Iniciem el curs polític centrats en la lluita contra el canvi climàtic com a eix transversal de polítiques socials

Mae de la Concha i Esperança Sans han defensat la lluita contra el canvi climàtic com a eix transversal en polítiques socials com l’habitatge, mobilitat o canvi de model productiu

Mae de la Concha, secretària general de Podemos Illes Balears, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa junt a la portaveu adjunta, Esperança Sans, les línees polítiques i els eixos a seguir per part del Grup Parlamentari Unidas Podemos, que es centraran en la lluita contra el canvi climàtic com a eix transversal de totes les polítiques socials com l’habitatge, la mobilitat, el canvi de model productiu i que té relació amb tota la feina que s’està duent a terme per part del Govern i concretament des de les conselleries dirigides per Podemos, la de Transició Energètica i Model Productiu i la d’Agricultura, Pesca i Sobirania alimentària.

De la Concha ha declarat que “el canvi climàtic serà l’eix que marcarà la legislatura, ja que és un eix transversal. Ens afectarà en el nostre model productiu, en el tema dels habitatges, en la recollida d’aigua, afectarà a tot a les Illes i estem molt a temps de posar mesures que puguin fer que ens adaptem a aquest canvi climàtic, inclòs el tema de la biodiversitat, però també amb la pèrdua d’insectes”.

En aquest sentit, la secretària general ha explicat que “volem que les illes siguin un territori d’avantguarda, d’energia neta, mobilitat, model productiu, etc. I tenint en compte el nostre pes en les conselleries d’Agricultura i la de Transició energètica, en tot el que té a veure, s’ha instat que es declari l’estat d’emergència climàtica a les Illes“.

De la Concha, a més, ha explicat que durant les negociacions per tal de conformar Govern, el fet de tenir les dues conselleries que dirigeix la formació, “no és fútil”, sinó que  “és una declaració d’intencions”. “Tot es pot lligar entre si i fer una proposta valenta que reverteixi en la millora de la vida dels ciutadans”, ha afirmat.

Habitatge, educació i precarietat

En relació a l’habitatge, la també consellera ha fet èmfasi quant la construcció de HPOés un altre eix fonamental” per a la formació i que “ara cal desplegar la Llei d’habitatge, un dels compromisos d’aquesta legislatura” i que es va fer molta feina per part del grup polític en l’anterior legislatura.

D’altra banda, ha remarcat que “cal acabar amb la precarietat laboral, ja que no pot ser que la gent que treballi sigui pobre”  i s’ha de treballar per la diversificació del model productiu i per un mercat de treball que més enllà de les grans xifres se centri en el benestar de les persones treballadores. A més, ha destacat que l’educació de 0-3 anys, ha d’encapçalar el ritme de polítiques educatives.

Quant a mobilitat, De la Concha, ha incidit en què “el transport públic és un altre punt importantíssim. Hi ha una saturació evident a Palma i amb uns nivells de contaminació molt elevats i hem de treballar sobre això”. Des d‘Unidas Podemos tenim clar que hem de treballar per una mobilitat sostenible que aposti pel transport públic, que no produeixi aquesta saturació i que deixi de dependre tant dels combustibles fòssils per a passar a les renovables.

Iniciatives ja registrades

Per la seva banda, Esperança Sans, portaveu adjunta del grup parlamentari, ha explicat que juntament amb els socis del pacte hem registrat s’han registrat diverses Proposicions No de Llei.

“Vivim una situació d’emergència climàtica, i tal com vàrem enunciar fa una setmana des de la nostra formació vàrem dir que sol·licitaríem la declaració d’emergència climàtica a totes les institucions de les illes“, ha dit la portaveu al temps que ha destacat que “és per això que també hem presentat la PNL (conjunta) sobre l’adhesió a la vaga climàtica del 27 de setembre i on es declara aquest estat d’emergència climàtica, punt ineludible i condició per tal de donar suport a aquesta iniciativa”. Sans també ha informat que el Grup Parlamentari al Congrés porta a sessió plenària d’aquesta setmana, la declaració de l’estat d’emergència climàtica a tota Espanya.

I finalment, també s’ha registrat una PNL pel seu debat a la Comissió de Medi Ambient i Operació territorial en què instem al Govern d’aquestes Illes a què l’Avantprojecte de Llei de Mobilitat Sostenible de les Illes Balears (LMSIB) i que declari la mobilitat com un dret de la ciutadania i una part més de l’estat del benestar equiparant-la amb la Sanitat, Educació, atenció a la Dependència. Des d’Unidas Podemos creiem que això és fonamental per anar cap a unes Illes més netes i més buides d’emissions. Per això s’ha de potenciar el transport públic i la seva xarxa, així com la conscienciació de la ciutadania.

PNL DEL PP: “És irònic que la presenti el PP”

En relació a la Proposició No de Llei presentada pel Partit Popular, Sans ha asseverat que “ens crida molt l’atenció que sigui aquest grup qui la presenti”. És irònic que el PP vulgui centrar els seus esforços en l’habitatge, ja que mai ha estat capaç de relacionar els conceptes d’habitatge i llar o drets socials, i sempre ho ha relacionat amb especulació o lucració. El Partit Popular segueix sense entendre que l’habitatge és un dret i no un negoci”, ha afegit.

“Les intencions del PP no les compartim, apostem fermament perquè es donin més ajudes al lloguer social i apostem per la regulació del preu de lloguer, fet que veiem com Pedro Sánchez no està molt per feines”, ha sentenciat Sans, declarant que es votarà en contra d’aquesta iniciativa i no es presentaran esmenes.