Dissabte exigirem a M.Rajoy dignitat per a les kellys i tot el sector turístic

A part de la confirmació del descompte del 75% en els vols entre les illes i la Península, cal que en la visita a les illes dissabte M.Rajoy parli de les problemàtiques laborals en el sector del turisme a la nostra Comunitat, i principalment després de la reunió amb les cambreres de pis que va tenir a Madrid, volem polítiques per beneficiar tant aquest col·lectiu com a la resta de col·lectius del sector turístic a les nostres illes i a la resta de l’Estat. 

RAJOY VE A BALEARS DISSABTE

Podem volem que el senyor M.Rajoy no vengui a les illes com l’anunciació, com l’arcàngel Sant Gabriel, sinó que vengui més per confirmar aquesta mena de promesa que compliria el descompte del 75% en els vols de les illes a la Península’, ha dit el portaveu de Podem, Alberto Jarabo, en roda de premsa amb la portaveu adjunta, Laura Camargo. ‘Aquesta mena d’anunciació se la pren com una concessió graciosa a la nostra comunitat autònoma després que Rajoy ha exercit d’àngel exterminador de la nostra Comunitat amb els vets a diferents iniciatives que han sortit des del Parlament balear impedint que es poguessin debatre al congrés dels diputats‘, ha denunciat.

‘Si es confirmàs de quina manera s’aprovarà el 75% per als residents meravellós, ens alegraríem molt, ha afegit, però no està confirmat si es farà ni de quina manera. No sabem si es confirmarà a través del REB, que ens alegraria a tots els ciutadans de les illes que es poguessin revertir els problemes d’infrafinançament via REB, però també hauríem de saber si s’incorporarà als pressuposts generals de l’Estat perquè fins ara no tenim aquesta confirmació’.

Jarabo ha reclamat Rajoy que, a part de la confirmació del 75% ‘també ens agradaria que parlés de les problemàtiques laborals en el sector del turisme a la nostra Comunitat, i principalment després de la reunió amb les cambreres de pis que va tenir a Madrid, volem saber de quina manera implementarà polítiques per beneficiar tant aquest col·lectiu com a la resta de col·lectius a les nostres illes i a la resta de l’Estat. Volem accions polítiques’, ha insistit.

PENSIONISTES: PER UNES PENSIONS DIGNES

‘Podem tornam felicitar els pensionistes que ahir i avui es manifesten per defensar les seves pensions i les de les generacions vinents. Felicitam aquesta reivindicació intensa i constant que esperem que acabi en un increment més important del que hi ha ara mateix en els pressuposts generals de l’Estat’, ha dit.

Recordam que a les Illes tenim les pensions més baixes de tot l’estat i som una de les comunitats amb major increment de preus després de Catalunya i d’Euskadi, ‘a les nostres illes la situació és d’especial urgència’, ha valorat el diputat.

PROPOSICIÓ EN SUPORT A FALCIANI

El portaveu ha explicat que avui registram una iniciativa demanant que el Govern espanyol denegui, arribat el cas, l’extradició a Suïssa d’Hervé Falciani a causa de la seva lloable col·laboració amb l’administració tributària espanyola contra l’evasió fiscal. És una iniciativa que Podemos coordina a les diferents comunitats autònomes, entre elles Madrid, Balears, Aragó, Castella La Manxa, Cantàbria, València i Navarra, en són algunes que ho registren als seus Parlaments en forma de proposició no de llei o de moció.

Jarabo ha explicat que aquestes denúncies tenen una importància cabdal i s’han de protegir d’una manera més ferma a totes les persones que denuncien fets tan greus com els que va denunciar Falciani al seu moment i que va permetre descobrir que hi havia més de 100.000 milions d’euros defraudats a les arques públiques a molts de països. A la ‘llista Falciani’ que va publicar figuraven al voltant de 700 evasors fiscals espanyols entre els quals hi havia polítics, banquers, empresaris…

‘Suïssa està perseguint Falciani en defensa de l’opacitat bancària i per tant proposam que s’acabi amb aquesta i que les administracions públiques puguin tenir algun tipus d’accés a aquesta informació. Donam suport al senyor Falciani, qui és un exemple que s’hauria de seguir més en contra de les polítiques que va exercir Montoro que després de la denúncia de Falciani el que va provocar és una amnistia fiscal per aquests defraudadors’, ha recordat.

BALANÇ DEL SUS DE LA TEMPORADA TURÍSTICA

Per la seva part, la portaveu adjunta, Laura Camargo, ha explicat que demà farà a la presidenta Armengol una pregunta en relació als megacreuers que diu: ‘Té pensat el Govern de les Illes Balears donar suport a l’ajuntament en les negociacions amb l’Autoritat Portuària per limitar l’arribada de megacreuers a Palma?‘, en el marc d’una nova temporada turística en què es pot arribar a doblar la població a Palma, els punts més alts de la qual coincideixen amb l’arribada d’aquests megacreuers, ha explicat.

A preguntes dels periodistes, Camargo ha afirmat que en el debat sobre si les mesures posades en marxa estan tenint impacte o no en l’arribada de turistes, ‘Podem veiem que empíricament això no es demostra, és cert que no es limita l’arribada de turistes. Justament aquesta idea per la qual demanam demà sí que tindria qualque impacte; volem començar a parlar amb el govern sobre com es podria fer encara que tenim nocions clares que els punts d’entrada a les illes no són competències autonòmiques’, ha explicat.

Camargo ha fet un balanç ‘de la nova temporada de rècord turístic en què un any més tindrem més gent visitant les nostres illes amb l’impacte que això suposa per a les nostres infraestructures, per als nostres recursos i en general per al nostre medi ambient, que és una qüestió cabdal i que ens preocupa’, ha dit.

La diputada ha detallat que aquesta temporada però podem dir que ‘tenim més eines que s’han posat en marxa en aquesta legislatura i que són efectives per fer front a una nova temporada de rècord; tenim un impost turístic que s’ha duplicat durant els mesos de la temporada que també s’aplica als creuers, fruit de la nostra pressió política, ha destacat; una llei de lloguer turístic que funciona i que sanciona de manera ferma els lloguers il·legals; tenim també una llei d’urbanisme que està frenant la idea de l’urbanisme a la carta, del campi qui pugui tant del gust del govern Bauzá i també del senyor Company, i unes campanyes contra la precarietat laboral per lluitar contra aquesta situació que afecta tantíssima de gent encara i que s’estan demostrant en bona mesura exitoses, encara que això no vol dir que estigui tot fet’, ha valorat. ‘Queda molt per fer per fer front a la situació de massificació que es viu a les Illes durant la temporada alta, però estem veient com el descontrol i la idea del campi qui pugui de la passada legislatura s’està revertint gràcies a les polítiques que el Pacte hem posat en marxa’, ha insistit.

‘Queda molt per la diversificació del model productiu que per a Podem és cabdal però tenim ja en marxa la llei d’Indústria i el pla de Ciència, que tindran un impacte en aquest canvi de model per sortir del monocultiu turístic’, ha assegurat.

‘També tenim una llei importantíssima que és la llei d’Habitatge, aquesta dependència econòmica del monocultiu turístic afecta també al mercat de l’habitatge. Una llei que s’aprovarà d’aquí a poc i pensam que servirà molt per acabar amb l’especulació que és un dels problemes greus que patim a les illes’, ha dit Camargo.

SOLUCIÓ POLÍTICA A CATALUNYA

A preguntes dels periodistes en referència a les manifestacions d’ahir, Alberto Jarabo ha dit que ‘tota manifestació ciutadana sempre és positiva, sempre defensarem que la gent s’ha d’empoderar i lluitar pel que és just’, ha afirmat.

Pel que fa als presos a Catalunya, ‘consideram que la situació és inadmissible i no facilita una solució política a Catalunya que és el que necessita, de cada vegada més gent pren consciència que la situació d’empresonament d’aquestes persones ni facilita, tot el contrari, complica la situació. Catalunya ha de tenir un govern, un autogovern, i el 155 s’ha d’acabar com més prest millor. Això és el que desitjam perquè a partir d’aquí es pugui establir una negociació política del govern català i del govern de l’estat. És el més lògic per una solució de convivència entre tots’, ha valorat.

Pel que fa a les reclamacions dels caçadors, per a Jarabo, ‘ells tenen el seu posicionament, sabem que hi ha un conflicte clar entre a on es pot caçar i a on no, el nostre posicionament ho han definit els companys del Consell de Mallorca, no s’ha prohibit però s’ha de protegir que determinades zones estiguin alliberades de determinades accions humanes que posen en risc determinats ecosistemes’, ha explicat.