Volem garantir per llei la gratuïtat del material escolar, menjadors i activitat extraescolar

Unidas Podemos hem presentat un total de 27 esmenes a l’Avantprojecte de la Llei d’Educació de Balears

El Grup Parlamentari també ha explicat la necessitat que les administracions públiques protegeixin la salut de la societat quant al joc online

La diputada d’Unidas Podemos per Eivissa i vicepresidenta del Parlament, Gloria Santiago, ha explicat avui les al·legacions que el Grup Parlamentari hem presentat a la Conselleria d’Educació per a millorar el projecte de llei d’Educació a Balears.

Santiago ha explicat que “des d’Unidas Podemos creiem que a les Illes Balears s’hauria de fixar per llei la gratuïtat del material escolar, menjadors i activitat extraescolar per a les rendes més baixes a l’alumnat de centres públics”.

En aquest sentit, la diputada ha destacat que englobant aquests valors, “la nostra intenció en campanya i el nostre compromís de govern continua intacte: garantir que l’Educació a Balears adquireix l’excel·lència, està al compàs dels temps i la realitat de la nostra societat i és plural i inclusiva i governi qui governi”.

Aquesta Llei és fonamental perquè és un compromís dels Acords de Govern, que son el nostre contracte amb la gent i, garantir el seu compliment és la raó que ens manté aquí», ha afegit.

Santiago també ha afirmat que “ens sembla molt encertada l’esment a la coeducació encara que hauria de fer-se esment també de la llei d’igualtat balear. Ens sembla un avanç important la inclusió de l’educació infantil que és una reivindicació que lluitem molt des d’Unides Podemos».

TREBALL “INTENS” AMB SINDICATS I COL·LECTIUS

Tot i això, ha indicat, “trobem (la Llei) una mica genèrica, i creiem que hauria de protegir-se millor l’escola pública, i limitar-se el creixement escola concertada, perquè no protegeix prou l’idioma propi de les nostres terres, ni deixa prou clara el laïcisme de les nostres escoles”.

“Ens hagués agradat que primer la llei estatal d’educació, que està en procés d’elaboració amb el nou govern, marqui el pas i que l’autonòmica s’ajustés i fos fins i tot més a l’avantguarda d’ella i de la resta de Comunitats Autònomes”, ha apuntat.

Santiago, a més, ha explicat que “des que va sortir públic el document de l’avantprojecte comencem un treball intens d’estudi, anàlisi i reunions amb sindicats i col·lectius de la comunitat educativa: UGT,FAPA, IbDona, CCOO, Alternativa per les Illes, Unión Balear de trabajadores…

Volíem conèixer de primera mà, què és el que opinaven d’aquest avantprojecte, els qui més saben, els qui hauran d’aplicar-lo per a poder fer una valoració completa i assossegada dels aspectes que podrien entrar en conflicte amb la mena d’Educació que defensem: la pública, gratuïta, laica i de qualitat”, ha sentenciat.

PNLL ADDICCIÓ JOC ONLINE

D’altra banda, el portaveu del Grup Parlamentari, Alejandro López, ha defensat la PNLL sobre l’addicció al joc online que es vota a la sessió plenària d’aquest dimarts, i ha explicat que “és obligatori que les administracions públiques protegeixin la salut de la societat, també quant a l’addicció al joc” i per això s’instarà al Govern a través d’aquesta PNLL, a fer un diagnòstic sobre la realitat del joc online a les Illes a través d’un Observatori del joc online i a fer campanyes destinades a la prevenció.

El diputat, ha explicat que “el Defensor del Poble, en un informe presentat enguany afirma que a Espanya ens trobem davant un problema d’addiccions sense substància, concretament la ludopatia, que s’ha d’abordar des d’una perspectiva integral. I a més remarca que s’ha de fer una revisió de la normativa per al joc i apostes (online i normals)”.

En aquest sentit, el portaveu ha recordat que “el nostre Vicepresident Juan Pedro Yllanes ja ha aprovat una moratòria per a les cases d’apostes i casinos, de manera que de temps a revisar i ajustar la normativa sense que s’implantin de forma massificada aquest tipus de locals”.

“En els acords de Bellver, es va reflectir el desenvolupament d’una llei d’addiccions que inclourà també la ludopatia. Si hi ha una cosa ens preocupa des d’Unides Podemos és el poder millorar la qualitat de vida de les persones, i l’addicció al joc, inclòs l’online, és una problemàtica que afecta i perjudica moltes persones, sobretot dins de les classes més desfavorides”, ha destacat.

Quant a la PNLL presentada per Cs relativa a la revisió i actualització de la indemnització compensatòria per residència de tots els empleats públics de l’estat destinats a Balears, López ha informat que el Grup Parlamentari votarà a favor.

“L’actualització del complement per residència és alguna cosa que la nostra formació porta temps reclamant, fins i tot presentem una esmena en els anteriors PGE en aquest sentit, encara que com sabeu, lamentablement aquells PGE no van tirar endavant. Hem d’equiparar-nos a altres territoris que perceben aquest complement. A les nostres illes mancada personal de l’administració General de l’Estat, principalment pel cost que suposa el fet insular, és una situació que cal corregir, i per això votarem a favor d’aquesta PNLL”, ha destacat.

IMAS

D’altra banda, i amb relació a les notícies que afecten l’IMAS i en resposta a les preguntes dels periodistes, López ha destacat que «el que s’intenta des del principi amb la comissió d’experts és que el focus polític passi a un costat per tal de resoldre els problemes i fer una anàlisi real de la solució i que aquesta comissió pugui oferir una solució quan acabi la seva tasca«.

El diputat també ha assenyalat que «en el moment que surt el nom de la persona que havia de ser el coordinador de la comissió, hi ha hagut una forta crítica des del PP on s’ha tornat a polititzar. Creiem que el més sensat i estable quant a garantir que aquesta comissió sigui d’expert i tingui neutralitat, és que no comenci ja amb polèmiques entre partits. Mentre aquesta comissió faci la comesa que ha de tenir, que és trobar solucions a aquesta problemàtica, ens donem per satisfets«.

«Quan tens un Govern de coalició, el normal és consensuar totes les postures i al final s’arriba a un acord comú. Des de l’inici sabíem que no volíem polititzar aquest tema i que no fos un escàndol. El que era una comissió d’investigació, tal com s’específica als reglaments de les diverses cambres, al final acaba sent una eina política per desgastar al Govern i per això es van buscar unes fórmules perquè es pugui realment investigar i que els polítics donessin explicacions i que a més fos una tasca neutra«.

«Una comissió d’experts, tal com al final es va acordar, que era incloent que els polítics també poguessin fer compareixences i que els experts poguessin realitzar preguntes, era la millor forma i pensem que la més sensata i la més respectuosa«, ha dit el portaveu al mateix temps que ha insistit que «amb aquest tema el millor és arribar a consensos i no utilitzar-ho per a cap mena de pugna política per part de cap partit polític«. «Ni internament ni externament», ha sentenciat.