Satisfets del camí de recuperació de serveis públics sanitaris del Pacte

La diputada Marta Maicas ha defensat el nostre vot a favor a la Moció que ha sortit endavant presentada pel Grup Parlamentari Popular, relativa a política general del Govern en relació a l’Ens Públic Gestió Sanitària i Assistencial de les Illes Balears per a dur a terme un informe de viabilitat de l’Ens.

La diputada ha aprofitat per fer una anàlisi de com hem arribat a aquesta situació. Una situació en la qual la conselleria de Salut ha hagut de crear una empresa com a mesura per recuperar uns serveis externalitzats bé perquè no funcionen i hi ha incompliments greus o quan acaba el concurs, com és el cas, per exemple del transport sanitari, i poder recuperar els treballadors.

No analitzaré tots els serveis externalitzats però parlaré d’un cas molt concret per tenir una referència en la meva exposició. Per exemple, l’hospital Can misses compta amb 16 serveis no sanitaris, privatitzats que seran explotats durant un període de 30 anys per l’empresa concessionària de les obres, es tracta de: – manteniment d’instal·lacions, jardineria i cures exteriors, logística, gestió telefònica, bugaderia i cuina, ha dit Maicas.

Quan la dieta mediterrània ha demostrat els seus beneficis per a la salut (prevenció de les malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2, càncer, obesitat …) i ha estat declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO… i a Balears ens atrevim a externalitzar un servei com aquest, primordial en la recuperació d’un malalt… Fins a dues vegades han hagut de canviar-se l’empresa de cuina per incompetent. No hi ha dret!, no hi ha dret pagar per tenir una sanitat pública de qualitat i acabem tenint un desastre per les privatitzacions realitzades, ha demandat Maicas. Aprendran alguna vegada els nostres polítics que han estat triats per defensar allò públic i no allò privat?, si tant els interessa la sanitat pública siguin gestors d’aquella i no de la nostra, la sanitat de tots, la sanitat pública, ha exigit.

Si mirem els diaris des de la data d’aquesta concesió no sé si s’ha lliurat algú d’aquests serveis de les crítiques per la seva mala gestió.

Tot i que la privatització dels serveis de Can Misses va ser executada per l’anterior Pacte de govern, estem satisfets de la nova tendència que aquest pacte de govern està duent a terme, cap a la recuperació, per part de l’administració dels serveis externalitzats, cosa que al PP no li sembla bé.

Avui no és un bon dia per a la sanitat pública, després de la resposta de la presidenta del govern en relació amb la pregunta que li ha fet Alberto Jarabo, confirmant allò que esperàvem no fos cert i és l’obligació que el Govern central ha imposat a les comunitats autònomes de signar un conveni amb farmaindústria per accedir a l’ajut econòmic del FLA, és a dir, posant fre als fàrmacs genèrics a l’hora de planejar la despesa pública.

D’aquesta manera limita les eines de finançament que serveixen per mantenir i millorar els serveis públics fonamentals.

S’en recorden del Reial decret llei 16/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i seguretat de les seves prestacions. Sota la paraula “sostenibilitat” volen continuar destruint la sanitat pública.

La diputada ha demanat acord. ‘Estan destrossant la nostra sanitat pública conscientment’, ha dit.