Reiteram el compromís de posar les persones al capdavant

Unidas Podemos donam suport al límit màxim de despesa no financera de la Comunitat Autònoma per el 2020

Si estàs en la mà d’Unidas Podemos, derogaríem la llei d’estabilitat pressupostària ja que és una llei injusta

Antònia Martín, diputada d’Unidas Podemos al Parlament, ha explicat que la formació ha donat suport al límit màxim de despesa no financera de la nostra Comunitat Autònoma pel 2020 «perquè és obligat complir la normativa vigent». «Hi ha una llei d’estabilitat pressupostària i és una llei injusta. Si estàs en la nostra mà, és una llei que derogaríem», ha assegurat.

«Reiteram el nostre compromís per avançar a l’estat en la normativa que posi d’una vegada per totes, a les persones, primer. Per erradicar una austeritat que, mal entesa com està, és un corsé que ofega l’administració pública en lloc de què pugui agafar aire, oxigenar-se i avançar pel bé de la gent» .

Unidas Podemos, ha esmentat la diputada, «volem millorar la qualitat dels serveis de la gent de les Illes Balears» i que «tenim més població, més necessitats i hem d’aplicar el seny però també la valentia per afrontar els reptes que tenim al davant».

Antònia Martín, a més, ha dit que «el finançament és i serà el tema estrella aquesta legislatura» i que la fixació del sostre de despesa pel 2020 «emmarca en dues qüestions importants: el compliment de la Llei d’estabilitat pressupostària i la manca de pressupost estatal donat el govern en funcions del Sr. Sánchez».

Així, la diputada ha declarat que des d’Unidas Podemos «consideram important impugnar i denunciar unes regles econòmiques que van en perjudici de la ciutadania«.

IMPOSICIÓ DE L’AUSTERITAT

Aquesta Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, ha explicat Martín, «és la imposició legal d’una política econòmica concreta (l’austeritat) que s’ha demostrat perjudicial per al desenvolupament econòmic i social arreu d’Europa». A més, «perquè es pogués dur endavant aquesta llei es va donar una condició de possibilitat fonamental: la sensibilització de la gent davant la corrupció a les administracions públiques».

En aquest sentit, Martín ha dit que quan «l’ombra de la corrupció planejava sobre els governs autonòmics es va utilitzar com a argument per a la modificació de la Constitució». «Ben igual que es va aprofundir i aprofitar la creença de què els jubilats feien mal ús dels medicaments i les persones migrades col·lapsaven la sanitat pública per treure el reial decret 16/2012 que va retallar el dret a la salut com mai s’havia fet en la història de la democràcia i instal·lar el Repagament farmacèutic», ha afegit.

Martín també ha incidit en què «per poder controlar aquesta corrupció existent i el malbaratament de les comunitats autònomes, la solució no va ser impulsar mecanismes forts de control de la gestió, com seria raonable pensar, sinó al contrari, aquests problemes varen ser aprofitats per les elits per a repartir les culpes dels desajustaments».

Martín ha continuat dient que dels creadors de l'»heu gastat per sobre de les vostres possibilitats» vàrem rebre el discurs sobre «la priorització del pagament del deute és ineludible per l’economia». «Una vegada més, problemes generats per la desvergonya de les oligarquies d’aquest país els vàrem pagar entre totes modificant la Constitució«.

Per a la diputada, això suposa «un engany a la ciutadania«, això com el que es va fer el setembre del 2011 «quan el PSOE i el PP es varen posar d’acord per modificar l’article 135 de la Constitució per garantir l’equilibri pressupostari de les administracions públiques i la prioritat absoluta del pagament del deute públic per damunt de qualsevol altra rúbrica pressupostària». «Per pagar als bancs sí que es posaren d’acord en modificar la Constitució. Per reformar el senat, no. Per blindar les pensions, no. Per això no han fet cap modificació constitucional. Les pensions poden esperar. Els bancs no. Des d’Unides Podem estam en desacord en què els bancs vagin primer que les persones», ha asseverat.

OBSESSIÓ DE LA DRETA

D’altra banda, la diputada ha recalcat «l’obsessió de la dreta» per reduir els nivells de dèficit «a tota costa», que més concretament,»són a costa del patiment de les persones treballadores del nostre país». «No hi ha cap requisit tècnic que impedeixi l’aparició de dèficits i els càstigs que se’ns imposen són, solament, una imposició política que es pot canviar», ha afegit.

«Les dretes es queixen ara que no hi ha finançament a Balears. Els hem sentit aquests dies reclamar els 177 milions d’euros però cal destacar la total irresponsabilitat del PP i Cs que l’any passat varen tombar l’ampliació de dèficit a les CCAA per a 2019 (de l’actual 0,1% al 0,3%) que havia acordat el Consell de Política Fiscal i Financera quan Brussel·les a la fi havia acceptat suavitzar el límit de dèficit a Espanya», ha constatat Martín.

La diputada també ha explicat que «el límit màxim de la despesa no financera per a l’exercici 2020 es redueix en un 1,1 %, però hem de destacar que el sostre pel 2020 són 300 milions d’euros més que el 2018 i 1.000 milions més que el 2015» al mateix temps que ha recordat que al 2015 «el PP va deixar greus mancances en sanitat, educació i serveis socials».»La legislatura 2015-2019 es va augmentar com mai el pressupost per a polítiques socials, arribant als 1.000 milions d’euros en educació, contractant més professionals sanitaris per disminuir les llistes d’espera i ampliant els serveis d’atenció a la dependència«, ha dit.

INCERTESA PER LA INCAPACITAT DE SÁNCHEZ

A més, ha recordat Martín, «ens trobam ara amb la incertesa derivada de la manca de govern a l’estat per la manca de capacitat del Sr. Sánchez. Des de les Illes Balears, evidentment exigim a Madrid, i així ho hem defensat diverses vegades ja en aquest Parlament, els 177 milions de bestretes i el corresponent al conveni de carreteres».

«La iniciativa privada no ho és tot. I encara que a alguns els sàpiga greu, hi ha èpoques en les quals l’Estat ha de gastar per a compensar les retallades que fa el sector privat. Perquè, com bé sap qualsevol ciutadà, perquè una economia funcioni, el que fa falta és que la gent tingui doblers a la seva butxaca. I això es fa repartint bé la riquesa i gastant-la de forma socialment justa», ha declarat Martín.

En aquest sentit, li ha replicat als partits de l’oposició «que deixin de dir que cal retallar i que tot és un desastre perquè no és veritat». «Més encara, si a les Illes tenim certa manca d’ingressos és per problemes concrets que només podem atacar, precisament, amb un sector públic fort. A saber, per un costat, l’inadequat finançament autonòmic, i per l’altre un model productiu centrat en el monocultiu turístic que ens fa més vulnerables als cicles de l’economia internacional».

Martín també ha informat que des d’Unidas Podemos «continuarem reclamant el deute que l’estat té amb la nostra comunitat autònoma, la part fiscal del Règim Especial de les Illes Balears que queda sense tramitar a més d’exigir el canvi de model de finançament de les comunitats autònomes d’acord amb el principi d’ordinalitat». «Som unes illes solidàries i ho volem continuar sent però millor ho serem tenint els serveis que la nostra gent mereix», ha afegit.

Així mateix, «continuarem reclamant una despesa suficient per augmentar la qualitat de vida dels nostres ciutadans, transitar cap a un model productiu que garanteixi l’ocupació de qualitat, reduir l’impacte mediambiental de la nostra economia o reduir la desigualtat; reptes que hem d’afrontar urgentment i amb especial èmfasi a les nostres illes», ha finalitzat.