Volem garantir els ingressos perquè ningú es quedi enrere

Unidas Podemos trasllada al secretari general del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears que es s’ha de garantir per llei que ningú es quedi sense ingressos suficients, amb independència de la seva sort amb l’ocupació o de la seva pensió

Unidas Podemos ha reclamat aquest dijous al secretari general del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, durant la comissió d’Assumptes Socials i Drets Humans, que «es pugui garantir per llei que ningú es quedi sense ingressos suficients, amb independència de la seva sort amb l’ocupació o de la seva pensió«.

Cristina Mayor, diputada de la formació per Menorca, ha explicat que «l’objectiu de la Renda Bàsica Universal és garantir el dret a l’existència material i el dret a una vida digna a tota la ciutadania, en compliment del dret reconegut per la Constitució (art. 1.1, 35.1, 41, 47) i la Declaració Universal dels drets Humans (art. 1, 22, 25)».

Des d’Unides Podem volem garantir els ingressos suficients perquè ningú es quedi enrere, per això, ha dit la diputada «en el nostre programa al Congrés portem garantir per llei que ningú es quedi sense ingressos suficients, amb independència de la seva sort amb l’ocupació o de la seva pensió«.

En aquest sentit, ha indicat Mayor que «es tracta d’una prestació de suficiència d’ingressos que tindrà una quantia inicial garantida per adult de 600 euros al mes, que s’incrementarà en funció del nombre de membres de la llar fins als 1200 euros.»Aquesta renda garantida s’actualitzarà periòdicament amb el valor més alt entre l’IPC i el creixement del salari mitjà», ha explicat.

BALEARS, TERCERA EN EXCLUSIÓ SOCIAL

D’altra banda, Mayor també ha recordat que «Espanya és el tercer país més desigual de la Unió Europea«. «12,3 milions persones, una mica més d’un quart de la població es troben en risc de pobresa o exclusió social, mentre que el 10% més ric concentra el 53% de la riquesa. Ahir al matí, es va presentar l’informe Foessa amb la conclusió que les Illes Balears és la tercera comunitat en exclusió social, només per darrere de Canàries i Extremadura, i que la 4a és València», ha explicat.

Així mateix, ha dit que «més de 250 mil persones es troben en situació d´exclusió social a Balears, d´elles 98 mil pateixen exclusió severa i 38 mil sobreviuen el dia a dia. Els dos grans motors de la desigualtat en les nostres illes vénen provocats pel problema a l´habitatge i per la precarietat laboral, és contractacions temporals i de poca durada».

Mayor ha recordat que «la qüestió fonamental és com li donem sortida a la nostra població, com garantim els drets de la nostra població i la vida digna com a dret fonamental de la població» i que la renda bàsica universal, «ajudaria a reduir la desigualtat de gènere perquè aporta més autonomia i permetria acabar amb la injustícia social dels treballs no remunerats com la cura de les persones dependents, dels fills o de la llar», així com «la seva potencialitat per a combatre la violència masclista».

«La joventut és un col·lectiu molt castigats a causa dels problemes que existeixen d’emancipació juvenil provocat per l’encariment dels habitatges i per la precarietat laboral», ha sentenciat.