Governarem per rescatar la gent i no pel fons voltors

Lucía Muñoz, Jorge Rosselló i Mario Devis han defensat aquest dijous a Eivissa les mesures d’Unidas Podemos quant a l’habitatge

L’habitatge és un dret que ha d’estar blindat com a dret fonamental i per això la formació desenvoluparem legalment les garanties de la seva efectivitat

La candidata d’Unidas Podemos al Congrés dels diputats Lucía Muñoz, juntament amb el també candidat a la cambra baixa, Jorge Rosselló i el candidat d’Unidas Podemos al Senat per Eivissa  i Formentera, Mario Devis, han explicat que la formació governarà “per rescatar la gent i no als fons voltor”.

Els candidats, han explicat aquest dijous a Eivissa que les llles Balears vivim una situació d’emergència habitacional que es veu agreujada a l’illa pitiüssa. Així, la número dos a les llistes del Congrés, Lucía Muñoz, ha indicat que “a Espanya, però especialment a Balears tenim un greu problema amb l’habitatge. Més del 30% de la població no pot pagar-se un lloguer o no troba casa per a viure, la política que s’està duent a terme no és justa amb les majories”. “A Unidas Podemos sabem molt bé que governarem per a la gent i no per als fons voltors, i per això és necessari tenir força per a construir un govern amb la gent”, ha incidit.

A més, Muñoz ha asseverat que “Eivissa té els municipis més cars d’Espanya. Els preus dels lloguers són prohibitiusper a la majoria, especialment per als joves que no poden emancipar-se. És per això que és vital intervenir el mercat del lloguer per a garantir un lloguer segur i estable”.

En aquest sentit, la candidata ha apuntat que “som l’únic partit que mirarà a la cara als fons voltors i els plantarà cara per a acabar amb els seus actius tòxics”.  Unidas Podemos destaquem que ja hem pres els primers passos per a solucionar-ho al Parlament però fa falta més.

Per la seva banda, Mario Devis, ha explicat que “a Eivissa sabem molt bé la difícil situació de l’habitatge que ha causat tanta exclusió social. Per això posarem límit a l’excessiva proliferació de pisos turístics per a recuperar l’habitabilitat dels nostres barris i avançar cap a un model de turisme sostenible”.

PROHIBIR DESNONAMENTS SENSE ALTERNATIVA HABITACIONAL

El bipartidisme porta massa anys governant per a uns poderosos, per als fons voltors com Blackstone. Nosaltres estem del costat de la gent. Per això podem presentar mesures com aquesta. Els grans fons voltors ens temen perquè saben que no ens poden comprar”, ha sentenciat Devis.

A més, Unidas Podemos prohibirem els desnonaments sense alternativa habitacional i auditarem els actius tòxics de les entitats financeres rescatades amb diners públics i incorporarem, així, als programes d’habitatge els habitatges cedits a fons voltor o a la Sareb. Al mateix temps, elaborarem un cens públic d’habitatges buits d’entitats financeres, fons d’inversió i empreses. Acabarem també amb les SOCIMI, per tractar-se de mecanismes d’elusió fiscal i d’especulació amb un bé tan important com l’habitatge. 

CREACIÓ D’UN PARC DE LLOGUER PÚBLIC

Seguint el model reeixit de ciutats europees com Viena, incrementarem en 50.000 habitatges a l’any, durant tota la legislatura, el parc d’habitatge en lloguer social mitjançant un mecanisme de cessió obligatòria dels habitatges buits de les grans forquilles d’habitatge, juntament amb altres sancionadors, per a impedir l’acaparament i l’especulació amb habitatges buits. Augmentarem la inversió pública en habitatge fins a equiparar-la a la mitjana europea.

En aquest sentit, Jorge Rosselló, ha explicat que “l’emergència habitacional és una realitat que a Balears i més a Eivissa i Formentera, i per això l’hem d’enfrontar. Crearem un gran parc de lloguer públic de preu assequible mitjançant la cessió obligatòria i les sancions a les grans forquilles d’habitatge buit, així com la construcció d’habitatge on sigui necessari, perquè l’habitatge és un dret amb el qual no es pot jugar.

“L’emergència habitacional afecta a aquells que més els necessiten, la pujada de preus ha fet que moltes famílies hagin de deixar les seves cases i el bipartidisme no ha fet res per a defensar a la gent en major risc. Per això necessitem un govern valent, un govern sense lligams que sigui capaç de lluitar per la gent i Unidas Podemos és la garantia que això passi”, ha sentenciat.

A més a més, Unidas Podemos paralitzarem i revertirem la privatització d’habitatges públics i la venda de sòl públic. Impulsarem noves figures de cessió d’ús d’habitatge a l’Administració, a canvi d’una garantia suficient de cobrament i conservació de l’habitatge, juntament amb formes alternatives de tinença. La joventut tindrà un accés prioritari a aquest parc d’habitatges. 

Així mateix, el fet de blindar en la Constitució el dret a l’habitatge com a dret fonamental, suposa afrontar efectivament l’accés a l’habitatge com una qüestió d’Estat. La bombolla del lloguer, unida a l’anterior bombolla hipotecària, ha portat a què a Espanya es destini, en mitjana, més d’un terç de la nòmina mensual al lloguer d’habitatge o que el 80% dels menors de trenta anys visquin a casa dels seus pares perquè no poden accedir a un dret reconegut en la Constitució.

IMPOST A LES GRANS FORTUNES

D’altra banda, crearem un impost a les grans fortunes que greu els grans patrimonis amb la finalitat de recaptar un 1% del PIB de patrimonis superiors a un milió d’euros, i de manera progressiva i posarem límit a l’excessiva proliferació de pisos turístics per a recuperar la *habitalidad dels nostres barris i avançar cap a un model de turisme sostenible.

A més, Unides Podemos prohibirem la utilització de societats pantalla com un instrument per a gaudir de l’habitatge habitual pagant menys impostos.

Evitarem així la pràctica, que hem conegut amb freqüència últimament, de tenir com a habitatge habitual una casa no amb un títol de propietat directa, sinó a través de la titularitat d’una societat pantalla de la mateixa persona, la seva família o una persona de confiança, creada amb la finalitat de posar-la a la disposició de qui la gaudeix pagant menys imposats per la seva adquisició i tinença.