del PIB de les nostres illes i, dins aquest, el turisme ocupa la part més important. Així doncs, cada vegada que qualque mercat emisor o qualque empresa fa un atxem, les illes i, sobretot, els treballadors i treballadores que són els més febles del sector, ens preparem per un bon constipat». «Cosa diferent seria si tinguéssim, com fa molts anys que sent a dir, un model productiu diversificat», ha apuntat.

Martín, ha indicat que la diversificació del model productiu «és un repte que cal envestir de bon de veres ja sigui a nivell laboral, ambiental i social, l’absoluta dependència del turisme no ens ajuda». «Fins i tot l’empresariat ja s’ha adonat i és favorable a què es produeixin canvis», ha dit.

Per això, la diputada ha destacat que «cal cercar sinergies entre la política, l’empresariat i els treballadors i treballadores de les nostres illes per aportar solucions duradores i profitoses per a la nostra terra finita com és en recursos i gran en bellesa i solidaritat».

«Diverses veus han explicat la fallida de Thomas Cook pel model de negoci obsolet, basat en el turisme de masses de sol i platja«, ha dit Martín, al mateix temps que ha destacat que «això ens hauria de fer plantejar si a les Illes Balears tenim un ​model innovador pel que fa al mercat laboral i de la nostra indústria»​. «Des d’Unides Podem venim denunciant fa anys que cal ​diversificar els sectors productius​ per tenir una economia més sòlida i una societat més cohesionada on les desigualtats socials vagin desapareixent i es garanteixi la sostenibilitat del model econòmic. Quelcom que fa uns dies defensava el president de la Fundación Impulsa a Madrid», ha asseverat-

AJUDES ALS TREBALLADORS

Quant a la votació del Decret, Martín ha dit que «avui feim una passa endavant per aportar solucions, que és el que han de fer els partits amb responsabilitats de govern. Aquest govern ha actuat. Els partits del pacte de Bellver hem actuat. Molt diferent el nostre estil del qual va tenir el govern balear amb la fallida d’Orizonia, 23 empreses que entraren en concurs de creditors el 2013 i deixaren 5.000 persones al carrer, més de 1.000 d’elles a Balears. Que va fer llavors el Conseller Delgado del Partit Popular? No massa cosa. La seva acció política, o més bé la manca d’ella, va indignar tant a la nostra societat com la seva fotografia aquella dels ous damunt del cap».

La diputada, a més, ha destacat que «la fallida de Thomas Cook ha provocat la pèrdua de més de 700 llocs de feina directes i la fallida d’empreses col·laboradores». «El Decret llei 2/2019 és un exemple d’agilitat. Per descomptat que sempre es poden fer millor les coses però les dues actuacions proposades en aquest decret estan orientades als i les treballadores afectades per la fallida de Thomas Cook», ha puntualitzat Martín.

«Hem de pensar que són moltes les circumstàncies que poden dur a treballadors i treballadores a l’atur. Hi ha botigues que tanquen. Forns que tanquen. Peixateries i carnisseries que tanquen. Autònoms i autònomes que han d’amollar. Pagesos i ramaders que abandonen les seves explotacions. Aquests treballadors i treballadores han de rebre avui el missatge que no només actuarem davant les fallides de les grans empreses que es dediquen al turisme. Que estarem al costat de les persones que quedin sense feina. Que no deixarem a ningú enrere, sigui del sector que sigui, vengui d’on vengui«, ha defensat la diputada.

Malgrat això, també ha destacat que «certament la via d’ajudes a empreses no és la que, en termes generals, prioritzem des d’Unidas Podemos, però entenem que davant circumstàncies excepcionals com la fallida de Thomas Cook és una via que pot ser eficaç per ajudar i incentivar la contractació de treballadors i treballadors tant d’aquest turoperador com d’altres empreses que hagin estat objecte d’un acomiadament col·lectiu a conseqüència d’un procés concursal».

«És important ressaltar que estem incentivant la contractació de persones com a indefinits o fixes discontinus, és a dir, una contractació que generi una certa estabilitat en les persones que es puguin acollir a elles», ha declarat la diputada.

ELS DINERS PÚBLICS NO ES REGALEN

D’altra banda, Martín ha insistit en què «hem d’enviar un missatge clar i contundent que els diners públics no es regalen». «Són diners que hem aconseguit amb l’esforç de tota la ciutadania i tenim l’obligació legal però sobretot ètica de donar-los un bon ús», ha apuntat.

Martín ha incidit en què «en aquest país estam massa acostumats a defensar el lliure mercat només quan els grans empresaris tenen beneficis». «Quan alguna cosa falla, en canvi, ells mateixos reclamen immediatament la intervenció de les administracions públiques per garantir «l’interès general». La història de sempre: ​privatització dels beneficis però socialització de les pèrdues», ha afegit​.

«És evident que cal prendre mesures de suport als treballadors i treballadores, als autònoms a més de les petites i mitjanes empreses. Però també ho és que aquestes ajudes no poden ser un xec en blanc a l’empresariat. Si no s’estableixen els condicionants adequats, els doblers públics a l’empresa privada poden servir només a interessos particulars», ha dit Martín.

En aquest sentit, la diputada ha fet èmfasi que «si es confirmés, com ha aparegut en premsa, que directius de Thomas Cook varen personar-se a les dependències de l’empresa per retirar uns sis milions d’euros just abans de la declaració de concurs, mentre es deixava de pagar a les empreses de les illes Balears, el Govern s’ha de plantejar posar aquests fets en coneixement de la fiscalia o dels jutjats penals per si s’hi hagués produït un delicte d’alçament de béns o qualque altre il·lícit penal».

Martín ha acabat asseverant que «des del Parlament de les Illes Balears fem propostes i posem en marxa polítiques per solucionar problemes de la ciutadania, no estam de vacances a Punta Cana«.

MOCIÓ EN MATÈRIA D’EMERGÈNCIES

D’altra banda, i en relació amb la interpel·lació derivada de moció relativa a la Política general en matèria d’emergències, la portaveu adjunta del Grup Parlamentari, Esperança Sans, ha destacat que «fa temps que s’anava advertint que a escala mundial s’estaven sofrint canvis climàtics, però molts eren incrèduls, inclòs avui mateix, aquí dintre hi ha partits que neguen el canvi climàtic i l’emergència climàtica».

«Només la negació, farà que es produeixin les passes errònies«, ha asseverat al mateix temps que ha dit que «està clar que les emergències no sols són les de catàstrofes naturals, n’hi pot haver d’altres causes, com incendis forestals, accidents d’aviació o accidents de transport de mercaderies perilloses, entre d’altres, però aquí a les illes, hem experimentat en el darrer any una sèrie de fets meteorològics, que tot i ser comuns al clima mediterrani, s’estan agreujant i fent cada cop més seguits».

Sans, a més, durant la seva intervenció ha indicat que Unidas Podemos ha presentat esmenes i que «la prevenció i la informació han de ser claus ara i en el futur, una ciutadania ben informada en cas d’emergència farà que els danys siguin menors». «Les vides humanes són les que han de primar. Hem de ser conscients que la majoria de nuclis de població estan construïts sobre torrents o zones inundables, no podem traslladar els pobles, però sí que podem, i tenim l’obligació com a representants de la ciutadania, d’oferir tots els recursos necessaris per saber com actuar i prevenir», ha puntualitzat.

«Com a Manacorina», ha dit, «posaré l’exemple del treball realitzat al municipi, fa una setmana aproximadament l’equip de govern presentava un SAPI (Sistema d’Alertes Primerenques d’Inundacions), un programa informàtic que realitza el seguiment dels episodis de pluja d’acord amb les imatges oferides cada 10′ per l’AEMET, de manera que permet anticipar, prevenir i informar a la població». «Mesures com aquestes són les que fan falta desenvolupar a totes les nostres illes, en aquest sentit va una de les esmenes presentades«, ha apuntat.

Sans, finalment, ha apuntat que aquest Govern «ha treballat i es continua treballant per millorar i oferir els serveis, actuacions, plans, etc. d’emergència i prevenció». «A més, molt d’aquest treball que s’ha fet, s’ha realitzat en col·laboració amb diferents institucions i organismes», ha afegit.