Reclamam que les CCAA puguin regular els preus del lloguer

Unidas Podemos ha registrat una PNL al Parlament amb l’objectiu d’instar el Govern a modificar la Llei d’Arrendaments Urbans perquè les Comunitats Autònomes puguin puguin regular els preus dels lloguers

La formació també demanem màxima responsabilitat a tot el que ha ocorregut aquest cap de setmana a la correguda de bous d’Inca

Unidas Podemos ha registrat aquest dilluns una sèrie d’iniciatives en format PNL relatives a l’habitatge i als tractats internacionals, i ha alertat de la possible vulneració de la Llei de bous el passat cap de setmana a Inca, fet que des de la formació hem demanat responsabilitats.

La portaveu adjunta del Grup Parlamentari, Esperança Sans, ha explicat que amb la PNL d’habitatge que ha treballat la diputada Gloria Santiago, «instem el Govern balear que demani al Govern en funcions la modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans perquè les Comunitats Autònomes puguin regular els preus dels lloguers«.

«Volem destacar que l’emergència habitacional és un fet dramàtic en balears, Eivissa en concret, és el territori on hi ha més dificultat d’accés a un habitatge, on els preus són més cars i la situació és coneguda en tot l’estat espanyol», ha afegit.

Per això, ha dit, «instem el Govern al fet que estableixi amb la major celeritat un mecanisme que permeti la concessió d’ajudes de lloguer a les famílies que no complien el criteri de rendes mínimes recollit en la convocatòria de 2018″.

D’altra banda, Sans ha informat que s’ha presentat una altra PNL, signada amb els grups del pacte sobre la condemna contra la violència masclista i ha asseverat que Unidas Podemos ha inclòs el punt que el Parlament de les Illes Balears insta el Govern de l’Estat a ampliar el concepte legal de violència de gènere promovent la modificació de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere.

En aquest sentit, la diputada ha dit que «per a incloure tots els actes de violència basats en el gènere que impliquen o poden implicar per a les dones danys o sofriments de naturalesa física, sexual, psicològica o econòmica, incloses les amenaces de realitzar aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de llibertat, en la vida pública o privada, de conformitat amb el que es disposa pel Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra la dona i la violència domèstica, fet a Istanbul l’11 de maig de 2011″.

POSSIBLE VULNERACIÓ DE LA LLEI DE BOUS

Per la seva banda, el portaveu Alejandro López, ha condemnat una possible vulneració de la llei de toros a la Balear.

«Segons hem pogut veure en premsa, en la correguda de toros que es va celebrar a Inca es podrien haver comès nombroses irregularitats, l’incompliment del reglament i una possible vulneració de la llei que regula els espectacles taurins i la protecció d’animals a Balears«, ha dit.

Així mateix, ha recalcat que «algunes de les suposades irregularitats podrien ser, tal com hem llegit en diversos mitjans de comunicació, la falta de realització dels controls anti dopatge a toros i a toreros, ja que segons un propi torero va admetre, no s’havien realitzat».

I per si no n’hi hagués prou, ha remarcat «hem vist imatges de com una menor d’edat podia entrar a la correguda de toros d’Inca sense cap impediment. Un fet que vulnera la llei, ja que aquesta prohibeix l’entrada a menors de 18 anys a aquest espectacle. Aquesta infracció aquesta catalogada de molt greu i podria implicar una multa de fins a 100 mil euros». «Per això mateix, des d’Unides Podemos investigarem tot l’ocorregut i demanarem màxima responsabilitat als organitzadors i als responsables de vetllar pel compliment de la llei en aquests espectacles«, ha afegit.

«Aquest tipus d’actes són una vergonya, plasmen dos models d’Espanya, una Espanya de la barbàrie, del gaudi del sofriment, una Espanya en blanc i negre que la majoria volem oblidar, enfront d’una Espanya de futur, una Espanya empàtica, sensible amb el que ens envolta i respectuosa amb la vida», ha sentenciat López.

RISC D’EXCLUSIÓ SOCIAL

D’altra banda, el també secretari d’Organització de la formació, ha volgut posar sobre la taula el fet que a les Illes Balears hi ha unes 240 mil persones en risc d’exclusió social. «Això és més del 20% de la població de Balears, de les quals a més gairebé 100 mil sofreixen exclusió severa segons l’informe de la fundació Foessa«, ha explicat al mateix temps que ha dit que «l’informe també apunta a la generació de treballs pobres a Balears. La nostra preocupació s’agreuja fins i tot més sabent que sembla que podem sofrir una nova crisi econòmica en l’àmbit global«, ha afegit.

Per aquest motiu, López ha insistit en què des d’Unides Podemos, defensarem tal com portem en el programa electoral: limitar preu de lloguer, limitar preu de la llum, «donant suport i dotant de pressupost a la creació de l’Institut Balear d’Energia, que ajudarà a comercialitzar l’energia restant i per tant, poder vendre i poder regular els preus de la llum». López també ha destacat que és necessari que hi hagi una renda bàsica universal per a acabar amb la pobresa.

SENTÈNCIA DEL ‘PROCÉS’

Quant a la sentència coneguda aqeust dilluns relativa a l’anomenat ‘Procés’, el portaveu del grup ha destacat que «mostra com no cal abordar els conflictes en democràcia».

«Ha quedat clar que no va haver-hi violència, amb la qual cosa la rebel·lió es descarta, sent una condemna per malversació i sedició. Unes penes desmesurades de 10 i 13 anys de presó per als màxims responsables», ha afegit López.

Així mateix, ha esmentat que «tothom ha de respectar la llei i assumir la sentència, però l’important és abordar el problema de fons polític, i això és alguna cosa que ho han de realitzar els polítics i no els jutges«. «Hi ha una ferida emocional, que la irresponsabilitat d’alguns partits polítics ha agreujat. Sens dubte, cal tenir altura política i responsabilitat, sobretot en qüestions que afecten tants milions de persones, toca intentar reparar els ponts que s’han anat trencant en aquests últims temps«, ha afegit el diputat.

«Des d’Unidas Podemos intentarem contribuir a fomentar el diàleg, enfront de la irresponsabilitat de les dretes, i d’un PSOE sembrant el dubte sobre l’aplicació del 155 en Catalunya de manera irresponsable i electoralista, Unidas Podemos representa una altra idea d’Espanya, una Espanya basada en la empatia i el diàleg, que busqui el benestar del conjunt dels espanyols per sobre de qualsevol altra qüestió», ha finalitzat.

ALTRES INICIATIVES DEL PLE

D’altra banda, Sans també ha explicat que Unidas Podemos hem registrat juntament amb Més per Mallorca una PNL sobre el Tractat Vinculant de la ONU sobre empreses i drets humans, i que ha estat treballada pel diputat Pablo Jiménez.

«Sempre hem reivindicat que les contractacions públiques s’haurien de fer incorporant clàusules socials i medioambientals, i que se segueixi avançant en el respecte dels drets humans«, ha afegit.

Així mateix, Sans ha recordat que demà al Ple va una proposta signada pel nostre grup i els partits del pacte relativa a establiment d’una Àrea de Control d’Emissions a la Mediterrània.

D’altra banda, en referència a les iniciatives sobre transport marítim i sobre la detecció precoç del càncer de mamà, a les dues hi presentarem esmenes. «Volem expressar que són dues iniciatives en les quals compartim, per una banda la necessitat que tenen els ciutadans de l’illa de Formentera de tenir uns serveis mínims de connexió entre illes. Amb relació a la iniciativa sobre el càncer de mama, presentarem una esmena, però fonamentalment d’acord», ha dit.