Faruk Doru: “Turquia s’ha convertit pràcticament en una presó i les eleccions d’aquest juny no seran democràtiques”

Podem, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Gent per Formentera hem presentat al Parlament una proposta en suport al poble kurd.

Podem, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Gent per Formentera hem presentat aquest dilluns una Proposició No de Llei (PNL) en suport i solidaritat amb el poble kurd. A la roda de premsa per presentar-la hi ha assistit el representant a Europa del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), Faruk Doru, qui ha explicat la situació que viu el poble kurd i el seu partit. Doru ha assegurat que “Turquia s’ha convertit pràcticament en una presó, i les eleccions d’aquest juny no seran democràtiques”, ja que, els dos copresidents del seu partit – tercera força política a Turquia – estan empresonats, a més d’haver-hi 10.000 presos polítics i batles i batlesses arrestats, que a les ciutats amb més d’un milió d’habitants han estat substituïts per un governador imposat pel govern d’Erdogan.

Faruk Doru ha explicat que el govern turc ha avançat les eleccions a aquest juny perquè la seva formació no tingui temps a preparar-se. El representant del partit HDP ha assegurat que “les eleccions no poden ser lliures amb les condicions que s’han convocat, i no ho diem nosaltres només, ho diu també l’ONU, la UE i els Estats Units. El govern turc s’ha aïllat de la comunitat internacional”.

Per totes aquestes raons, Doru ha demanat a la comunitat internacional que se solidaritzi amb les forces democràtiques del territori i “a les forces polítiques que enviïn delegacions d’observadors internacionals, perquè pensam que el govern d’Erdogan cometrà frau electoral”. Faruk Doru també ha expressat que l’única solució que li troba al conflicte és “acceptar que els pobles que viuen en aquesta àrea decidideixin els seus futurs i acceptar el seu dret d’autodeterminació, un dret reconegut per l’ONU”, posant l’exemple del Kurdistan de Síria, on s’ha demostrat que els pobles poden viure junts i en pau amb una solució democràtica.

El portaveu del grup parlamentari Podem, Alberto Jarabo, ha denunciat “amb la màxima intensitat l’atac als drets civils i polítics dels representants de Faruk Doru, que estan defensant els drets humans i mediambientals de la població”. Jarabo ha ratificat la necessitat de vigilància internacional en les eleccions del pròxim 24 de juny i ha recordat que el govern d’Erdogan ha tancat més de 30 mitjans de comunicació, a més “d’empresonar a tota l’oposició”.

El portaveu del grup parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha explicat que aquesta PNL ha comptat amb la col·laboració del CIEMEN i ha resumit la situació en què es troba el partit HPD, un partit que Erdogan ha intentat minimitzar la seva visibilitat i eliminar els valors democràtics i els drets humans a Turquia. Ferrà ha comentat també els punts de la PNL, amb la qual “instam al Parlament a condemnar les agressions militars i policials de la República de Turquia contra el poble kurd i les seves institucions democràtiques d’autogovern i municipals. Tots els poders estan controlats per part del govern estatal”.