Gloria Santiago: “Governs i polítics tenim una funció essencial per sobre de cap altra: protegir, protegir i protegir les persones”

La Diputació Permanent del Parlament ha aprovat amb el suport d’Unidas Podemos dos Decrets Llei relacionats amb mesures urgents per fer front a l’impacte econòmic i social del coronavirus

La diputada ha defensat que les actuacions que duguem a terme avui seran determinants per a frenar en major o menor mesura les conseqüències negatives sobre el benestar i reclama repensar el model productiu

La Diputació Permanent del Parlament ha aprovat aquest dimarts, amb el suport d’Unidas Podemos, dos Decrets Llei relacionats amb mesures urgents en matèria de contractació, convenis, concerts educatius i subvencions, serveis socials, medi ambient, procediments administratius i pressuposts per fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19 i el de mesures urgents en matèries tributària i administrativa per fer front a l’impacte econòmic i social del virus.

La vicepresidenta primera del Parlament i diputada del Grup Parlamentari, Gloria Santiago, ha explicat en el torn de defensa de posicions que “el Govern d’aquest país ha pres mesures radicals per a fer front al que ara mateix és més important: la contenció de la pandèmia, l’eradicació del virus que permeti que la població estigui protegida i sana” i per això, ha dit, “els esforços que s’estan fent per part del Govern són immensos per garantir el benestar de la ciutadania i evitar la saturació dels serveis públics de salut”. 

En aquest sentit, la diputada també ha remarcat que “aquestes mesures, que han estat aplaudides per l’Organització Mundial de la Salut, son mesures extraordinàries per a circumstàncies excepcionals, temporals i necessàries que suposen un gran esforç per a la gent, sacrifici i compromís” i és per aquest motiu que “en aquests moments és important posar en relleu que els governs tant estatals com autonòmics tenim una funció essencial per sobre de cap altra: protegir, protegir i protegir a la nostra gent”. 

“Estem d’acord que el món està patint una crisi sanitària amb l’aparició del COVID19 que es convertirà irremeiablement en una crisi econòmica amb efectes d’especial gravetat i profunditat en el conjunt de l’estat i també Balears” ha dit Santiago i per això, ha afegit “les actuacions que duguem a terme avui seran determinants per a frenar en major o menor mesura les conseqüències negatives sobre el benestar i la felicitat de les persones”.

Tot interès partidista o electoral que ens separi, que ens provoqui divisió, o que posi en qüestió la legalitat o igualtat de drets de tots els éssers humans que habiten en aquest Estat i qualsevol altre acte que no sigui la de romandre units i unides responsablement al costat del Govern i a contribuir a una informació veraç i oportuna, és mesquí, antidemocràtic i escandalosament antipatriòtic”, ha afegit.

RECUPERAR LA CONFIANÇA I REPENSAR EL MODEL ECONÒMIC

Quant a les mesures de caràcter tributari i administratiu, Santiago ha dit que “les considerem imprescindibles”. En aquest sentit, la vicepresidenta ha asseverat que “cal aconseguir evitar o reduir l’impacte econòmic que aquesta crisi a causa del coronavirus ens està fent patir, especialment en els sectors més vulnerables, que si en una situació de normalitat ja el passen malament i els costa arribar a fi de mes, en aquesta situació, si no s’habiliten els mecanismes necessaris per a ajudar-los, seran els que ho passaran pitjor”.

Per això, ha dit la diputada, “és important i no permetrem una altra cosa més que adoptar mesures que garanteixin que aquelles persones que es trobin en una especial situació de vulnerabilitat, no hagin de tornar a triar entre pagar el lloguer o menjar”. “Durant l’anterior crisi econòmica, la dreta va aconseguir el qüestionable mèrit de situar Espanya entre els països europeus amb major pobresa i desigualtat”, ha etzibat.

Santiago, a més a més, ha declarat que “és el moment de recuperar la confiança” i que “d’aquesta crisi ha d’amplificar-se el debat social i qüestionar definitivament el model productiu que venim assenyalant com perillosament enfocat al turisme gairebé gairebé en exclusivitat”.

La diputada ha explicat que “arribarà el moment de repensar el model econòmic i oferir des del consens i un exemple de responsabilitat política que a tots i a totes ens enorgulleixi: un nou pacte social amb la nostra gent. Un que posi a les persones, el seu benestar, la seva felicitat i el futur d’aquestes illes en el centre”.

Per això, ha afegit, “es necessitarà solidaritat i cooperació enfront de la competitivitat i els valors individualistes que ara en el confinament, semblen tan llunyans”. “La gent d’aquest país està donant un exemple inabastable de responsabilitat col·lectiva, solidaritat, d’empatia i de força”.

RAPIDESA I EFICÀCIA

Així mateix, la diputada per Eivissa ha declarat que “en aquests moments l’administració ha d’adaptar-se amb rapidesa i eficàcia a les situacions tan complexes i sobrevingudes que ens esdevenen, per això, l’agilització dels tràmits i procediments administratius que permetin una contractació més ràpida i adquisició de materials sanitaris amb rapidesa, són una bona notícia no sols sobre la gestió del Govern si no també per les situacions complicades que podran alleujar-se i beneficiar-se d’aquestes mesures”.

En aquest sentit, Santiago ha destacat que aquests decrets garanteixen el salari i la continuïtat dels contractes al personal de l’administració pública i els seus ens per tant, garantint també la viabilitat empresarial així com la contractació d’emergència relaxant els tràmits per a fer front de manera ràpida i eficaç a qualsevol situació d’índole social o sanitària que calgui fer front. A més, ha explicat que contemplen el manteniment dels concerts educatius i el finançament íntegre dels mòduls del personal docent. “Mesures que com veiem cuiden del nostre sistema educatiu públic i al professorat”, ha dit.

Així mateix, es proposa la flexibilització en les condicions per a presentar la renda social garantida i la renda mínima d’inserció per a les persones especialment situació de vulnerabilitat i l’ampliació de garanties perquè la gent no perdi el seu dret a ser subvencionada per un projecte o activitat, unes mesures que “estan en el camí correcte de la comprensió, l’empatia, el respecte al medi ambient i la cura dels qui ara, més ens necessiten”.

Quant a les previsions per a les Illes Balears, Santiago ha expressat que “no són bones”. “L’impacte que tindrà en les nostres terres la falta de turisme pot preveure i en funció d’això, avançar-nos a cuidar de tantes i tantes famílies que depenen del seu treball de temporada per a viure. El Govern d’aquesta comunitat ha de tenir la sensibilitat que en aquests moments, la situació ens exigeix. I mentre Unides Podem formi part d’aquest pacte, així serà”, ha dit.